1. Tata Steel vecht voor rechter om cruciale cokesfabriek
Tata Steel vecht dinsdag voor de Haarlemse rechter de zware boetes aan van de toezichthouder, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Die worden opgelegd voor overtredingen bij Kooksfabriek 2, die op het terrein van Tata Steel in IJmuiden cokes van steenkool maakt. De laatste negen boetes bedroegen telkens 100.000 euro.
Cokes zijn onmisbaar voor de staalproductie. Daarom eist het bedrijf voor de rechter intrekking van de zware boetes, meldt het FD. Als dat niet gebeurt, vreest het concern dat de toezichthouder verder gaat en de vergunning laat intrekken. Dan is Tata Steel Nederland niet meer economisch rendabel. Een sluiting van het bedrijf als geheel is dan niet uitgesloten, zo klinkt het.
Lees ook: Europa’s staalindustrie piept en kraakt: raakt groen staal uit beeld?
2. Leids Pharming biedt 66 miljoen op Zweedse speler
Pharming heeft een bod van 66,1 miljoen dollar uitgebracht op Abliva in het Zweedse Lund. Het biotech- en farmabedrijf uit Leiden werkt aan geneesmiddelen voor mitochondriale aandoeningen. Het is geïnteresseerd in Abliva, omdat één van hun middelen baanbrekend kan zijn én positieve vooruitgang heeft geboekt in klinische testen.
Ceo Sijmen de Vries wijst er in een persbericht op dat meer dan 30.000 patiënten ‘enthousiast zijn’ over het potentieel. Hij verwacht dat dit geneesmiddel alleen al kan ‘uitgroeien tot een blockbuster’. De raad van bestuur en belangrijkste aandeelhouders van Abliva steunen het overnamebod van Pharming al.
3. Pieter Elbers verdient drie keer zoveel bij Indigo als bij KLM
De overstap van Pieter Elbers als topman van KLM naar Indigo legt hem geen windeieren. RTL Nieuws berekende dat hij bij de snelgroeiende Indiase prijsvechter drie keer zo veel verdient.
Bij de KLM kreeg hij een jaarsalaris van 600.00 euro bruto. In het volledige eerste boekjaar dat Elbers op de loonlijst stond bij Indigo bedroeg zijn brutoloon 169.274.292 Indiase roepies. Tegen de koers van afgelopen vrijdag komt dat neer op 1,9 miljoen euro. Dat is zelfs meer dan zijn drie medebestuurders samen, zo blijkt uit stukken die Indigo gedeponeerd heeft.
4. Topman NN: ‘Europa heeft de slag om tech gemist’
David Knibbe, ceo van verzekeraar NN, vindt dat Europa steeds verder achter is gaan lopen op Amerika. Hij wijst in De Telegraaf op de evolutie in de auto-industrie. Daar ging ons continent twintig jaar geleden nog gelijk op met de VS, waar Ford en General Motors de grootste bedrijven waren.
Vandaag zijn Mercedes en Volkswagen nog altijd de grootste bedrijven in Europa. ‘Maar in de Verenigde Staten zijn dat nu Nvidia, Apple, Google, Facebook, Microsoft en Amazon. Die hele techslag hebben we in Europa dus voor een belangrijk deel gemist.’
Bovendien worden zeven op de tien Europese startups gefinancierd door Amerikaanse investeerders. Zou daar een nieuwe grootmacht uit voortkomen, dan is die ook in Amerikaanse handen. ‘Voor Europa zou dat doodjammer zijn.’
Lees ook: Europa dreigt een openluchtmuseum te worden
5. Rituals wint: Aldi moet stoppen met verkoop geurstokjeshouder
Rituals heeft de juridische strijd tegen een bekende discounter gewonnen: Aldi mag niet langer een bepaalde cadeauset met geurstokjes verkopen. De houder van die stokjes lijkt te veel op die van Rituals.
Het geschil ontstond nadat Aldi deze maand begon met de verkoop ervan, maar dan tegen een veel lagere prijs. Rituals claimde dat het ontwerp van de houder van de stokjes sterk lijkt op zijn eigen productontwerp.
Volgens Rituals vertoont de houder een vrijwel identieke vorm, met een smalle, ronde nek en ribbels langs de volledige lengte. De voorzieningenrechter in Gelderland oordeelde dat er inderdaad sprake was van inbreuk op de model- en auteursrechten van Rituals, aldus Quote. De gelijkenis was zo groot dat Aldi de set binnen vier uur uit de winkels verwijderd moest hebben.
6. Topvrouw VNO-NCW wil verplichting op Europees kopen
Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, doet een opmerkelijke oproep in De Telegraaf. Overheden, consumenten en bedrijven moeten verplicht Europees gaan kopen, vooral duurzaam geproduceerde producten. Normaal is Nederland handelsland tegen dat protectionisme, maar ‘we ontkomen er niet meer aan’.
De VS beschermt eigen bedrijven openlijk met importheffingen op Chinese en Europese producten. Toekomstig president Donald Trump zal die heffingen verhogen en zelfs eisen dat de producten die in de VS op de markt komen daar ook deels gemaakt zijn. Bedrijven produceren buiten Europa ook tegen veel lagere kosten. Thijssen ziet hoe Nederlandse ondernemers worstelen met die concurrentie. ‘Dit kan zo niet doorgaan.’
Rondje funding 💸
- Het Leidse ProQR Therapeutics heeft 8,1 miljoen dollar aan extra funding binnen. Het biotechbedrijf is gespecialiseerd in RNA-therapieën. Dat groeigeld komt van de Rett Syndrome Reseach Trust.
Rondje transfers 🔄
- Peter Wennink, voormalig topman van ASML, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) bij Heineken. Wennink was sinds dit jaar al vicevoorzitter en zal de rol van voorzitter in april 2025 overnemen van Jean-Marc Huët, die terugtreedt uit de rvc.
- Op datzelfde moment zal de vijfde generatie Heineken toetreden tot de rvc. Alexander de Carvalho is de favoriete kleinzoon van Freddy Heineken. Hij was sinds 2013 niet-uitvoerend bestuurder van de Heineken Holding.
- Ceo Frank van Gool en vice-ceo Karolina Swoboda vertrekken bij uitzendbureau Otto Work Force. Ze gaan meer tijd steken in hun gezamenlijke onderneming KaFra Housing, dat tijdelijke woonruimten voor arbeidsmigranten bouwt.
Wat we ook lazen:
- Revolutie op komst voor computer- en chipindustrie? (BNR)
- Elon Musk laat rebelse chatbot Grok los op X (Nu.nl)
- Pfizer boekt ook na pandemie miljardenwinst in Nederland (NOS)
- Apple komt met dunnere en vouwbare iPhones (WSJ)
- VDL gaat onderdelen voor kernreactor in Petten produceren (VDL)