Bas van de Haterd krijgt vreemde reacties als hij over zijn jaarlijkse leesweek vertelt. Maar iedereen zou het moeten doen, schrijft hij.
De revolutie van werk gaat in veel gevallen over nieuwe manieren van werken. Over de vraag hoe nieuwe technologie ons werk verandert. Over de vraag wat de impact van sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen is op de manier waarop we werk organiseren. Het is belangrijk om hierbij stil te staan. En daarom is het belangrijk om in de wereld van snel geld, snelle technologie en elkaar nog sneller opvolgende ontwikkelingen regelmatig een moment van rust in te bouwen. Zo ga ik jaarlijks een week naar 'the middle of nowhere' in Frankrijk. Ik huur daar een huisje en ga een week lang boeken lezen. Ik lees dan tussen de vijf en zeven boeken in een week. Voor mij is het een werkvakantie. Ik werk (kennis bijhouden beschouw ik als werk en tevens beantwoord ik belangrijke mail), maar ik kom er ook tot rust in een heerlijke omgeving.
Vijf boeken van dit jaar
De boeken die ik lees hebben een relatie tot mijn vakgebied, maar regelmatig een indirecte relatie. Zo heb ik dit jaar vijf boeken gelezen zonder dat hier direct een rode draad in te ontdekken is.
• De Kwetsbaren van Will Tinnermans, over de onderkant van de arbeidsmarkt
• Verbeter de wereld, begin een bedrijf van Willemijn Verloop, over social entrepeneurship
• David & Goliath van Malcom Gladwell, over de kracht van klein, maar ook het doorslaan van goed beleid
• Nu leren voor morgen van Erno Mijland, over de toekomst van het onderwijs
• Econoshock van Geert Noels, over de schokgolven in de financiële wereld, de energiewereld, de demografische ontwikkelingen en de ICT revolutie.
Allemaal over de arbeidsmarkt
Het is duidelijk, allemaal hebben ze wel een relatie met mijn werk, namelijk de arbeidsmarkt, maar de verschillen zijn groot. Van de economische ontwikkelingen op macro niveau in de wereld (Econoshock) tot de specifieke problemen met de onderkant van de arbeidsmarkt (De kwetsbaren) en de regionale beleidsmaatregels die daarop van toepassing zijn.
Waarom boeken?
Ik krijg regelmatig de vraag: waarom lees je nog boeken? Vaker nog krijg ik de volgende reactie: ik lees geen boeken, want ik lees genoeg artikelen. Nu lees ik zelf ook veel artikelen, maar een boek biedt nog steeds duidelijke meerwaarde. Het geeft de auteur rustig de tijd om een concept uit te werken. Het geeft meer mogelijkheden tot verdieping, nuances en vooral voorbeelden. Dat laatste is waar ik persoonlijk gek op ben, concrete voorbeelden van situaties waarin concepten zijn uitgewerkt. Artikelen hebben natuurlijk ook hun waarde, maar een boek biedt rust en bezinning. Ook geeft een boek vaak meer stof tot nadenken en reflectie, iets waar ik in mijn leesweek veel waarde aan hecht.
Opnemen van de kennis
Een andere vraag die ik vaak krijg is of het wel zinvol is, een hele week lezen. Neem je de kennis dan nog wel op? In mijn geval wel. Ik merk geen verschil tussen veel achter elkaar lezen of sporadisch een boek lezen, omdat de afleiding als ik een boek 'tussendoor' lees net zoveel concentratie kost. Nu heb je tijdens het lezen de focus geheel op het boek. Tevens heb ik geleerd dat ik door recensies te schrijven beter onthoud wat er in het boek staat. Vandaar dat ik dat over elk boek doe.
Dat wil ik ook, maar dat kan ik niet, een leesweek
Dit jaar was de vierde keer dat ik een leesweek voor mezelf heb ingeboekt. Veel mensen in mijn omgeving vertellen me dat ze het een goed idee vinden, maar er nooit aan toe komen. Argumenten die vaak naar voren komen zijn: 'dat staat mijn baas nooit toe' of 'als ondernemer heb jij het makkelijk'. Maar de meeste bedrijven doen tegenwoordig aan 'het nieuwe werken'. Dat is dus werken onafhankelijk van tijd en plaats. Bedrijven die hier aan claimen te doen kunnen dus geen bezwaar hebben. Zeker niet als je het zelf goed plant. Voor mij als ondernemer is het ook een klus om een week vrij te plannen, maar net als met een gewone vakantie is dat een kwestie van 'gewoon doen'. De week blokkeren in je agenda en vrij boeken, zonder fysieke afspraken.
In je eigen belang
Als een bedrijf echt dwars ligt moet je jezelf ook afvragen waarom de baas het per se zou moeten toestaan. Het is immers ook in je eigen belang dat je je vakliteratuur bijhoudt. Als ondernemer zie ik een directe relatie tussen mijn kennis en mijn succes (inkomsten). Als werknemer heb je die relatie indirect, namelijk als je op zoek moet naar een nieuwe baan. Kenniswerkers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om hun kennis up-to-date te houden. Het lezen van vakliteratuur is daar een essentieel onderdeel van. Dus als de baas het niet toestaat, kan je het ook zelf gewoon regelen.
Fast en slow management
De wereld gaat heel snel. We schakelen snel, nemen snel besluiten en de mobiele telefoon en alle 'always on' middelen die ik hier promoot zijn daar mede debet aan. Dat is in mijn optiek een voordeel, want snel en efficiënt werken geeft ons een voorsprong. Het is echter van groot belang om soms een moment van rust in te bouwen. Dat kan door via een vakantie even helemaal 'uit' te zijn. Ik denk dat het van belang is om momenten van bezinning in te bouwen, zoals een leesweek. Rust en reflectie, terwijl je wel nadenkt over het werk en alles dat daar omheen zit.
Beeld via Flickr.