1. Bits of Freedom: ‘Data binnenhalen te gemakkelijk’
Het is goed dat het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoek doet en Google op het matje roept. Dat vindt Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor digitale rechten. ‘Het is nu veel te makkelijk voor internetdiensten om zoveel mogelijk data binnen te halen’, aldus een woordvoerder. Vaak wordt gebruikers alleen gevraagd om algemene voorwaarden te accepteren. ‘Dat gebeurt bij iTunes, Facebook, Googlediensten, apps, noem maar op. Ik ken bijna niemand die die voorwaarden leest. We gaan klakkeloos akkoord’, legt de woordvoerder uit. Door onderzoeken zoals door het CBP en een groeiend bewustzijn van de manier waarop bedrijven data opslaan, ‘komen we steeds meer in een situatie waarbij bedrijven moeten zeggen wat ze doen. Dat is lastig voor ze.’
2. Bol.com start verkoop via Albert Heijn
Bol.com begint vandaag met virtuele boekenverkoop in een vestiging van Albert Heijn in Huizen. Het boek wordt direct via een pinbetaling afgerekend. De klant kan de bestelling de volgende dag afhalen in de winkel. De test begint een dag nadat boekenketen Polare 75 nieuwe ontslagen aankondigt. De omzet in de branche daalt sinds 2008 en heeft haar dieptepunt nog niet bereikt. In het derde kwartaal van 2013 daalde de totale verkoop van boeken in Nederland met meer dan 11 procent en de omzet in de Top-100 titels liet zelfs een daling van circa 20 procent zien. Bol.com gaat zes maanden testen met de verkoop van boeken in de Albert Heijn aan de Lindenlaan in Huizen. De klant kan er via een scherm een keuze maken uit de 100 meest populaire titels in vijf categorieën. De klant rekent vervolgens direct bij het scherm via een pinbetaling af en ontvangt een bon. De bestelling is de volgende dag af te halen in de Albert Heijn winkel.
3. Get in the Ring prooi voor Amerikanen
De startup wedstrijd ‘Get in the Ring’ wordt door het Centre for Entrepreneurship van de Erasmus Universiteit Rotterdam georganiseerd. Dit jaar deden in de voorrondes meer dan duizend startups uit 32 landen mee. Uiteindelijk mochten acht succesvolle startups het in vier rondes tegen elkaar opnemen in Rotterdam. De Amerikaanse startup Eveverify ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor. Eyeverify werkt aan een scanner die een gebruiker aan zijn oogwit kan herkennen. Met zo’n scanner is het niet meer nodig om wachtwoorden in te stellen op een smartphone. De jury van investeerders en bestuursvoorzitters koos elke ronde een winnaar, maar de uiteindelijke beslissing werd gemaakt door het publiek. Er zaten ongeveer zeshonderd mensen in de zaal, onder wie ruim honderd investeerders en driehonderd ondernemers. Volgens de organisator was het publiek vooral enthousiast over Eyeverify, omdat het bedrijf zo’n tastbare dienst aanbiedt. Het probleem waar de startup op inspeelt, is erg herkenbaar. Bovendien is het product al ver in zijn ontwikkeling en dat heeft de jury zeker aangesproken. Verder kan Eyeverify potentieel een grote markt bedienen.
4. Jiro-Ve wint Ondernemen Zonder Grenzen
Winnaar van de Ondernemen Zonder Grenzen coachingsprijs is Rik Stamhuis van Jiro-Ve dat al 1.500 families uit drie kleine steden in Madagascar voorziet van producten die werken op zonne-energie. De publieksprijs gaat naar Jeroen Janssens, die met zijn bedrijf Martono & Company een duurzaam alternatief voor houtskool op de Nederlandse markt brengt, waarvoor hij gekoolde kokosnootbasten uit Indonesië importeert en met dit afval een nieuw product creëert. Ondernemen Zonder Grenzen 2013 daagde Nederlandse ondernemers uit een businessplan te schrijven dat er in slaagt om zowel winstgevend als ook duurzaam te ondernemen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Tijdens de businessplan competitie Ondernemen Zonder Grenzen maken Nederlandse ondernemers ook nog kans op een investering van € 100.000,- van De Investeerdersclub.
5. EU-parlement wil weten wie achter bedrijf zit
Het Europees Parlement wil precies weten wie er achter een bedrijf schuilgaat. In de strijd tegen witwassen en belastingontduiking moet er een zogeheten belanghebbendenregister komen. Dat staat in een donderdag gepresenteerd rapport, mede-opgesteld door GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Volgens de voorstellen moeten banken verplicht worden om klantonderzoek te doen. Maar aangezien veel klanten bedrijven zijn, is niet altijd duidelijk wie uiteindelijk belanghebbende is. Vandaar het register. ”Geheime bedrijfsconstructies blijven daardoor niet langer geheim”, aldus Sargentini in een persverklaring. Criminelen kunnen zich dan niet meer verstoppen, omdat precies duidelijk is wie er achter het bedrijf schuilgaat.
6. Startup transformeert kernafval in schone energie
De Amerikaanse startup Transatomic Power werkt aan een methode om kernafval om te zetten in een schone bron van energie. Het zou genoeg zijn om de wereld 72 jaar van stroom te voorzien. Transatomic Power is stilletjes een opmars aan het maken in energieslurpend China. Hun revolutionaire technologie genaamd Waste-Annihilating Molten Salt Reactor (WAMSR) is in staat kernafval om te zetten in elektrisch vermogen. Kernenergie kan zo optimaal benut worden. WAMSR is een gesmoltenzoutreactor die gebruik maakt van opgeslagen of onlangs geproduceerd kernafval. De techniek is in staat om de overgebleven energie uit het kernafval te extraheren en reduceert daarmee de hoeveelheid kernafval met maximaal 98 procent terwijl het elektriciteit opwekt. Wereldwijd is er ongeveer 270.000 ton hoogwaardig kernafval dat gebruikt kan worden.
7. Nieuwe NPM Capital kapitein voor Fentener van Vlissingen
NPM Capital krijgt na 12 jaar een nieuwe bestuursvoorzitter. Jan Willem Baud, die onder meer HAK aankocht, maar ook felle gevechten om kroketten en beschuit verloor van toezichthouder NMa, wordt afgelost door serieondernemer Kees Arends. NPM Capital is de investeringsmaatschappij van het bedrijf SHV van de familie Fentener van Vlissingen.
Tot zover de Sprout update van 29 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.
Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de nieuwsupdate van Sprout, plus inspirerende verhalen, tips & tricks, expertblogs en columns.