1. ‘Bedrijvendokter’ ontfermt zich over Miss Etam en Steps
De Nederlandse tak van het vorige maand failliet verklaarde FNG, het moederbedrijf van modeketen Miss Etam, Claudia Sträter, Expresso, Steps en Promiss, maakt een doorstart. Nieuwe eigenaar is ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom. ‘Dit bedrijf verdient een nieuwe kans’, schrijft hij in een persbericht. Voor een bedrijvendokter heeft Rozenboom geen bijzonder florissant track record, tekent Quote aan. Zo aaste Rozenboom tevergeefs op het kansloos ten onder gegane Free Record Shop, was hij betrokken bij de mislukte doorstart van McGregor en Op = Op Voordeelshop en wierp hij zich op als Chief Recovery Officer bij Supertrash, het geklapte modesprookje van Olcay Gulsen.
2. Coolblue schaalt op in Duitsland
Coolblue breidt zijn Duitse retailavontuur uit met Keulen en Leverkusen, waarmee een markt van nog eens een miljoen potentiële klanten wordt aangeboord. De elektronicawinkel van Pieter Zwart zette afgelopen juli in Düsseldorf voor het eerst voet op Duitse grond. Coolblue gaat in Duitsland (’Alles für ein Lächeln’) vooralsnog volledig voor op witgoed. Om ook de kenmerkende humor van Coolblue in Duitsland te laten landen, nam het bedrijf een Marke Mutti aan, vertelde Zwart onlangs op radiozender BNR. De ondernemer wil voor het einde van dit jaar het lintje van de eerste Duitse Coolblue-winkel doorknippen.
3. Oneplanetcrowd onder een hoedje met Nxchange
Crowdfundingplatform Oneplanetcrowd en beursplatform Nxchange gaan samen duurzame financieringsprojecten oppakken waar institutionele beleggers in kunnen investeren. Oneplanetcrowd selecteert de groene projecten, die via een notering op Nxchange gemakkelijker toegang moeten kunnen krijgen tot groeikapitaal. Het eerste gezamenlijke project is een groene obligatie (2 miljoen euro) van First Green Capital, een ontwikkelaar van zonneparken in Duitsland. De twee partijen vinden het tijd ‘om onze rol te pakken in de transitie naar een moderne duurzame wereld en projecten te bevorderen die hier een bijdrage aan leveren’, zegt Nxchange-oprichter Marleen Evertsz.
4. Vrouwelijke ondernemer even vaak actief over de grens
Vrouwelijke ondernemers zijn praktisch net zo vaak als mannen internationaal actief, bericht het CBS. Van de vrouwelijke ondernemers bouwde in 2018 14,5 procent ook buiten Nederland aan hun bedrijf, tegen 15,2 procent van de mannen. Van alle internationaal actieve ondernemers is een kwart vrouw (142.000 mannen, 49.000 vrouwen). In de groep van 25 tot en met 54 jaar zijn vrouwelijke ondernemers iets minder vaak internationaal actief. Waarschijnlijk spelen sociaal-economische factoren zoals de zorg voor kinderen hierbij een rol, vermoedt het CBS.
5. ID&T schikt met verzekeraars om coronaschade
ID&T heeft een schikking getroffen met verzekeraars NN en Reaal rondom de schade die ontstond toen dancefeesten zoals Mysteryland en Sensation moesten worden geannuleerd vanwege het coronavirus. Het bedrag van de schikking, die een hoger beroep voorkomt, is niet openbaar. De verzekeraars wilden het coronavirus uitsluiten van de annuleringsverzekering die ID&T bij hen had gekocht. In een kort geding kreeg de evenementenorganisator vorige maand al een voorschot van 1,3 miljoen euro. ID&T schat de totale schadepost van maart tot september op 11,5 miljoen euro.
6. Financial Times onthult massale recensiefraude op Amazon
Webwinkel Amazon heeft na een onderzoek van de Financial Times 20.000 verdachte recensies verwijderd. Het gaat om reviews van zeven van de tien meest actieve Britse beoordelaars op het platform, die in ruil voor geld en gratis producten bleken te strooien met 5-sterrenrecensies. Zo liet de recensent met de meeste beoordelingen in augustus gemiddeld elke vier uur een 5-sterrenrecensie achter op Amazon, bij elkaar goed voor 16.800 euro aan producten. Voor dit soort scams zoeken bedrijven via sociale netwerken en apps zoals Telegram contact met potentiële reviewers. Die kopen een product, delen een bonnetje en krijgen een refund en soms een opslag via Paypal.
7. En dan dit: Manon van Essen kocht ‘stukje natuur’ na exit Magioni
Manon van Essen, die vorig jaar haar groentepizzamerk Magioni voor een onbekend bedrag verkocht aan het Duitse Oetker, kocht van de opbrengst onder meer ‘een stuk bouwgrond en een stukje natuur in de straat waar ik altijd al wilde wonen’, schrijf zij in een column op de website van Quote. Op die plek aan de rand van Amsterdam laat zij nu een huis bouwen. Dat zij de deal na negen maanden onderhandelen binnensleepte, voelde als ‘het behalen van een medaille op de Olympische Spelen’, schrijft Van Essen, die vooral impact zegt te willen maken. ‘Mijn doel is nooit geweest om extreem rijk te worden, maar wel om een goede ondernemer te zijn.’
Wat we ook tegenkwamen:
- Uitgever, vastgoedman en investeerder Willem Sijthoff is inmiddels betrokken bij vijftien venture capital-fondsen. (Parool)
- De ondernemerslessen van Ben Francis, die Nike uitdaagt met kledingmerk Gymshark. Het bedrijf dat hij in 2012 op zijn 19e begon is nu 1,2 miljard euro waard. (Sifted)
- Amerikaanse techbedrijven gaven werknemers met kinderen meer verlof, en dat leidde tot ophef. (The New York Times)
- Booking.com had beter moeten weten dan gebruik te maken van overheidssteun, erkende Hans de Boer, afzwaaiend voorman van VNO-NCW, zondag in een afscheidsinterview in tv-programma Buitenhof.
- Nieuwsuur sprak de medeopricher van het van oorsprong Wit-Russische softwarebedrijf PandaDoc, waar vrijdag vier medewerkers werden gearresteerd:
De Wit-Russische Mikita Mikado bood politiemensen en militairen geld en een baan aan als ze de kant van de oppositie kozen. Het leidde tot een inval in zijn bedrijf en de arrestatie van vier medewerkers. “Ze worden vervolgd om míjn standpunten en míjn activisme.” #Nieuwsuur pic.twitter.com/FvTYH8S8Um
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) September 6, 2020
Tot zover de Sprout-update van maandag 7 september. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.