1. Volksbank schrapt tot 750 banen en bundelt vier merken tot één
De Volksbank, eigenaar van SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, kondigt een reorganisatie aan waarbij 700 tot 750 banen verdwijnen. Dit moet jaarlijks 70 miljoen euro besparen. De bank bundelt de vier merken tot één, waarvan de nieuwe naam eind dit jaar wordt onthuld. Ook zullen filialen sluiten, hoewel aantallen nog onbekend zijn.
De reorganisatie volgt op druk van toezichthouder DNB en voorbereidingen op een privatisering via beursgang of overname. Daarnaast worden 400 banen gecreëerd om aan strengere wet- en regelgeving te voldoen, zoals op het gebied van witwasbestrijding.
Lees ook: Roland Boekhout moet de Volksbank fixen als nieuwe ceo
2. Delfts VSParticle en Meta versnellen materiaalinnovatie voor duurzame energie
Het Delftse deeptechbedrijf VSParticle heeft met behulp van AI-modellen van het Amerikaanse Meta ‘s werelds eerste database van vijfhonderd nieuwe materialen gecreëerd. De samenwerking moet de ontwikkeling van schone energieoplossingen met kunstmatige intelligentie vereenvoudigen en versnellen. Aaike van Vugt, co-founder en ceo van VSP noemt de samenwerking een cruciale stap voor zijn bedrijf en wil uitgroeien tot een ‘ASML voor materialen’.
De TU Delft-spin-off, die dit jaar in de Challenger50 staat, bouwt machines waarmee heel snel en heel precies nieuwe materialen kunnen worden gecreëerd. Het bedrijf specialiseert zich in het maken van ’nanoporeuze lagen’, dunne materialen met kleine gaatjes die veel gebruikt worden in energietoepassingen. Die moeten helpen bij het oplossen van grote problemen rond duurzame energie.
Lees ook: VSParticle: hoe een kleine oerknal kan leiden tot een nieuwe ASML
3. KLM-topvrouw vreest Amerikaanse vergelding bij Schiphol-krimp
KLM-topvrouw Marjan Rintel is bezorgd over de voorgenomen krimp van Schiphol naar 466.000 vliegbewegingen per jaar. Ze noemt het beleid ‘onnodig en schadelijk’ en vreest dat het KLM belemmert in investeringen in schonere, stillere vliegtuigen. Rintel waarschuwt daarnaast voor vergeldingsmaatregelen van de VS, die niet alleen de luchtvaart, maar ook andere Nederlandse bedrijven kunnen treffen.
In het verleden heeft Donald Trump gedreigd met vergeldingsmaatregelen wanneer Amerikaanse maatschappijen minder slots toegewezen zouden krijgen op Schiphol. Historische rechten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen op Schiphol maken een reductie extra complex. Het plan moet eerst nog goedkeuring krijgen van Brussel.
4. Tata Steel en ESA doen onderzoek naar staal in de ruimte
Tata Steel Nederland werkt samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan staalonderzoek in ruimtestation ISS. Staalballetjes worden onder zwaartekrachtvrije omstandigheden gesmolten en gestold om inzichten te verkrijgen die de productie van staal efficiënter en duurzamer maken, schrijft De Telegraaf. Deze kennis kan worden toegepast op elektromotoren, zoals in elektrische auto’s. Het onderzoek moet zorgen voor minder productiefouten en CO2-uitstoot. Het project wordt gesubsidieerd door ESA, die alle onderzoeksresultaten openbaar maakt.
5. Google woest om gedwongen verkoop browser Chrome
Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat Google zijn internetbrowser Chrome verkoopt, meldt Bloomberg. De browser, die door twee op de drie mensen wereldwijd wordt gebruikt, versterkt volgens het ministerie Google’s illegale monopoliepositie. Chrome bevordert Google-diensten en verzamelt gebruikersdata voor productoptimalisatie.
Een rechterlijke verkoop moet kansen bieden aan andere spelers op het gebied van zoekmachines en AI. Google is woest en noemt de eis ‘radicaal’. In augustus oordeelde een rechtbank al dat Google de wet overtrad door miljarden te investeren in het behoud van zijn dominante positie.
6. Wibra verliest rechtszaak van Lego
Wibra heeft een tik op de vingers gekregen van de rechter in Den Haag. De huishoudketen moet stoppen met de verkoop van bouwpakketten van bloemen en dieren, omdat de bouwsteentjes te veel op die van Lego lijken. Inbreuk op het model- en merkenrecht van Lego, luidt het oordeel.
Wibra moet de pakketten uit de handel halen, aan professionele afnemers terugvragen en proceskosten van 15.000 euro betalen, meldt RTL. Bij overtreding dreigt een dwangsom. Lego spande de zaak aan vanwege gelijkenissen met zijn eigen Botanical Collection. Wibra legt de fout bij een Chinese leverancier en overweegt de overgebleven pakketten te schenken aan een kinderziekenhuis.
7. En dan dit: Nederland wél in top lijst belastingontwijkers
Waar Nederland op veel internationale lijsten terrein verliest, staan we er op één nog altijd bovenin: die met de landen die wereldwijd belastingontwijking mogelijk maken voor multinationals. Nederland staat in die lijst op plek zeven volgens een rapport van het Tax Justice Network, meldt Trouw.
Multinationals zorgen via allerlei constructies dat hun winst neerslaat op plekken in de wereld waar die het minst wordt belast. Samen met het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Zwitserland is Nederland verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde belastingontwijking. Jaarlijks lopen overheden wereldwijd hierdoor 329 miljard euro mis. Die kunnen daardoor minder uitgeven aan publieke voorzieningen.
Rondje funding 💸
- De Amsterdamse startup voor blockchain-ticketing Celebratix heeft 1,1 miljoen euro binnengehaald van verschillende Nederlandse serie-ondernemers, de Zweedse VC uBIT en de Britse business angel Justin Rees.
Rondje transfers 🔄
- Annemarie Buitelaar is de nieuwe ceo van energie- en telecomleverancier Budget Thuis en de Nutsgroep. Buitelaar was hiervoor ceo bij Marktplaats. Ze stond in 2022 in de Next Leadership 50, de jaarlijkse lijst van MT/Sprout met het grootste managementtalent van Nederland onder de 45 jaar.
Wat we ook lazen:
- Minister raadt mensen aan ‘goed na te denken’ over gebruik van apps als Temu (Nu.nl)
- Bluesky groeit als kool, nu gebruikers X verruilen voor ‘het oude Twitter’ (Business Insider)
- Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord (Change Inc.)
- Trump kiest Wall Street-miljardair en bitcoinfan Howard Lutnick als minister van Handel (NRC)
- Politie waarschuwt met nepwebshop voor nepwebshops (NOS)