Hoe fijn zou het zijn om naast je werk te kunnen studeren? Jouw vakgebied ontwikkelt zich snel, en je wil graag op de hoogte blijven. Door aan je kennis en vaardigheden te werken verbeter je je loopbaanperspectief en de kans op uitdagende klussen in de toekomst. Maar ja, je tijdschema is nu al zo druk… Hoe moet je daar nog een opleiding in passen?
Veel mensen schrikken terug voor een studie naast hun werk. Toch zijn er elk jaar vele honderden professionals en managers in Nederland die een fulltimebaan met een intensieve opleiding combineren. Tegelijkertijd werken, studeren en gezond in het leven staan vraagt om veel voorbereiding en planning. De volgende zeven tips kunnen behulpzaam zijn.
#1 Hou je doel voor ogen
Vóórdat je het intensieve traject van de baan/studie-combinatie in stapt, moet je goed weten wat je wilt. Wat beoog je met de studie te bereiken? Als je bijvoorbeeld wilt doorgroeien naar een leidinggevende functie, past dat eigenlijk wel bij je? Waar zie je jezelf over 5 jaar staan?
Door dit soort vragen te beantwoorden, krijg je meer duidelijkheid over de vraag welke studie voor jou het meest geschikt is. En dat niet alleen, als je je van je eigen drijfveren bewust bent, blijf je gemotiveerd en doelgericht. Praat er dus over met mensen in je omgeving. Doe zelfonderzoek.
#2 Selecteer de opleiding met zorg
Het aanbod aan opleidingen is groot. Veel parttime-opleidingen werken bijvoorbeeld met een combinatie van vaste collegedagen en zelfstudie, met online ondersteuning. Soms is het studietempo flexibel.
Bij het uitzoeken van een opleiding is het zaak om inhoudelijke argumenten – Wat is de reputatie? Hoe kijkt de opleiding aan tegen vragen die jij belangrijk vindt, zoals duurzaamheid? – te combineren met flexibele en praktische overwegingen.
#3 Betrek je werkgever
Anders dan soms wordt gedacht staan werkgevers meestal positief tegenover het feit dat hun werknemer zich met een opleiding wil ontwikkelen. De getoonde ambitie wordt gewaardeerd en ze gaan ervan uit dat de ontwikkeling van de werknemer het bedrijf ten goede zal komen. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de werkgevers de voorkeur geeft aan werknemers die een MBA-opleiding hebben gedaan.
Bespreek dus je opleidingsplannen met je baas. Soms zijn werkgevers bereid om de studie te ondersteunen, bijvoorbeeld door er in de werkbelasting rekening mee te houden. Maak er een gezamenlijk project van: formuleer samen je ontwikkeldoelen en koppel de voortgang terug. De werkgever die betrokken raakt bij het proces, zal doorgaans enthousiast en daarmee faciliterend zijn.
Gratis whitepaper ‘De nieuwe jij’
Je wilt groeien, carrière maken. Maar waar begin je? Ontdek in dit whitepaper hoe je je persoonlijk en professioneel leiderschap versterkt en zo zelf de regie pakt op je loopbaan.
lees verder#4 Betrek je privéomgeving
Net als je werk wil je niet dat je privérelaties onder je opleiding te lijden hebben. Ook hier geldt: goed vooraf de verwachtingen managen en duidelijke afspraken maken en bewaken is cruciaal. Meld vrienden en familie waarom ze je enige tijd wat minder zullen zien, en dat ze jouw afwezigheid niet persoonlijk moeten opvatten.
Ga om tafel met je gezinsleden en bespreek samen hoe je de uitdaging tegemoet kunt treden. Las in je planning vaste momenten in om met je partner, gezinsleden of vrienden samen te zijn. En hou je aan deze afspraken. Je persoonlijke relaties zijn de krachtbron waaruit je de energie moet putten die je tijdens de opleiding nodig hebt.
#5 Maak een realistische planning
Het voordeel van een goede planning is dat ze mentale rust geeft. Je weet wat je deze week moet doen. Maar je weet dan ook dat je als je dat doet, op schema bent. Zo behoud je overzicht en is de tijd die overblijft ook echt vrije tijd, waarin je kunt ontspannen. Door je aan de planning te houden, blijf je in het studieritme. Evalueer de planning regelmatig: is ze nog realistisch en haalbaar?
#6 Verbeter je discipline
Discipline is niet (zoals veel mensen denken) een talent dat de een heeft, en de ander niet. Het is een vaardigheid waarin je jezelf kunt verbeteren. Uit onderzoek van de Universiteit van Keulen blijkt dat discipline je succesvoller en zelfs gelukkiger maakt, omdat je minder moeite hebt met lastige keuzes over hoe je je tijd en energie het beste kunt inzetten.
Bewezen manieren om je discipline te verbeteren zijn het wegnemen van verleidingen in je omgeving (zoals de smartphone waar je aandacht door wordt getrokken), een regelmatige voeding om te zorgen dat je bloedsuikers in balans blijven en het inplannen van pauzes en kleine beloningen.
#7 Maak een vitaliteitsplan
Met alle drukte die de baan en opleiding met zich meebrengen, delven beweging en ontspanning vaak het onderspit. Dat kan uitmonden in een negatieve spiraal waarin je lichaam nauwelijks meer tot rust komt en de stress zich ophoopt.
Om energiek te blijven moet je vitaliteit – sport, mindfulness, plezierige activiteiten – een vaste plaats in je dag- en weekschema geven. En je aan de schema’s houden. De vorige tip, ‘verbeter je discipline’, geldt dus ook voor leuke dingen doen!
Dit artikel is onderdeel van het dossier ‘Strategie’ op mt.nl. Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door TIAS School for Business and Society. TIAS Business School richt zich op het ontwikkelen van mensen en organisaties die hun verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen en voor hun omgeving.
Lees ook:
- Hoe de Rabobank leiders ontwikkelt voor een betere wereld
- Wat je kunt leren van leiders zonder moreel kompas
- Om succesvol samen te werken moet je meer emoties tonen
- Zo haal je het beste in je mensen naar boven