1. ‘Vol stroomnet kost Nederland jaarlijks tot 40 miljard euro’
Het volle stroomnet in Nederland kost de maatschappij inmiddels 10 miljard tot 40 miljard euro per jaar. De schade kan daarmee oplopen tot 4 procent van het bruto binnenlands product, schrijft de Boston Consulting Group (BCG) in een rapport dat vandaag verschijnt, meldt het FD. De overheid en netbeheerders voelen de urgentie, maar de maatregelen die ze nemen lossen de acute problemen niet snel genoeg op.
De BCG-onderzoekers doen een aantal vergaande aanbevelingen. Zo zouden netbeheerders meer risico’s kunnen nemen, bijvoorbeeld door infrastructuur zwaarder te belasten. Ook zouden ze de ruimte op het net die ze nu gebruiken om storingen op te vangen, kunnen toewijzen aan bedrijven op de wachtlijst. Het risico op stroomstoringen neemt hierdoor wel toe.
2. Battolyser Systems haalt 30 miljoen op voor ‘waterstofbatterij’
Battolyser Systems heeft 30 miljoen euro opgehaald voor het op de markt brengen van een ‘waterstofbatterij’. Invest-NL en deeptech-investeerders Global Cleantech Capital en Innovation Industries zijn de investeerders achter de A-ronde. De funding volgt nog geen jaar nadat oprichter Mattijs Slee een lening van 40 miljoen euro regelde bij de Europese Investeringsbank (EIB) om op te schalen. De elektrolyser van Battolyser slaat stroom op en produceert waterstof. Zo gaat hij netcongestie tegen én helpt hij de kostprijs voor groene waterstof te verlagen.
3. Verkoop staatsaandelen ABN Amro levert ruim 1,1 miljard op
De overheid heeft opnieuw een verkoopronde van staatsaandelen van ABN Amro afgesloten. De verkoop bracht 1,17 miljard euro op voor de staatskas, en het belang van de Staat is hiermee teruggebracht naar 40,5 procent, zo maakte minister van Financiën Heinen bekend. Het is niet voor het eerst dat de Staat aandelen verkoopt. Nadat de overheid ABN Amro had overgenomen in 2008 om de bank uit financiële problemen te redden, werd in 2015 besloten om te beginnen met de afbouw van het staatsbelang in de bank. Andere verkooprondes volgden in 2017 en 2023.
4. Oud-Jumbo-topman Van Eerd wint eerste rechtszaak van deze maand
Oud-Jumbo-topman Frits van Eerd hoeft geen geld meer te betalen aan autohandelaar Theo Eggens voor een klassieke Mercedes, heeft de rechter besloten. Eggens eiste 155.000 euro voor een deal die de twee zes jaar geleden sloten. Maar volgens de rechter is hij te laat met het opeisen van het geld, schrijft het AD.
Van Eerd en Eggens kennen elkaar goed en zijn beide hoofdverdachte in de grote witwaszaak die maandag begint. Deze rechtszaak stond daar los van. De voormalig Jumbo-topman werd in september 2022 aangehouden en zat dagenlang vast als verdachte in een witwasonderzoek. Bij een inval van de FIOD werd er voor honderdduizenden euro’s contant geld aangetroffen in het huis van Van Eerd.
Lees terug: Hoe zou het nu gaan met de gevallen Jumbo-baas Frits van Eerd?
5. Pastamaker Wholy Greens failliet ondanks investering van een miljoen
Wholy Greens, de startup waarmee Walter Zanting en Pieter van der Manden pasta maakten die voor meer dan de helft uit (geredde) groenten bestond, is failliet, meldt RTL. Over de oorzaak van het bankroet kon curator Ulrich Koeze desgevraagd nog niets zeggen, maar het komt nauwelijks een jaar nadat Wholy Greens 1,2 miljoen euro ophaalde bij Rabobank en investeerder Capital Blue.
Van der Manden verliet al eerder Wholy Greens, waar sinds november een interim-directeur namens Capital Blue aan het roer stond. Wholy Greens was te koop bij onder meer Albert Heijn, Jumbo en Crisp. In 2022 werd de duurzame pastamaker nog genomineerd als MT/Sprout Startup van het Jaar.
6. En dan dit: Champagnemakers mogen champagnejurk niet verbieden
Een jurk in de kleur champagne? Inbreuk op de beschermde naam van onze mousserende wijn, foeteren Franse champagneboeren. Via een kort geding bij de rechtbank in Den Haag wilden de boeren champagnejurken verbannen. Maar daar gaat de rechter niet in mee, meldt NOS. Champagne is namelijk óók een kleur, zo staat in het vonnis.
Het Champagne Comité startte de zaak en is bekend om zijn felle strijd tegen misbruik van de naam. Champagne is sinds 1927 in Frankrijk geregistreerd als een beschermde naam. Sinds 1973 is dat ook zo in Europa. Alleen geregistreerde wijnboeren uit de gelijknamige regio in Noordoost-Frankrijk mogen hun mousserende wijn deze naam meegeven.
Rondje funding 💸
- Het Rotterdamse Spatium Medical, spin-off van universitair ziekenhuis Erasmus MC, heeft 5 miljoen euro opgehaald om slimme insufflatietechnologie naar operatiekamers in Europa en de Verenigde Staten te brengen. Nieuwe investeerders InnovationQuarter en Demcon Investment Fund stapten in, bestaande investeerders Van Herk Ventures en Swanbridge Capital lapten bij.
Wat we ook lazen:
- Topman ExxonMobil ‘jaagt’ op groene aandeelhouders (BNR)
- Waterland neemt meerderheidsbelang in fietsleaseplatform Hellorider (persbericht)
- Agenten, schoonmakers en ov-personeel voeren stakingen komende weken op (NU.nl)
- AH-ceo Marit van Egmond: ‘Jezelf ergens doorheen kletsen gaat lastig bij mij’ (FD)
- Duitse Commerzbank werkt aan verdedigingsstrategie tegen overnamebod van Italiaanse UniCredit (Business Insider)