Met SpaceX stuurde oprichter Elon Musk dit jaar al 19 keer succesvol een raket de ruimte in, voorzien van satellieten en bevoorrading voor het ruimtesation ISS. De productie van de voor zijn andere bedrijf Tesla cruciale Model 3 werd opgeschroefd naar 7000 stuks per week. Volgende week opent The Boring Company, een ander bedrijf van Musk, zijn eerste tunnel, inclusief autonome transportvoertuigen.
Onwaarschijnlijke mijlpalen voor een ondernemer die zich tot 16 jaar geleden nog nooit met ruimtevaart of de autoindustrie had bemoeid. Maar het waren dit jaar geen raketten, auto’s of tunnelboormachines waarmee Musk de meeste ophef veroorzaakte. Die eer ging naar een (ook gefilmd) interview met podcaster Joe Rogan, waar Musk het waagde een joint op te steken. En dan was er nog de veelbesproken tweet waarin Musk doodleuk aankondigde dat hij Tesla van de beurs zou halen.
“Ik ben een beetje impulsief”, zegt Musk in de nieuwste aflevering van 60 Minutes, een actualiteitenprogramma van de Amerikaanse zender CBS. “En ik wilde niet voldoen aan een of ander CEO-sjabloon”:
Ondanks de insane stress die Musk dit jaar beleefde, vond de geboren Zuid-Afrikaan de tijd om in de loopgraven van Twitter te duiken. “Twitter is een oorlogsgebied”, zegt Musk over de verbale worstelingen die hij uitvecht op het platform. “Als iemand in die warzone springt, dan is het van “okay, je bent in de arena. Let’s go!.”
Met de tweet over het van de beurs halen van Tesla wekte Musk de woede van beleggers. Toezichthouder SEC dwong de ondernemer tot een schikking van 20 miljoen dollar, en dwong hem af te treden als bestuursvoorzitter (Musk is nog wel CEO).
Musks reactie op die boete?
How about that one that cost you 20M, how was the ‘like’ ratio on that one?
— James Patten (@yames51) 27 oktober 2018
Om het er nog even in wrijven verbasterde Musk de afkorting van de SEC (Securities and Exchange Commission) tot Shortseller Enrichtment Commission:
Just want to that the Shortseller Enrichment Commission is doing incredible work. And the name change is so on point!
— Elon Musk (@elonmusk) 4 oktober 2018
Onderdeel van de schikking met de SEC was het instellen van toezicht op Musks openbare communicatie, inclusief Twitter. Maar daar lijkt Musk nog niet echt gehoor aan te hebben gegeven. De enige tweets die hij eerst intern overlegd zijn berichten die impact kunnen hebben op de beurskoers van Tesla. “De vrijheid van meningsuiting is van fundamenteel belang”, verdedigt de ongrijpbare ondernemer zich.
De eigenzinnigheid van Musk zorgde er ook voor dat hij Tesla voor de tweede keer redde van een bankroet. Shortsellers hadden in feite gelijk toen ze gokten op een ondergang van Tesla, zegt Musk, want het geld spoot eruit. “Maar ze rekenden niet op de onconventionele aanpak van het creëren van een productielijn op een parkeerterrein, in een tent”, zegt Musk over een ad hoc uit de grond gestampte extra fabricagehal. “Dat verhoogde onze output met 50 procent.”