Ook dit jaar publiceert de KvK een ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse mkb. Al die bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van een product, dienst, proces of organisatie. De ranglijst geeft volgens de KvK “een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment”.
Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd in de lijst, gevolgd door Noord-Brabant met 21 en Zuid-Holland met 15 bedrijven. Na de industriesector komen de meeste innovaties uit de sectoren gezondheid en uit de creatieve industrie.
Bekijk hier de complete top 100
Greentom: Groene kinderwagen
Als een soort groene Bugaboo vernieuwt Greentom de kinderwagen-wereld met duurzame materialen. Van kap tot wielen, van stoffen tot gebruik, alles is milieuvriendelijk en gemaakt van gerecyclede drinkflessen.
Omdat Greentom wereldwijd produceert, is de kinderwagen gemaakt van lokale bronnen en blijft de milieu-impact van verzending beperkt. De kinderwagens worden in al meer dan 20 landen verkocht.
Greentom wordt door de jury geroemd om het knappe design, de flinke omzetstijging, de stevige marktpositie in China. En het uitgangspunt dat een kinderwagen circulair moet zijn en pas daarna te gaan ontwerpen. “Dutch design, geweldig!” zegt juryvoorzitter Ruud Koornstra.
Additive Industries: 3D-metaalprinter uit Eindhoven
3D-metaalprinten is al lang geen toekomstmuziek meer, bewijst Additive Industries. Het bedrijf van Daan Kersten en Jonas Wintermans leverde zijn printers al in de luchtvaart-, automotive- en high-tech-industrie.
Die gebruikers kunnen dankzij de printers snel experimenteren met nieuwe materialen en vormen. Desgewenst bouwen zij de machine later met behulp van een upgrade-kit uit tot een volwaardige serieproductie-machine.
Dutch Quinoa Group: hipster-food uit Den Bosch
Dutch Quinoa Group uit Den Bosch richt zich op de duurzame teelt, verwerking én vermarkting van Dutch Quinoa. De volkoren quinoa wordt door het hele land geteeld, zonder chemische middelen. Wassen is niet nodig, wat gemak biedt en voor minder energieverbruik zorgt.
Housing Anywhere: Airbnb voor studentenwoningen
Housing Anywhere is een online platform waar studenten een kamer kunnen vinden tijdens een semester of stage in het buitenland. Als een volleerd Airbnb laat challenger Housing Anywhere studenten hun kamer onderverhuren aan inkomende studenten uit het buitenland.
Oprichter Niels van Deuren (foto boven) begon in 2009 klein in Rotterdam, en kan inmiddels bogen op een aanbod van ruim 90.000 woningen in 500 steden, in 118 landen.
Retourplaza: tweede kans voor retourzendingen
Webshops krijgen veel artikelen retour. De ene keer kan het artikel zó weer als nieuw verkocht worden, een andere keer met beschadigingen of bijvoorbeeld een verpakking die niet meer bruikbaar is.
Retourplaza levert retoursoftware voor het ontvangen en beoordelen beoordelen van retourzendingen, en maakt daarmee ook waardevolle retourdata inzichtelijk maken. Vervolgens is het ook mogelijk om deze artikelen opnieuw te verkopen via een eigen verkoopplatform
LifeSense: slim ondergoed voor vrouwen
‘Femtech’-bedrijf LifeSense ontwikkelt ondergoed en een app voor bekkenbodemtraining voor vrouwen die kampen met urineverlies. De slimme slip Carin bestaat uit absorberend materiaal en een sensor, die draadloos in contact staat met de app.
Het bedrijf van oprichter Valer Pop ontving haalde deze maand een investering van 3 miljoen op. Het in 2015 opgerichte startup heeft naast een vestiging op de High Tech Campus te Eindhoven ook een kantoor in Tokyo.
Halter CNC: Robottechnologie
De robot van Halter is een plug-and-play systeem, waarmee robot-technologie bereikbaar wordt metaalbewerkingsbedrijven die relatief kleine series produceren, en die geen kennis van robots in huis hebben. Het bedrijf uit Amersfoort verkocht zijn robots al aan 100 fabrieken in 15 landen.
Boon Foodconcepts: plantaardige revolutie
Boon Foodconcept wil de oer-Hollandse boon op de kaart zetten als makkelijk en gezond, en plantaardig alternatief. Verse bonen zijn namelijk een prima alternatief voor dierlijke eiwitten waarvan de productie zwaar op het milieu drukt.
Boon ontwikkelt nieuwe teeltsystemen voor een betere kwaliteit boon en werkt samen met food-designers en topkoks. De eerste vleesvervangers’ en ‘bijna-klaar-maaltijden’ van het bedrijf uit Den Bosch liggen inmiddels bij de Jumbo.
Accerion: super-ogen voor mobiele robots
Accerion maakt een sensor waarmee mobiele robots zelfstandig kunnen rondlopen en -rijden. De ‘super-ogen’ maken andere hulpmiddelen om te navigeren, zoals magneetjes in de vloer of reflectoren, overbodig.
Vooral in de industrie is er behoefte aan robots die zich vrij kunnen bewegen, zoals bij de productie van goederen, voedsel en bij logistieke processen. Het bedrijf uit Venlo trok dit jaar veel bekijks bij de Hannover Messe en won een prijs met zijn vinding. Accerion heeft inmiddels meerder klanten in Nederland en in de Verenigde Staten.
GoodFuels: biobrandstof van afval
Duurzame biobrandstof voor scheepvaart en zwaar wegtransport, dat zet pas zoden aan de duurzame dijk. Aangezien elektrisch rijden of waterstof niet voor alle segmenten een oplossing is, stort GoodFuels zich op de inzet van bijvoorbeeld gebruikte kookolie en reststromen van de papierindustrie.
Die grondstoffen concurreren niet met voedselproductie en stimuleren geen ontbossing, belooft het bedrijf uit Amsterdam. ‘Groene’ brandstof helpt grote weg- en waterbouwklanten bij het winnen van tenders, stelt GoodFuels.