1. Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (90) overleden
Randstad-oprichter Frits Goldschmeding is afgelopen vrijdag, 26 juli, op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het uitzendconcern gisteren naar buiten gebracht. ‘Met het overlijden van Frits verliezen we een groot visionair en een geweldige, inspirerende persoonlijkheid’, zegt ceo Sander van ‘t Noordende. ‘Zijn impact op onze industrie en bijdrage aan de vooruitgang van flexibel werk en HR-diensten in het algemeen zijn over de hele wereld zichtbaar.’
Goldschmeding staat ook wel bekend als de ‘godfather van de flexibilisering’. Hij schreef zijn afstudeerscriptie over de flexibele arbeidsmarkt, destijds een nieuw fenomeen, en kwam tot de conclusie dat 4 tot 5 procent van de beroepsbevolking volgens de uitzendformule zou moeten werken. Na zijn afstuderen sprong hij in 1960 in dat gat met Randstad, opgericht als Uitzendbureau Amstelveen. Hij was er tot 1998 directeur en tot 2011 actief als lid van de raad van commissarissen.
Randstad groeide uit tot een van de grootste uitzendbedrijven wereldwijd, en Goldschmeding tot een van de rijkste Nederlanders. Met een vermogen van 5,8 miljard euro stond hij vorig jaar op de derde plaats van de Quote 500. Naast ondernemer was hij ook filantroop: in 2015 richtte hij de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie op met het doel ‘om liefde en medemenselijkheid’ terug te brengen in de samenleving.
2. Ik vertrek? Wij blijven juist, zeggen techondernemers
Ik vertrek? Wij blijven juist, werpt Vesper-oprichter Robert Gaal tegen, als reactie op de aangekondigde exit van Robert Vis vorige week. Er zijn constructievere oplossingen dan een rigoureus vertrek omdat het ondernemersklimaat niet goed genoeg zou zijn, zegt hij tegen BNR. De techondernemer zou het ‘heel jammer’ vinden als de Bird-topman ons land daadwerkelijk verlaat. ‘De enige manier waarop het vestigingsklimaat beter gaat worden, is als je blijft.’
Hij voegt de daad bij het woord door een event te organiseren om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken en roept alle ‘mopperkonten’ op mee te denken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via wijblijven.tech. Leuk: Vis kan het waarderen en komt ook (zegt-ie).
3. My Jewellery boekt recordomzet
Sharon Hilgers blijft de hoogtepunten aan elkaar rijgen met My Jewellery. Het afgelopen jaar behaalde het mode- en sieradenmerk een recordomzet van ruim 81 miljoen euro, meldt Quote. De winst kwam uit op 3,8 miljoen euro. Hilgers is stevig aan het groeien, ook internationaal: deze maand opende ze een winkel in Parijs, een langgekoesterde droom, volgende maand is Berlijn aan de beurt.
Lees ook: Sharon Hilgers stapelt succes op succes met My Jewellery: ‘Daarvoor moest ze wel leren loslaten’
4. ING stelt Daniele Tonella aan als nieuwe cto
ING heeft een nieuwe chief technology officer. De Zwitser Daniele Tonella volgt Marnix van Stiphout op, die de positie sinds 1 november 2023 ad interim bekleedde na het onverwachte vertrek van Görkem Köseoğlu vorig jaar augustus. Hij legde zijn functie twee maanden na zijn aanstelling neer wegens een ‘verschil in visie’ over zijn leiderschapsrol.
Tonella heeft meer dan twintig jaar ervaring in leiderschapsfuncties op het gebied van technologie in de financiële sector. Ceo Steven van Rijswijk stelt in een aankondiging dat ‘zijn ervaring en staat van dienst op het gebied van digitaal leiderschap ING zeer goed van pas zullen komen’.
5. ‘Bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur
Martijn Rozenboom heeft zich schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur in het faillissement van modeketens Miss Etam en Steps in 2021. Tot dat oordeel is de rechter maandag gekomen, meldt Retailtrends. Rozenboom wordt aansprakelijk gehouden voor het tekort van 4,5 miljoen euro dat is ontstaan bij het faillissement. De zaak was aangespannen door curator Nils Reerink.
‘Bedrijvendokter’ Rozenboom is een bekende opkoper van omgevallen retailbedrijven. In september 2020 kocht hij Miss Etam en Steps uit de boedel van het failliete modeconcern FNG, maar de doorstart was van korte duur. Een half jaar later vielen de formules, nu ondergebracht in de holding NXT Fashion, opnieuw om. Volgens de curator richtte de ondernemer de organisatie zo in dat de kosten werden ondergebracht bij de failliete onderdelen, en de opbrengsten werden bijgeschreven bij bedrijfsonderdelen die buiten het faillissement vielen.
Rozenboom laat aan de vaktitel weten zich niet in het vonnis te kunnen vinden en in hoger beroep te gaan.
6. En dan dit: Schoof moet weg uit Torentje
Net begonnen en nu al op zoek naar een nieuwe werkplek. Minister-president Dick Schoof moet zijn bureau in het Torentje binnen een maand verlaten, schrijft het AD. Het Binnenhof wordt momenteel gerenoveerd en het brandgevaar is zó groot dat de gemeente Den Haag het gebruik van de delen die nog niet verbouwd worden, verbiedt. Waaronder dus het ministerie van Algemene zaken van de premier.
Als Schoof en zijn ambtenaren niet binnen vier weken zijn vertrokken, volgt een dwangsom. Die bedraagt 100.000 euro per week en kan oplopen tot 1 miljoen euro.
Rondje funding 💸
- Osapiens haalt 120 miljoen dollar (ongeveer 111 miljoen euro) op in een Series B-ronde, geleid door Growth Equity bij Goldman Sachs Alternatives. Het Duitse Saas-bedrijf ondersteunt bedrijven bij de compliance- en duurzaamheidsrapportages en gebruikt de investering om de internationale expansie te versnellen en het platform te verbeteren.
Wat we ook lazen:
- Camper kopen? Vraag naar campers stijgt gigantisch (BNR)
- Neemt de interesse van private equity in Europese startups weer toe? (Sifted)
- De steun van Elon Musk voor Donald Trump berust op puur egoïsme (Business Insider)
- Vrachtvervoer aarzelend op weg naar vergroening (FD)