Aaike van Vugt, Tobias Pfeiffer, Tobias Coppejans en Andreas Schmidt-Ott willen de productie van nanodeeltjes versnellen en goedkoper maken. Die zijn belangrijk voor onder meer de energietransitie.
Wat: Nanoprinter en -generator
Wie: Aaike van Vugt (34), Tobias Pfeiffer (45), Tobias Coppejans (36), Andreas Schmidt-Ott (80)
Daagt uit: methoden uit de jaren tachtig
Sinds: 2014
Website: vsparticle.com
Nanodeeltjes spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie. Ze zijn essentieel voor opslagtechnologieën, denk aan batterijen en groene waterstof. Groene waterstof komt tot stand via elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Een proces dat berust op speciale katalysatorlagen, bedekt met nanodeeltjes of, zoals ze in de industrie worden genoemd, nanoporeuze lagen.
De huidige methodes om die nanoporeuze lagen te maken, stammen nog uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. ‘Ze zijn enorm tijdrovend en hebben een slechte reproduceerbaarheid’, laat co-founder Aaike van Vugt weten. Tegelijkertijd is de vraag naar dit type materialen enorm, ‘vanwege de klimaatcrisis’.
De Delftse professor Andreas Schmidt-Ott, co-founder, komt er in diezelfde jaren tachtig via een ongelukje achter dat nanodeeltjes sneller geproduceerd kunnen worden. Het omzetten van dat toeval naar een gecontroleerde methode wordt zijn levenswerk. Daaruit volgt in 2014 de oprichting van VSParticle.
Aan funding geen gebrek: 20 miljoen euro zit er in het bedrijf aan venture capital en nog eens 4 miljoen aan subsidies. Daardoor kan de Delftse startup ook hard groeien. Vandaag de dag werken er 45 mensen.
De huidige nanoprinters en -generatoren zijn vooral bestemd voor onderzoekers. VSParticle heeft er al meer dan vijftig verkocht ‘aan topinstituten wereldwijd.’ Het Dutch Institute For Fundamental Energy Research (DIFFER) is één van hun klanten. ‘Met onze nanoprinter gaat het een geautomatiseerd lab bouwen om de ontwikkeling van nanoporeuze lagen en betere katalysatormaterialen drastisch te versnellen.’
Maar het is de ambitie om nanoporeuze lagen ook in massa te gaan produceren: dat is nog veel sneller en nog veel goedkoper. Over drie jaar wil VSParticle de machines hiervoor kunnen leveren, niet alleen aan onderzoeksinstituten en universiteiten, maar ook aan bedrijven. ‘Als je die twee samenvoegt, kun je de huidige ontwikkelingstijd en marktlancering van bijvoorbeeld een nieuwe generatie batterijen van vijftien jaar terugbrengen naar één jaar.’
De Challenger50 van 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door: