Welke boeken scoren deze zomer hoog op de nationale en internationale lijstjes? MT/Sprout helpt je alvast op weg met deze selectie.
Uptime: A Practical Guide to Personal Productivity and Wellbeing – Laura Mae Martin
Elk jaar publiceert J.P. Morgan Private Bank een eigen zomerleeslijst, beter bekend als de boekenlijst voor miljardairs. Dit jaar bestaat die lijst zelfs een kwart eeuw. Naast boeken over kunstcollecties, chique vakantieplekken, whisky en Formule 1 staan er wel degelijk nuttige businessboeken in.
Zo geeft Laura Mae Martin, auteur van Uptime, je alvast een goed gevoel over je vakantie. Ze coacht bij Google executives over het managen van hun tijd en energie. Haar wekelijks nieuwsbrief gaat naar maar liefst 50.000 werknemers binnen het bedrijf.
Zo vergelijkt ze in haar boek het dealen met e-mails met het doen van de was. Dat betekent je mails beter sorteren, een bulk aan mails in één keer doen en je inbox legen zoals het legen van je droger: alles eruit halen en direct opvouwen. Om nooit meer te vergeten.
Vrije tijd vergelijkt ze met de downtime van computers. En net als een computer heb je als mens dat hard nodig. Ga sporten, laat je hond uit, neem pauzes op het werk, boek die vakantie en dit allemaal het liefst zonder smartphone of andere digitale apparaten die je (mentale) rust verstoren.
Het is keihard nodig om te ontspannen en zo je brein informatie en ideeën te laten verwerken. Zet die breaks gewoon in je agenda en geniet van de boost aan creativiteit die het je oplevert.
Tricky Tijden. Laat je niet gek maken – Jitske Kramer
Ze is net van de derde plaats verdwenen in de top 100 van Managementboek.nl, maar de avonturen van Jitske Kramer passen zeker in je vakantiekoffer. Ze wijst je in Tricky Tijden op de opkomst van tricksters: figuren die het niet zo nauw nemen met de grenzen, ondeugend en creatief zijn en daardoor flink de boel kunnen opschudden.
Wanneer jij je vakantieplek net iets mooier gefilterd voorstelt op Insta pas je ook een trickstertactiek toe. Kramer oordeelt niet, maar wil je daar wel even bewuster van maken. Want dat spelen met grenzen is inmiddels de norm geworden. Wie het beste speelt met perceptie komt hoog op de apenrots.
Maar met dat bedrog hebben tricksters alleen maar voor meer wantrouwen en polarisatie gezorgd. En dat vanuit een verhaal dat mythische vormen heeft aangenomen: alles wat de economische groei dient, is goed. Of op z’n minst niet verkeerd.
De corporate antropoloog heeft niks tegen tricksters, zolang ze maar in toom worden gehouden. ‘Naast elke trickster moet een sterke leider staan, die op een gegeven moment zegt: dit is wel of niet akkoord. Dit deugt of dit deugt niet. Alleen zijn we die trickstertactieken gaan verwarren met leiderschap.’
Lees ook ons interview met Jitske Kramer: ‘Wij houden elkaar voortdurend voor de gek’
Infectious Generosity – Chris Anderson
De rode draad in de zomerlijst van Bill Gates zal de meeste tricksters niet bevallen: dienstbaar zijn aan anderen. ‘Geef de mensen die anderen helpen meer waardering. En denk na over hoe je vrijgeviger kunt zijn in je eigen leven’, klinkt het.
Infectious Generosity van Chris Anderson past perfect bij dat thema. Anderson is al meer dan twintig jaar curator van de bekende TED Talks. Gates kent hem ook al jaren. Hij is zo enthousiast over het boek, omdat onderzocht wordt hoe het internet de impact van vrijgevigheid kan versterken.
Anderson geeft daarvan ook enkele aansprekende voorbeelden, zoals de ALS Ice Bucket Challenge die meer dan 200 miljoen dollar opleverde om de ziekte te bestrijden. Of het platform DonorsChoose waarmee met een paar klikken een project in een klaslokaal kan worden gesponsord.
De roadmap waarmee iedereen – individuen, bedrijven en overheden – vrijgevigheid kan stimuleren, krijg je ook mee als lezer. Gates is vooral gecharmeerd van de ‘universele belofte’ dat iedereen 10 procent van zijn of haar inkomen, of 2,5 procent van zijn of haar vermogen jaarlijks doneert.
Het doet hem denken aan ‘het meest betekenisvolle werk’ van zijn leven: ‘het redden en verbeteren van levens via de Gates Foundation’.
Giftig gedoe op de werkplek – Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo
Het Managementboek van het jaar 2024 mag niet op je zomerse leeslijst ontbreken. Veiligheid op het werk is misschien wat zwaardere kost, maar eigenlijk is het verplicht leesvoer voor alle leiders.
De werkvloer is een gevaarlijke jungle waar dagelijks grenzen worden overschreden: intimidatie, bedreiging, discriminatie, pesten, fysiek geweld en corruptie. Dat wordt nu met een vage term grensoverschrijdend gedrag genoemd, maar voor de auteurs is dat pure agressie.
Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo zijn experts in psychologische veiligheid. Ondanks alle incidenten van de afgelopen jaren – The Voice, De Wereld Draait Door, NOS Sport – wijzen ze erop dat het niet gaat over één rotte appel. De hele mand is rot.
Er is namelijk een toxische werkomgeving gecreëerd. En dat aspect komt veel te weinig aan bod. De focus op de dader draagt niet bij aan meer bewustwording over hoe toxisch gedrag ontstaat, hoe het de sfeer verziekt en ongestoord voort kan woekeren.
Met het verwijderen van de dader wordt dan ook niks opgelost. Er is dringend een integrale aanpak nodig: een ontgiftingskuur voor iedereen. Stel vervolgens samen de grenzen opnieuw vast. Hoe je dat aanpakt, lees je in Giftig gedoe op de werkplek.
Lees ook: Micro-agressie op de werkvloer: zijn jouw opmerkingen echt wel zo onschuldig?
How to Know a Person – David Brooks
Een opmerkelijke ontboezeming op de zomerlijst van Bill Gates. Hij bracht zijn jeugd het liefst alleen door in zijn kamer, maar zijn moeder dacht daar anders over. Haar introverte zoon moest zijn skills om contact en verbinding te maken gaan oefenen. En dus haalde ze hem erbij als er visite kwam. Bovendien moest hij gasten begroeten op events op het werk van zijn vader.
Sinds hij het boek How to Know a Person van David Brooks heeft gelezen, denkt Gates vaak terug aan die tijd. ‘Als iemand die zich altijd al meer op zijn gemak voelde bij het maken van software dan bij het praten over koetjes en kalfjes’ vindt hij het onderliggende idee van het boek, ‘zowel verfrissend als informatief’.
Goed nieuws voor Gates: sociale vaardigheden zijn niet alleen aangeboren eigenschappen, ze kunnen ook geleerd en verbeterd worden. De auteur daagt je ook uit om de inzichten uit het boek om te zetten in de praktijk
Bij het reflecteren op zijn eigen communicatiestijl, moest Gates een beetje om zichzelf lachen. ‘Ik weet dat ik me schuldig maak aan praten over onderwerpen die ik fascinerend vind, zoals de geschiedenis van kunstmest, zonder altijd te controleren of de ander geïnteresseerd is.’
Dat betekent dat de boodschap bij hem binnen is gekomen. Nu jij nog.
Higher Ground: How Business Can Do the Right Thing in a Turbulent World – Alison Taylor
De Financial Times raadt Higher Ground aan als een van de beste businessboeken voor de zomer. Alison Taylor is hoogleraar businessethiek in New York (NYU Stern). In haar boek probeert ze leiders door de jungle van allerhande dilemma’s te loodsen. Een standpunt innemen of niet? Beide kunnen jouw zorgvuldig opgebouwde reputatie beschadigen.
Een duurzame koers varen of kiezen voor je aandeelhouders die meer winst willen zien? Voor je het weet heb je een rechtszaak aan je broek hangen. Het is onmogelijk om te voldoen aan de vele wensen en eisen van al je stakeholders, stelt ze gerust.
Maar ze komt wel met een nieuw ankerpunt: mensenrechten. Leiders onder druk kunnen hiermee gemakkelijker en ook consequenter beslissen waar en hoe te handelen. Niemand – op enkele dictators na – kan tegen het opkomen voor mensenrechten zijn.
Investeer dus in goede producten en diensten, ruim je rotzooi op, veroorzaak geen schade en behandel mensen met waardigheid en respect. Zo voorkom je dat je een deel van je werknemers, klanten en andere stakeholders van je vervreemdt.
Lees ook: Wat kies je als ceo? Winst of duurzaamheid?
The Problem With Change – Ashley Goodall
Ook dit boek scoort in de lijst met beste businessboeken voor de zomer van de Financial Times. Verandering is een constante, dat is het bekende mantra van consultants, bestuurders, managers en startup founders. In The Problem With Change veegt Ashley Goodall – ex-Cisco en ex-Deloitte – daar op een grappige manier de vloer mee aan.
Veranderen om te veranderen is eigenlijk mismanagement, vindt hij. Door die obsessie voor change worden waardevolle relaties en rituelen op het werk kapotgemaakt. En dat is nu net wat het werk voor velen de moeite waard maakt.
Veranderen mondt vaak uit in chaos en verwarring. Werknemers kunnen hun werk niet meer goed doen. Logisch dat mensen ontevreden worden en afhaken. Managers moeten dus stoppen met het oplaten van allerhande ballonnetjes ‘naar de boardroom in de hoop dat er iets gebeurt’, schrijft Goodall.
Focus wat minder op disruptie en veel meer op productiviteit, is zijn advies. Leer eerst leren begrijpen hoe je je mensen tot bloei kunt laten komen en creëer vervolgens de omstandigheden daarvoor. Daarna zet je best ‘een stapje terug om de mensen te laten bloeien’.
Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest – Roland Grootenboer
In de top 10 van bestverkochte managementboeken op Bol staat het pas verschenen boek van Roland Grootenboer. De hr-specialist wil met zijn insider-kennis de kloof dichten tussen jou en je baas. Met dat kijkje in de keuken kun je zelf de regie weer pakken over je werkende leven.
Hij geeft je in Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest de tips & tricks om beter salarisvoorwaarden te onderhandelen, steunt je bij functioneringsgesprekken, leert je grenzen stellen, zowel tegen je baas als tegen collega’s.
Natuurlijke heeft je baas meer macht, meer context, meer kennis en meer ervaring. Maar dat wil niet zeggen dat je deze scheve verhoudingen een beetje rechter kunt trekken. Bazen zijn namelijk net mensen, en dat betekent dat hun gedrag beter te voorspellen is dan je denkt.
Als je dan ook nog de trukendoos van een hr-expert tot je beschikking hebt, ga voortaan niet alleen fluitend naar je werk, je komt ook fluitend weer thuis.
Lees ook: 7 tactieken die jouw baas gebruikt bij onderhandelen over je salaris