Iedereen is anders en heeft daarom andere behoeften op voor hen cruciale momenten in het leven, is de gedachte van Monique Pennings (1982). Pennings is ruim drie jaar Diversity & Inclusion Specialist bij NN Group.
In die tijd zijn er aantoonbare stappen gezet. Zo voerde NN het ‘You matter’-verlof in: een verlofperiode op maat, bijvoorbeeld als je rouwt om een dierbare of een gendertransitiebehandeling wil ondergaan.
De stap volgde op de aankondiging een jaar eerder om het ouderschapsverlof inclusief te maken. Zo krijgen alle ouders en verzorgers de kans om een band op te bouwen met hun kinderen, ongeacht gezinsstructuur.
Pennings is altijd op zoek naar een manier om maatschappelijke thema’s te vertalen naar een impactvolle verandering in het bedrijfsleven. Binnen NN werkt ze veel samen met de internationale medewerkers en partners. Om de juiste stappen te zetten, moet je in dialoog gaan met de mensen om wie het gaat, vindt ze.
Samenwerking is voor Pennings cruciaal om dingen te bereiken. Haar collega’s vinden haar energie aanstekelijk en noemen haar een ‘powerhouse’, maar zonder samenwerking kan je volgens haar geen powerhouse zijn. ‘Want welk huis je ook bouwt, je bouwt het altijd samen.’
Inclusiviteit is iets waar altijd hard aan gewerkt wordt in alle (inter)nationale NN-kantoren. Het werknemersbestand bestaat voor 51 procent uit vrouwen, in de seniormanagementfuncties is de verdeling 40/60. Er werken medewerkers uit ruim 70 landen.
‘Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelt’, zegt Pennings. ‘Zo dragen we bij aan het welzijn van de samenleving. Als mensen zijn we allemaal gelijk, maar niet hetzelfde. En dat is onze kracht.’
Ze gelooft dat je de beste en meest impactvolle versie van jezelf wordt als je kunt rekenen op advies van mensen die niet op jou lijken. ‘Vaak daag ik mensen uit om na te denken over hoe samenwerken met anderen vanuit meer diversiteit en inclusie henzelf zou helpen. Wat brengt het jou? Hoe word jij er een betere professional, vriend of persoon van?’
Inspiratie haalt ze vooral uit dagelijkse gesprekken en gebeurtenissen om haar heen. Reizen, bijvoorbeeld al in het openbaar vervoer, doet ze graag. Ze steekt veel op van dit soort momenten tussen werk en thuis.
‘Juist op reis, in de stad, op documentairefestivals, ontbijtsessies met partners en collega’s en in de wandelgangen krijg ik een voorzichtig kijkje in hoe anderen tegen dingen aankijken.’