Er wordt weleens gezegd dat ‘groei’ of ‘de weg naar succes’ nooit een eenvoudige rechte lijn is. Het is een reis van ups en downs en daar hoort ook bij dat er pieken en dalen zijn qua drukte. Soms lijkt het of alles op hetzelfde moment gebeurt en of het leven ‘test’ of je echt wel wil wat je doet. Je wordt flink op de proef gesteld qua doorzettingsvermogen.
Op dit moment heb ik een paar van die weken achter elkaar. Ik voel de stress door mijn lichaam gieren en wat ik ook probeer: ik krijg het niet bedaard. Hardlopen, wandelen, slapen, yoga: het helpt allemaal niet veel. Het is een periode van zowel positieve stress maar ook minder leuke ervaringen inclusief verdriet in mijn naaste omgeving. Dit is helaas het leven, zowel positieve berichten en minder leuke dingen die tegelijkertijd om aandacht vragen. Het is belangrijk om bij deze realiteit stil te kunnen staan en het de juiste aandacht te geven. Ik merk dat ik alles soms vrij heftig laat binnenkomen, het heeft uiteraard invloed op hoe ik reageer en hoe ik me voel.
Mentale stress
Hoe ziet die mentale stress er dan uit voor mij? Een paar eenvoudige voorbeelden. Het huis is momenteel niet zo netjes, want ja je kunt niet alles tegelijk. Wat er dan door mijn hoofd gaat: “wat een rommel, dit is zo slecht, ik kan het niet uitstaan”. Bam! Daar heb ik mezelf even heel snel en tik om de oren gegeven.
Mijn principes om gezond te eten gaan in de drukte af en toe overboord en ik kies voor minder voedzame alternatieven. Dat zit me dwars en denk: “ik moet dit beter gaan doen, ik ben niet sterk genoeg, waardeloos!”. En weer één! Ik merk dat ik ook gevoeliger wordt voor opmerkingen van anderen en ga dan van alles lezen in verbale maar ook non-verbale berichten, zelfs voor wat via email binnenkomt.
Beter managen
En heb ik iets om over te klagen? Nee natuurlijk niet, in tegendeel zelfs! Maar daar gaat het ook niet om. Feit is dat we allemaal wel eens van dit soort fasen hebben, hoe goed het ook met ons gaat. Onze gedachten doen soms gewoon waar ze zin in hebben. Waar het om gaat is hoe we er mee om gaan. Als we alles wat we denken klakkeloos geloven, dan hebben we kans dat we ook fysieke spanning daar van ervaren en op de lange duur kan dat een probleem opleveren. Technisch heet dat dat we ‘fuseren’ met onze gedachten. Wat kunnen we eraan doen om dat te voorkomen of beter te ‘managen’?
Een hele handige techniek die ik heb geleerd, is dat ik mijn gedachten observeer. Soms zeg ik tegen mezelf dat ik ‘de gedachte heb dat…’. Dat vul ik dan aan met de gedachte die ik heb: ‘ik heb de gedachte dat ik het beter had moeten doen’. Ik observeer dit en probeer me te beseffen dat het eigenlijk best interessant is om die gedachte te hebben. In dat moment weet ik dat ik niet de gedachte ben. Soms reflecteer ik ook of ik er iets van leren. Op andere momenten ‘parkeer’ ik de gedachte, ik duw het niet weg maar erken het en doe er even niets mee.
Wolken
Andere technieken zijn het visualiseren dat je gedachten op de wolken mee kan laten gaan. Je kan ook een voorstelling maken dat je je gedachten op ‘boomblaadjes’ legt in een beekje en dat ze je laat wegdrijven, kalmpjes met de stroom mee. Beseffen dat je de gedachte hebt en dat tegen jezelf zeggen, creëert een afstand tussen de gedachte en jijzelf. Daarmee zorg je dat de invloed van de gedachte buiten je zelf blijft, en daarmee heeft het minder directe emotionele impact op je. Dit heet in psychologische termen: ‘défusie’, je word ‘toeschouwer’ van je eigen gedachten. Je kan beter kiezen hoe te reageren. Het voelt dan alsof de storm langs je heen gaat in plaats van dat je het zelfs voelt in je lichaam. Dat geeft rust en ook de mogelijkheid om te blijven focusen en beter om te gaan met de drukte.
Jij bent niet je gedachten… wat een verademing!