Failliet gaat was lange tijd het grootste taboe in de ondernemerswereld, maar onder het mom van ‘falen is goed’ lijkt ook dat heilige huisje door een bulldozer van nieuwe ideeën te worden overreden. Falen hoort bij het leven, zo luidt de nieuwe moraal en een keer over de kop gaan is dan ook geen doodzonde meer.
We hadden in deze tak van sport al verscheidene failure-evenementen, zoals de Failure Fridays, maar nu is er dan ook een officiële prijs voor ondernemers die failliet zijn gegaan of flinke tegenslag hebben gehad: de Phoenix Award. De prijs is bedoeld voor ondernemers die na zo’n faillissement of forse deceptie “uit de as” zijn “herrezen”, zo stelt de organisatie. De prijs wordt op 21 januari uitgereikt tijdens de Big Improvement Day in het AFAS Circustheater in Den Haag. In de jury zitten onder anderen oud-politicus Maxime Verhagen, KvK-bestuursvoorzitter Claudia Zuiderwijk en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.
Taboe
“In Nederland is er een taboe op faillissementen en tegenslagen”, zegt organisator Ralph van Hessen tegen Sprout. “In Amerika daarentegen vinden ze zoiets hartstikke mooi. Het betekent dat je er een hoop van hebt geleerd en het staat niet slecht op je cv. In Nederland is men negatief over faillissementen en wij willen juist positiviteit stimuleren.”
Toch, in het geval van de persoonlijke aansprakelijkheid van de ondernemer (bij bijvoorbeeld eenmanszaken en vof’s) kan een faillissement leiden tot een financiële strop voor het privévermogen. Zoiets wil Van Hessen toch niet stimuleren? Welnee, reageert de organisator, “maar het taboe erop moeten we verbreken. We moeten kijken naar hoe we elkaar kunnen helpen. Als we er leuker mee omgaan, gaat het uiteindelijk beter met de economie”.
Waarvan akte. Maar goed, wie zijn er dit jaar precies genomineerd voor wat we gerust de eerste Nederlandse faillissementsaward mogen noemen? Wij zetten ze op een rijtje voor je. Opvallend: enkel mannen zijn genomineerd. Gaan mannen simpelweg vaker failliet dan vrouwen? Wij horen het graag.
Atilla Aytekin
Atilla Aytekin ging tweemaal failliet met verschillende bedrijven, maar hij liet het er niet bij zitten. Aytekin, die wij eerder omschreven als een ondernemer met “tomeloze ambitie en ongeduld”, ging door en boert nu goed met softwarebedrijf Triodore en zijn Dutch Dream Foundation, waarmee hij ondernemers met een migrantenachtergrond helpt naar de top.
Patrick Avontuur
Patrick Avontuur handelt samen met compagnon Gijs Ooms in kerstdecoratie en feestverlichting, namens het bedrijf AvontuurBlachereNL. In 2018 verwoestte een brand echter de grootste opslaghal van zijn bedrijf. Avontuur ging gewoon door en heeft plannen voor een nieuwe hal. Ook huist zijn kantoor tegenwoordig in de prestigieuze A’DAM Toren.
Frank Krake
Failliet gaan, Frank Krake kan erover meepraten. In 2005 ging hij kopje onder met Unimeta, een fabrikant van tuinmeubilair met wel 300 fte op de loonlijst. Krake richt vervolgens een nieuw bedrijf in dezelfde branche op, laat dat groeien naar een omzet van 10 miljoen euro en verkoopt het in 2012 aan een participatiemaatschappij.
Addy van den Krommenacker
Couturier Addy van den Krommenacker ging afgelopen najaar failliet, om uiteindelijk een doorstart te kunnen maken. Zijn winkels in Den Bosch moest hij gesloten houden, maar zonder de last van bicks-and-mortar in het online tijdperk kan hij weer extra aandacht besteden aan het ontwerpen. Eind 2019 deed Van den Krommeacker zelfs twee shows tijdens het Masters of LXRY-evenement. Vallen en weer opstaan, dus.
Jörgen Raymann
Jörgen Raymann, we kennen hem tegenwoordig allemaal als presentator bij BNR Nieuwsradio, maar in het verleden was hij groot op tv, met Raymann is Laat. Verdiende hij lekker mee, naar het schijnt alles bij elkaar wel een miljoen pegels per jaar. In 2016 stopte de NPO echter met Raymanns programma’s en droogde zijn inkomstenstroom opeens op. Raymann bleef echter als een koning leven en raakte tot een half miljoen euro in de schulden. Als klap op de vuurpijl kreeg hij ook nog eens een tumor, die gelukkig goedaardig was en kon worden verwijderd. Het zorgde voor bezinning bij Raymann, die er bovenop gekomen stelt te zijn en zijn verhaal in een boek heeft opgepend.
Hans Kazàn
Illusionist Hans Kàzan wilde in 2006 Spanje veroveren door in Torremolinos het zogeheten Magic Palace te openen. Helaas voor hem ging het niet zoals gepland: al na een paar maanden trok een belangrijke investeerder zich terug en ging het bedrijf failliet. Kazàn liet het er niet bij zitten en tourt weer gewoon door de Lage Landen.
Foto Addy van den Krommenacker door Chiel Konings. Foto Jörgen Raymann door Guus Schoonewille. Foto Hans Kàzan: RTL 4/Beeld en Geluid.