1. Lelystads recyclingbedrijf failliet door conflict met inspectie
Een jarenlang conflict met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de export van gerecycled pvc heeft Vinylrecycling in Lelystad de das omgedaan. Het bedrijf, dat fabrieksresten verwerkte tot granulaat voor nieuwe producten, is dinsdag failliet verklaard. Directeur Huib van Gulik zegt dat de omzet ‘compleet wegviel’ nadat de ILT de export blokkeerde, omdat de instantie het materiaal als afval beschouwt. Van de oorspronkelijke vijftig medewerkers werkten er recent nog maar zes. Een doorstart hangt af van een uitspraak van de Raad van State. Die moet oordelen of de ILT juist heeft gehandeld.
‘We zijn nummer 7 in de rij van faillissementen in plastic recycling, en het eerste familiebedrijf in recycling zonder subsidies’, aldus oprichter Ivo Besselsen op LinkedIn. Eerder dit jaar gingen onder meer Umincorp, TRH Recycling en Ioniqa op de fles.
2. Batterijenkampioen Northvolt vraagt surseance aan in VS
De Zweedse accufabrikant Northvolt, een belangrijke speler in Europa’s groene ambities, heeft in Texas bescherming tegen schuldeisers aangevraagd via een Chapter 11-procedure. Het bedrijf kampt met hevige Chinese concurrentie en teruglopende orders van autofabrikanten. Met een nieuwe financiering van 245 miljoen dollar hoopt Northvolt zijn activiteiten voort te zetten. De hoofdfabriek in Zweden blijft draaien, maar 1.600 van de 6.500 banen verdwijnen. De herstructurering van de schulden moet begin 2025 zijn afgerond.
Lees ook: De nachtmerrie van Northvolt: hoe de Europese batterijendroom aan diggelen is geslagen
3. Congres VS eist inzage in ASML’s Chinese klantenbestand
Het Amerikaanse Congres heeft ASML verzocht om voor 1 december gedetailleerde informatie te verstrekken over zijn Chinese klanten en activiteiten. Dat schrijft NRC. De chipmachinefabrikant moet onder meer zijn dertig belangrijkste Chinese klanten bekendmaken en een overzicht geven van alle geleverde apparatuur aan China. Hoewel ASML een Nederlands bedrijf is, maakt de aanwezigheid van achtduizend Amerikaanse werknemers het lastig dit verzoek te negeren. De China-commissie van het Huis van Afgevaardigden wil met deze informatie de groeiende Chinese chipindustrie beter kunnen monitoren. ASML heeft nog niet gereageerd op het verzoek.
4. TNW Programs wordt onderdeel van adviesbureau nlmtd
Het Amsterdamse TNW Programs, bekend van innovatieadvies aan bedrijven als IKEA en Vodafone, gaat per 1 januari 2025 samen met adviesbureau nlmtd. De circa 20 medewerkers van TNW Programs, nu nog onderdeel van The Financial Times, voegen zich bij de 100 consultants van nlmtd. Het bureau behoudt zijn merknaam en samenwerking met TNW. De deal betekent een hereniging voor nlmtd-oprichter Pieter Paul van Oerle en TNW Programs-directeur Arno Nijhof, die acht jaar geleden samen TNW Programs opzetten.
5. OM vervolgt Sywert van Lienden en compagnons om mondkapjesdeal
Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Zij stonden al terecht in een civiele zaak, maar worden nu ook strafrechtelijk vervolgd.
De zaak draait om een mondkapjesdeal van 100 miljoen euro uit 2020, waarbij het drietal 29,3 miljoen euro winst maakte terwijl ze beweerden zonder winstoogmerk te werken. De eerste zitting is op 19 december in Rotterdam. Van Lienden zegt op X dat het dossier ‘dit verhaal al ontkracht’ en ziet de rechtszaak als kans om bewijzen aan te dragen.
6. Oasys Now wint miljoen euro bij startup-wedstrijd Slush
Het Nederlandse bedrijf Oasys Now heeft de Slush 100-competitie gewonnen in Helsinki, goed voor een geldbedrag van 1 miljoen euro. De Rotterdamse startup ontwikkelt een AI-platform dat ziekenhuizen helpt sneller patiënten te vinden voor klinische onderzoeken. Het systeem analyseert patiëntdata en matcht deze automatisch met de vereisten van medische studies. Volgens ceo Nima Salami haalt 80 procent van de klinische studies nu niet genoeg deelnemers op tijd binnen. Het prijzengeld wordt gebruikt voor uitbreiding van het team en extra rekenkracht.
Lees ook: Oasys Now biedt een nieuwe oplossing voor gesjoemel met DNA-data
7. En dan dit: Crypto-ondernemer betaalt 6,2 miljoen voor banaan met ducttape
De Chinese crypto-investeerder Justin Sun heeft op een veiling bij Sotheby’s in New York 6,2 miljoen dollar betaald voor het kunstwerk ‘Comedian’: een banaan vastgeplakt met ducttape. De eigenaar van het cryptoplatform Tron kreeg voor dit bedrag een banaan, een rol tape, montage-instructies en een echtheidscertificaat. Het werk van kunstenaar Maurizio Cattelan, dat in 2019 voor ophef zorgde op een kunstbeurs in Miami, bracht ruim vier keer meer op dan verwacht. Sun is van plan de banaan binnenkort op te eten als ‘onderdeel van de artistieke ervaring’.
Rondje funding 💸
- Het Amsterdamse LearnWise haalt 2 miljoen euro op voor zijn AI-platform dat studentenondersteuning op universiteiten verbetert. Het systeem, dat wereldwijd al 720.000 studenten bedient, vermindert ondersteuningsvragen met 50 procent.
- Move Energy Fund heeft 35 miljoen euro ontvangen van het Europees Investeringsfonds. Het fonds, dat nu meer dan 100 miljoen euro beheert, investeert vroeg in bedrijven die bijdragen aan de energietransitie in transport, energie en gebouwen.
Wat we ook lazen:
- Bedrijfscateraar Join Program wint FD Gazellen 2024 (FD)
- Hoe het koninkrijk van Kees Koolen kapot ging (Quote)
- Hotelsoftwarekampioen Mews neemt het Zweedse Atomize over (Silicon Canals)
- Treinkaartjes volgend jaar gemiddeld 6,2 procent duurder (RTL)
- Indiase tycoon Gautam Adani in de VS aangeklaagd voor omkoping (NY Times)