1. Geen VW-fabrieken dicht, wel 35.000 banen weg
Geen gedwongen ontslagen en geen sluiting van fabrieken. IG Metall is blij met de deal die afgelopen vrijdag met Volkswagen werd gesloten, schrijft het FD. Volgens de vakbond had Volkswagen 55.000 banen willen schrappen. In plaats daarvan wordt het aantal arbeidsplaatsen tot 2030 met 30 procent – 35.000 banen – gereduceerd middels vertrekregelingen en vroegpensioen. De fabrieken in Dresden en Osnabrück gaan op termijn iets anders produceren.
De miljarden aan kostenbesparingen die de Duitse autofabrikant gaat doorvoeren, komen ergens anders vandaan. Voornamelijk bij de medewerkers zelf, die tot 2031 afzien van een cao-loonstijging van zo’n 5 procent. Op middellange termijn moeten de bezuinigingen jaarlijks 15 miljard opleveren. Toch twijfelen analisten of dat genoeg is voor de miljardeninvesteringen die nodig zijn in elektromobiliteit en de digitalisering van auto’s. China is op dat gebied veel verder.
Lees ook: Ook als Volkswagen het redt, wordt de Europese auto-industrie steeds minder Europees
2. Waakhond beboet Van der Valks wegens ‘koersmanipulatie’ Ebusco
Het investeringsbedrijf van Van der Valk-telgen Bas en Bob van den Nieuwenhuijzen, VDVI BV, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen. De onderneming heeft zich schuldig gemaakt aan het opdrijven van de koers van elektrische bussenbouwer Ebusco, meldt waakhond AFM.
VDVI had bijna een kwart van de aandelen van het kwakkelende Ebusco in handen. In september 2022 besloten de broers een fors deel te verkopen. Maar terwijl hun bank op zoek ging naar kopers, kocht de bv juist weer nieuwe aandelen op. Dat dreef de prijs op, waarmee het grote pakket dat de broers van de hand wilden doen meer waard werd. Daarmee is de ‘natuurlijke verhouding van vraag en aanbod’ volgens de toezichthouder verstoord.
Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen de miljoenenboete, meldt de NOS. Volgens VDVI zou het effect van de aankooptransacties ‘verwaarloosbaar’ zijn geweest.
3. Curator hoopt voor kerst op deal over doorstart Blokker
De curatoren van de failliete winkelketen Blokker praten met ‘meerdere’ potentiële kopers. Ze hopen voor kerst met één partij rond te zijn, zegt Robin de Wit, een van de bewindvoerders, tegen RTL Nieuws. Uit het eerste faillissementsverslag bleek dat zich tientallen geïnteresseerden hadden gemeld voor een mogelijke doorstart. Daarvan kregen 26 partijen toegang tot een dataroom met vertrouwelijke informatie. Die zijn niet allemaal meer in de race.
Blokker ging vorige maand failliet na aanhoudende verliezen en problemen met het afbetalen van schulden bij de Belastingdienst. De huishoudketen draaide al jaren met verlies. Dit jaar ging het om 19 miljoen euro op een omzet van 202 miljoen euro, een jaar eerder om 7,6 miljoen euro op een omzet van 344 miljoen euro.
4. Thales, NXP en Philips steken miljoenen in RF-technologie
Defensiebedrijf Thales, chipmaker NXP, Philips en de technische universiteiten slaan de handen ineen om de Nederlandse koppositie op het gebied van radiofrequentietechnologie (RF) te behouden. Ze steken 64 miljoen euro in het RF-project Polaris, schrijft het FD, dat ook door het Nationaal Groeifonds met 101,7 miljoen wordt gesteund. Uiteindelijk moet er een groot Nederlands ecosysteem van in RF gespecialiseerde bedrijven ontstaan.
Doel van het Polaris-project is verder om de bestaande RF-technologie te verbeteren. Zodat Thales in de toekomst bijvoorbeeld radars kan bouwen waarmee gebruikers vliegtuigen van veel verder weg kunnen detecteren en Philips een nieuwe lichting MRI-scanners die compacter, sneller en nauwkeuriger beelden oplevert.
5. Bunq-baas Niknam over mediastorm: ‘Klanten willen zo meestal iets voor elkaar krijgen’
Er staat nu een sterker Bunq dan voor de mediastorm van het afgelopen jaar. Dat zegt oprichter Ali Niknam in gesprek met het FD. Hij doelt op publicaties van NRC en NOS over Bunq-klanten die duizenden euro’s verloren. De media betichtten Bunq van fraudegevoeligheid en Niknam van onverschilligheid tegenover de slachtoffers. Volgens Niknam is inmiddels met praktisch alle gedupeerde klanten een coulanceregeling getroffen, die ‘veel beter’ is dan die van de Nederlandse Vereniging van Banken waarvan de grootbanken lid zijn.
Daarbovenop kwamen publicaties over medewerkers die in andermans rekeningen gluurden en kritische klanten via de app aanspraken op online commentaar op de bank. Dat laatste omschrijft Niknam als de ‘omgekeerde wereld’. ‘Wij stellen de ervaringen en veiligheid van onze gebruikers centraal. Als klanten kritiek op Twitter of andere sociale media plaatsen, dan benaderen we die. Want die klanten willen zo meestal iets voor elkaar krijgen.’
Lees ook: Bunq weer onder vuur: ‘Ali Niknam moet nu echt heel kritisch naar zichzelf gaan kijken’
6. En dan dit: ‘Thuiswerken vergroot ongelijkheid’
Nederland is koploper thuiswerken in Europa, maar de verschillen tussen wie zijn laptop thuis kan openklappen en wie niet, zijn groot. Zowel tussen sectoren als opleidingsniveaus is een kloof te zien, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi).
Zo houdt in de financiële sector bijna zes op de tien werknemers minstens twee dagen per week thuis kantoor, in de bouw is dat één op de tien mensen. Van de academici werkt 60 procent één dag per week thuis en ruim 40 procent meerdere dagen, bij mensen met een hbo-opleiding gaat het om respectievelijk 40 en 30 procent en bij mbo-geschoolden om 17 en 12 procent.
Het Nidi omschrijft de flexibiliteit van het thuiswerken als een ‘nieuw privilege’ onder werknemers, dat vooral terechtkomt bij de mensen die het al goed hebben. Zij kunnen hun baan daardoor makkelijker met bijvoorbeeld mantelzorg combineren.
Rondje funding 💸
- Het Duitse 1Komma5° haalt 150 miljoen euro op in een pre-IPO financieringsronde. Daarmee komt het totaal aan funding op 450 miljoen euro. 1Komma5° is gespecialiseerd in complete energiesystemen: zonnepanelen, thuisbatterijen en energiemanagement. Met de overname van Zonduurzaam begin dit jaar, is het bedrijf ook in Nederland actief.
Wat we ook lazen:
- De Kamer wil de Volksbank in staatshanden houden. Kan dat wel? (NRC)
- Unilever-ceo Hein Schumacher: ‘Ik weet nu: je moet impact maken in je eerste jaar’ (FD)
- Oost-Nederland wil graantje meepikken van extra miljarden voor oorlogsindustrie (De Gelderlander)
- Miljardenmissie van ceo Manon van Beek van Tennet: ’Het is nu echt alle hens aan dek’ (De Telegraaf)
- Stellantis schrapt toch geen 1.100 banen na plots vertrek oud-topman (Nu.nl)