Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Vijf redenen om Portugal als wijnland goed in de gaten te houden

Portugal is bekend van de port, maar het is ook in opkomst als wijnland. Dit zijn vijf redenen waarom Portugal een interessant wijngebied is.

Portugal is natuurlijk vooral bekend om zijn port. Maar tegenwoordig zijn het ook de tafelwijnen die de aandacht trekken. Wijnen die de concurrentie aan kunnen gaan met de grote wijnen uit de Franse Bourgogne. Daarom zijn nu ook internationale investeerders geïnteresseerd. Terecht, want dit zijn de vijf redenen waarom Portugese wijnen de moeite waard zijn:

#1. Traditie en moderniteit

Portugal heeft een geweldige rijkdom als het gaat om wijngebieden. Natuurlijk in de eerste plaats vanwege de port, de versterkte wijn met een alcoholpercentage van 18 tot 20 procent. Maar ook de interesse in de niet versterkte wijnen, de wit en de rood, is flink toegenomen.

Neem de Vinho Verde regio in het noorden van Portugal waar lichte witte wijnen worden gemaakt. Het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator wijdde zijn juli-nummer dit jaar aan de opmars van de Portugese wijnen. ‘Het is de tegenstrijdigheid tussen traditie en moderniteit, te midden van een ongelofelijke hoeveelheid aan autochtone druivenrassen, terroirs en wijnmaakculturen, die Portugal op het moment tot een van de meest dynamische wijnproducerende landen ter wereld maakt,’ zo verklaarde het wijnblad.

Enerzijds herbergt het land wijnstrekendie behoren tot de oudste  ter wereld, anderzijds wordt er ijverig geïnnoveerd op een manier die meer past bij de Nieuwe Wereld wijnen. En hoewel port nog altijd een leeuwendeel inneemt in het Portugese wijnaanbod zijn het onder meer de oude quintas, de landgoederen die al sinds jaar en dag port maken, in bijvoorbeeld de schitterende Douro-vallei die nu de weg lijken te banen voor een sterke opkomst van tafelwijnen uit dit gebied.

#2. De slapende reus ontwaakt

MT’s huissommelier Jan-Willem van der Hek noemt de wijnstreek Dão een tot voor kort slapende reus. In 2008 vierde de Dão regio haar 100-jarig bestaan. Het gebied dat in 1908 al door de Portugese overheid als wijngebied werd erkend, behoort tot een van de oudste wijnstreken van de wereld. Maar doordat veel druiven worden verkocht aan grote coöperaties, bleef het potentieel lang onzichtbaar.

En dat terwijl Dão beschikt over een uitstekend klimaat voor wijnbouw, een prefecte ligging de juiste bodem en ook nog eens oude wijngaarden. De bodem van de Dão bestaat uit graniet en resulteert in wijnen met een uitgesproken en complex karakter. Voor de witte wijn is de belangrijkste druif encruzado, met recht de mooiste druif voor witte wijnen in Portugal. Het heeft de capaciteit om de complexiteit van de Dão-streek in het glas te laten zien. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van verdelho, cercial, bical en uva cáo. Klassieke rode Dão is doorgaans een blend waarin er gebruik wordt gemaakt van touriga nacional, tinta roriz (tempranillo), jaen (mencia) en alfrocheiro druiven.

#3. Slimmer internationaal positioneren

Portugal neemt als wijnproducerend land de vijfde plaats in binnen Europa. Wijngaarden komen door het hele land voor en beslaan zo’n 258.000 hectare. De wijnsector is goed voor 50 procent van de totale omzet van de landbouw, met ongeveer 13.000 bedrijven. Op de internationale markt waren de Portugese wijnen volgens een rapport van Grant Thornton uit 2011 goed voor een omzet van 650 miljoen euro. Port speelde daar wel een zeer belangrijke rol in, en was daarbij verantwoordelijk voor 301 miljoen euro.

Euromonitor International merkt dit jaar op in zijn rapport over de Portugese wijnindustrie dat de leidende wijnproducenten uit Portugal hun focus steeds meer verleggen van interne verkoop naar export. Daarom timmeren ze heel slim aan de weg om het imago van de Portugese wijn op te vijzelen: ze proberen prijzen binnen te halen tijdens de toonaangevende internationale wijncompetities. Euromonitor voorziet een stijging in verkoop enerzijds door belangrijke investeringen in productie kwaliteit en anderzijds door de alsmaar stijgende internationale reputatie van Portugese wijnen.

#4. De kracht (of zwakte) van de complexe blend

Portugal lijkt een land van contrasten als het gaat om zijn tafelwijnen. Zo is er het contrast tussen nieuwe beplantingen en oude wijngaarden, of de keuze tussen het toepassen van slechts enkele autochtone druivenrassen of juist een complexe mix. Want welke blend zorgt voor de beste wijn? En welke aanpak zou de klant het meeste aanspreken?
 
Een rode wijn uit de Douro zoals Quinta do Crasto Vinha Maria Teresa zou maar liefst veertig verschillende druivensoorten tellen in de blend. In tegenstelling tot wijngaarden uit de Nieuwe Wereld of de wijngaarden in Frankrijk waar de wijn onder strenge controle wordt gemaakt, worden de diverse druivensoorten op de hele oude wijngaarden van Portugal soms nu pas geïndentificeerd.
 
Volgens de wijnbouwtradities in bijvoorbeeld de Douro-regio werd, wanneer een wijnstok het begaf, deze vervangen door een ander zij het nogal op een ad hoc basis, waarbij niet altijd werd genoteerd wat er nu eigenlijk precies de grond in ging.

Tegelijkertijd is de (complexe) blend uit de specifieke wijngaarden uiteraard ook juist belangrijk. Het toont de identiteit van de wijngaard. ‘Maar om de issues rond de blend te begrijpen,’ zo zegt wijnmaker Sandra Tavares da Silva, ‘moeten mensen eigenlijk ook elke Portugese druivensoort afzonderlijk begrijpen.’ En dit zouden er meer dan 300 zijn.

#5. Portugese wijn aanrader voor investeerders

Een paar jaar geleden voerde Raphael Markellos, hoogleraar Finance en Director of Research & Enterprise aan het Britse Norwich business school het onderzoek Wine Price Risk Management: International Diversification and Derivative Instruments uit waarbij een wiskundige analyse werd losgelaten op de schommelingen binnen de internationale wijnmarkten.

Hoewel investeerders in topwijnen zich meestal het meest veilig voelen in de Franse wijnmarkt, raadt Markellos met name investeringen aan in Italiaanse, Australische en Portugese wijnen. Hij merkt op dat dalingen in waarde vaak geografisch geclusterd zijn, oftewel wanneer één Franse wijn waarde verliest, dan volgen andere ook.
 
De oorzaak kan liggen in slechte weersomstandigheden, maar ook beschikbaarheid en het bredere economsiche klimaat. Maar Portugese wijnen zijn volgens Markellos minder onderhevig aan dergelijke schommelingen dan bijvoorbeeld Franse wijnen. Daarom zijn ze een verstandige optie voor investeerders om hun risico beter te spreiden.

Zelf Portugese wijn ontdekken?

Speciaal voor u hebben wij een wijnpakket Portugal samengesteld met daarin een selectie van de beste Portugese wijnen. Of bekijk ons complete assortiment Portugese wijnen.

Lees meer over de huissommelier van MT Wijn: