Het is eigenlijk heel raar dat we op school nooit hebben geleerd hoe ons brein werkt en hoe we het beste kunnen leren. Doordat we het allemaal zelf hebben moeten uitvogelen, zijn we niet zo productief als we zouden willen en kosten onze werkzaamheden ons ook nog eens veel tijd. Combineer dat met onze toch al drukke levens en we lopen snel over.
Logisch dus dat breintraining nog steeds aan terrein wint. In dit overzicht hebben we een aantal verschillende methodes van breintraining voor je op een rijtje gezet.
Breintraining #1 Stel prioriteiten
Keuzes maken, daar hebben we eigenlijk allemaal wel moeite mee en helemaal als het op ons werk aankomt.
- Want wat is nu echt belangrijk?
- Wat moet je echt doen en wat kun je beter laten?
Doordat we niet kiezen, eindigen we met propvolle dagen waarin we onze aandacht moeten uitsmeren en krijgen we dus eigenlijk niets substantieels voor elkaar. Daar bovenop komt dat ons brein uitgeput raakt, we geen weerstand kunnen bieden en voor de ‘makkelijke keuze’ gaan. En daar heb je hem: de zo gevreesde de vicieuze cirkel.
Volgens bedrijfspsycholoog Tony Crabbé is het essentieel dat we elke dag – ja, elke dag! – beginnen met de breintraining: het stellen van prioriteiten en focussen op de activiteit die de meeste aandacht nodig heeft. Wil je focussen op de zaken die ertoe doen, dan kun je bijvoorbeeld de strategie van Rhonda Cornum, een voormalig generaal uit het Amerikaanse leger, toepassen: ‘Prioriteer A, B en C. Schrap C.’
Breintraining #2 Vergeet de to-do lijst
Een andere breintraining tip van bedrijfspsycholoog Tony Crabbé is om de to do-lijst in de vuilnisbak te gooien. Raak je al in paniek bij het idee? Realiseer je dan dat de belangrijkste zaken – zoals het schrijven van een boek of goed voor jezelf zorgen – nooit op zo’n to-do lijst staan. Het is vaak een verzameling van onbelangrijke zaken die we anders zouden vergeten. Continu bedenken wat je nog allemaal moet doen, kost enorm veel energie.
David Allen heeft het in zijn boek ‘Getting things done’ daarom over een alternatief voor de to do-lijst: de ‘brain dump’. Ideeën, taken of zorgen, schrijf je allemaal op in een notitieboek. Zo zijn ze uit je hoofd en maak je alle aandacht vrij voor de taak die je op dat moment doet.
Check op bepaalde momenten de hersenspinsels in de ‘brain dump’. De meeste zaken schrap je, sommige taken voer je uit. Maar het mag nooit de belangrijkste, dagelijkse activiteiten overschaduwen.
Breintraining #3 Stap over op singletasking
Multitasken wil zeggen dat je meerdere taken tegelijk uitvoert. De meeste mensen denken dat ze hier goed in zijn, maar uit onderzoek blijkt dat iedereen er schrikbarend slecht in is. Probeer je meerdere taken tegelijk uit te voeren, dan duurt het vier tot tien keer langer voor de klus is geklaard. Bovendien maak je meer fouten en kost het relatief meer inspanning.
Wil je productiever werken?
Volgens breinexpert Mark Tigchelaar kun je dan beter je tijd anders indelen en ‘singletasking’ omarmen. Voer één taak uit en ga dan pas naar de volgende. Sluit mail, LinkedIn of Facebook en zet de notificaties op je telefoon en laptop uit. Zo is de verleiding minder groot om tussendoor bijvoorbeeld ‘even snel’ je email te checken. Je werkt rustiger en krijgt meer gedaan.
Breintraining #4 Creëer een email vrij bestaan
Ken je dat gevoel dat je op het einde van de dag weer niet hebt gedaan wat je je had voorgenomen? Onze inboxen blijven maar vollopen met mails en er valt bijna niet tegen te replyen. Deze strijd tegen de email hoeven we niet meer aan te gaan, er zijn namelijk ook andere tools die we kunnen gebruiken en die veel efficiënter zijn.
Daarom is Kim Spinder een groot voorstander van het inrichten van een online samenwerkingsplek waar alle informatie van een project bij elkaar staat en je samen kunt werken aan documenten. Eindelijk hoeven niet meer te knokken tegen de inbox, hoe fijn is dat?!
Breintraining #5 Leer snellezen
Gemiddeld lees je 200 woorden per minuut. Daarvoor gebruik je maar een deel van je hersencapaciteit en houd je (te) veel tijd over om aan andere dingen te denken. Gedachten dwalen af: ‘oh ja, nog even dat mailtje versturen’ of ‘die meeting moet ik nog voorbereiden’. Het is daardoor lastig focussen en het duurt twee keer zo lang om de tekst door te lezen. Herkenbaar?
Breintrainer Mark Tichgelaar heeft daarom het breinprincipe ‘vul de leegte op’ geïntroduceerd. Als je sneller leest met bijvoorbeeld 300 à 400 woorden per minuut, dan heb je letterlijk minder hersencapaciteit over voor afleidende gedachten. Zo werk je niet alleen geconcentreerder, je onthoudt ook nog eens meer.
Leren snellezen? Download dan het gratis ebook van Mark Tigchelaar.
Breintraining #6 Ga schaamteloos delegeren
Als leidinggevende of ondernemer is het belangrijk dat je nadenkt over jouw team, manieren verzint om problemen op te lossen of om processen te optimaliseren en inspeelt op nieuwe kansen. Toch verzanden de meeste leidinggevenden in het antwoorden van bergen mails, lange vergaderingen en vooral veel brandjes blussen.
Delegeren is misschien wel de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt als leidinggevende, maar er wordt nog veel mee geworsteld. En er ligt in Nederland zelfs een soort taboe op delegeren, het is ‘not done’. Bekijk de video met expert Taco Oosterkamp:
Wil je meer weten over breintraining? Kom dan naar het seminar ’24 manieren om een uur te besparen’ en leer van onder andere Taco Oosterkamp, Mark Tigchelaar, Kim Spinder en andere jonge denkers hoe je sneller en slimmer kunt werken.