Veel medewerkers gebruiken hun eigen smartphone voor het werk. En als werkgever moet je daarmee leren leven. Misschien moedig je het zelfs aan, omdat Bring Your Own Device (BYOD) je medewerkers eenvoudig mobieler en productiever maakt. Immers, ze kunnen dan altijd en overal makkelijk werken omdat ze met hun privételefoon overal toegang toe hebben. Zo’n productiviteitsslag wil je toch vooral aanmoedigen, toch?
Niet zondermeer. BYOD opent namelijk de deur tot allerlei bedreigingen. Want met dit beleid sta je toe dat medewerkers bedrijfskritische gegevens, de server, het netwerk, etc op hun mobiele telefoon benaderen. Dat levert naast gemak ook data security-risico’s op. Hoe vermijd je bijvoorbeeld datalekken? En hoe gaat je IT-afdeling om met de talloze merken, modellen en operating systems in de organisatie?
BYOD en slordigheid gaan niet samen
Juist vanwege de gevaren die het met zich meebrengt, moet je BYOD alleen toestaan als je ook bereid bent te investeren in bewustwording en trainingen. En dan is het nog maar de vraag of je daarmee voldoende veiligheid inbouwt om je bedrijfsgegevens te beschermen.
In hoeverre het voldoende is hangt vooral af van het soort bedrijf, de soort data, de bedrijfscultuur en de mentaliteit van de medewerkers. Vooral die laatste factor vormt een gevaar. Uit onderzoek van TrackVia blijkt bijvoorbeeld dat de jongste generatie medewerkers slordig omspringt met mobile security. Zo geeft bijna 75% van de 20’ers en 30’ers toe dat ze de IT-regels weleens in de wind slaan.
Dataverlies en reputatieschade
En ook het mobiel toestel zelf vormt een veiligheidsrisico. Dat staat immers meerdere malen per dag bloot aan nieuwe gevaren. Denk aan de verbinding met dubieuze (gratis) draadloze netwerken. Of al die keren dat iemand zijn smartphone in de trein liet liggen.
En laat jij je kinderen weleens spelletjes spelen op je tablet? Dan zijn ze slechts één homeknop en één vingertap verwijderd van je bedrijfsmail.
In al die gevallen dreigt niet alleen dataverlies, maar ook reputatieschade. BYOD is dus niet zo’n ideale optie als het lijkt: de veiligheidsrisico’s zijn te groot. Gelukkig kun je altijd uitwijken naar een geschikter mobiel beleid, meer controle nemen met een beheeroplossing voor mobiele toestellen en meer veiligheid creëren met een geïntegreerd securityplatform zoals Samsung Knox.
BYOD-beleid bepalen
Weten hoe werkgevers en medewerkers tegenover Bring Your Own Device staan? Hoe een BYOD-beleid wel echt de productiviteit van medewerkers ondersteunt? En hoe ernstig de mobiele bedreigingen zijn? Lees dan het uitgebreide artikel op de Evolve-blog van Samsung.