Sander van ‘t Noordende (1963) is sinds begin 2022 ceo en bestuursvoorzitter van uitzendbureau Randstad. Hij zet zich al meer dan twintig jaar in voor gelijkheid op de werkvloer en is zelf homoseksueel.
Als een van de weinige openlijk homoseksuelen in de bedrijfstop is hij een zichtbaar rolmodel voor de LGBTIQ+-gemeenschap. Diverse malen stond hij hoog genoteerd in de wereldwijde top 100 van bestuurders die zich hiervoor inzetten.
Van ’t Noordende vindt het belangrijk om zich open uit te spreken over zijn homoseksualiteit en over diversiteit en inclusie in het algemeen. Werknemers moeten volledig zichzelf kunnen zijn en niet het gevoel hebben dat ze een deel van zichzelf verbergen, zoals seksualiteit of religie.
‘Een bedrijf moet de ambitie hebben om een inclusieve en inspirerende werkplek te creëren waar mensen het gevoel hebben dat ze erbij horen, ongeacht hun achtergrond. Zo kunnen ze elke dag hun ‘beste zelf’ zijn.’
Als leider zet hij daarmee de toon vanaf de top. ‘Het is belangrijk dat je je als leider betrokken voelt bij alle verschillende groepen in een organisatie. Zo kun je medewerkers stimuleren om zich in te zetten voor de verschillende netwerken die er zijn voor LGBTIQ+, vrouwen, mensen met een handicap of een bepaalde etnische achtergrond.’
Verandering wordt dus vooral samen bereikt, vindt Van ’t Noordende. Zijn collega’s in de verschillende netwerken noemt hij dan ook zijn grootste inspiratie. Zij zijn de échte veranderaars die het verschil maken, vindt hij.
‘Echt resultaat komt vanuit alle lagen in de organisatie. We boeken de meeste vooruitgang met alle acties van alle medewerkers bij elkaar. Zij houden het management scherp, helpen andere collega’s en representeren de organisatie naar de buitenwereld.’
Bij Randstad heerst een ambitie om de meest rechtvaardige en inclusieve hr-dienstverlener ter wereld te zijn. En die ambitie moet leven onder elke werknemer in de 39 landen waar Randstad actief is.
Over de hele wereld werken ze zowel als bedrijf als met partners samen om groepen te bereiken die een bovengemiddeld risico lopen op uitsluiting. ‘We richten ons met name op gelijke kansen voor jongeren, vrouwen, gehandicapten, de LGBTIQ+-gemeenschap en mensen met verschillende etnische achtergronden’, aldus Sander van ‘t Noordende.
Ook naar klanten toe spreekt Randstad zich uit over zo inclusief mogelijk handelen en gelijke kansen. ‘Wij werken hard om onbewuste vooroordelen uit onze processen te verwijderen en ze toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten.’