In samenwerking met 7 DItches TV
Prins was al op jonge leeftijd bezig met hacken, door het afluisteren van politie-apparatuur. “Ik kan er niet zo goed tegen dat andere mensen iets geheim houden”, verklaart hij zijn liefde voor aftappen. “En het is een uitdaging om nét iets slimmer te zijn dan die ander.”
Na zijn studie wiskunde ging Prins aan de slag bij als onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daar verwierf hij faam met zijn werk bij het doorbreken van (cryptografische) beveiligingen voor justitie in het kader van recherche-onderzoeken.
In 1999 startte hij samen met NFI-collega Menno van der Marel Fox-IT. Het Delftse bedrijf (250 medewerkers) is onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van de staatsgeheimen en maakt software waarmee banken verdachte transacties kunnen opsporen.
Overname
Prins en Marel verkochten hun bedrijf eind 2015 voor 133 miljoen aan het Britse NCC. En nu zou KPN de de beveiliger willen inlijven. Toeval of niet, voormalige KPN-baas Ad Scheepbouwer werd in 2012 mede-eigenaar om de internationale expansie van het bedrijf te bevorderen.
Wie de nieuwe eigenaar ook wordt, de Nederlandse overheid eist invloed op de afdeling die zorgt voor cryptografie. Zodat bijvoorbeeld minister-president Mark Rutte ongestoord kan blijven bellen, en Defensie informatie kan uitwisselen met soldaten in het buitenland.
Risico’s
Prins vindt dat bedrijven hun it-beveiliging niet aan de it-afdeling moeten overlaten, maar bijvoorbeeld onder CFO moeten laten vallen. “Zij maken de juiste inschatting als het gaat om de commerciële risico’s.”
Af en toe moet juist computer-gek Prins digitalisering afremmen, door bijvoorbeeld te pleiten voor stemmen met pen en papier. “Dan zeg ik, pas nou op, want zodra je iets met computers doet en het ‘smart’ wordt, dan wordt het ook complex en kwetsbaar. Er komen altijd gaatjes in terecht die uitgebuit kunnen worden.”
Lees ook: Ronald Prins over het succes van hackershemel Fox-IT