Disclaimer: zelf nemen we wel eens een duik (tot de plaatselijke veldwachter ingrijpt) en tuffen we heel af en toe in ons bootje over de grachten. Maar een slok Amsterdams grachtenwater drinken? Nee, dank je.
Waterzuivering voor consumenten
En toch flikt de startup Aquablu het: het brengt een limited edition Amsterdams Grachtenwater uit. Met de stunt wil Aquablu aandacht vragen voor zijn eigenlijke missie: schoon drinkwater toegankelijk maken voor iedereen, wereldwijd, en liefst zonder het gebruik van PET-flesjes. Daarvoor bouwen oprichters Marnix Stokvis en Marc van Zuylen een waterzuiveringssysteem voor de consumentenmarkt.
Grachten raken weer vol – plastic
De timing voor het verse grachtenwater is ingegeven door de open-up die Nederland nu is ingegaan. ‘Onze stad komt langzaam weer tot leven; de terrassen gaan weer open en de grachten raken weer gevuld. Jaarlijks wordt er zo’n 60.000 kilo plastic, 700 doden dieren en 12.000 fietsen uit het water gevist. Al wordt de kwaliteit van het grachtenwater steeds beter – helemaal tijdens de lockdown – , nog nooit eerder was het drinkbaar.’
Om dat voor elkaar te krijgen, gingen de Aquablu-mannen de grachtengordel op: uit de Keizersgracht, Herengracht en Prinsengracht tapten ze water, dat ze door hun zuiveringssysteem haalden en ter plekke in hun sloepje zuiverden en bottelden. Amsterdammers die ze lieten proeven, vonden het grachtenwater prima drinkbaar. Liefhebbers kunnen het spul overigens ook bestellen in de webshop van Aquablu.
Quality Guard
Die gin-achtige fles van 39 euri is natuurlijk niet de core business van Aquablu. Het vanuit YES!Delft opgezette techbedrijf zet in op de Quality Guard, een kastje vol hightech dat de kwaliteit van leidingwater bewaakt en het via een membraan zuivert van bacteriën, virussen en zelfs de kleinste hoeveelheden lood, roestdeeltjes, pesticiden en microplastics. Het bedrijf verkoopt inmiddels in meer dan dertien landen ‘smart purifiers’ verkoopt, mede gesteund door de Stokvis Group.
Filmpje!