1. OM vervolgt Ralph Hamers niet voor witwasschandaal
Voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt niet vervolgd voor zijn rol in het witwasschandaal bij de bank. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er ‘onvoldoende wettig en overtuigend bewijs’ voor een strafzaak tegen Hamers, die ING bestuurde van 2013 tot 2020.
Onder zijn leiding deed de bank te weinig tegen witwassen, waarvoor ING in 2018 een schikking van 775 miljoen euro trof. Ook voormalige ABN Amro-bestuurders, waaronder Kees van Dijkhuizen en Gerrit Zalm, worden niet vervolgd vanwege onvoldoende bewijs.
2. Heinen houdt vast aan privatisering Volksbank
Minister Eelco Heinen (Financiën) blijft bij zijn plan om de Volksbank op termijn te privatiseren. Hij ziet een verkoop of beursgang als de beste optie en weigert alternatieven, zoals een coöperatief model, te onderzoeken. Een Kamermeerderheid wil dat hij andere scenario’s overweegt, maar Heinen noemt dit ‘ontijdig’ en stelt dat hij als aandeelhouder het besluit zelfstandig kan nemen.
De Volksbank, ontstaan uit het genationaliseerde SNS Reaal, krijgt binnenkort de naam ASN Bank. Dit is onderdeel van een reorganisatie waarbij banen en kantoren verdwijnen. Een definitieve privatisering kan nog jaren duren.
Lees ook: De Volksbank kiest voor ‘one-trick pony’ ASN: ‘Met alleen duurzaamheid red je het niet’
3. Skytree neemt CO₂-specialist ReCarbn over
Het Amsterdamse klimaattechnologiebedrijf Skytree heeft startup ReCarbn overgenomen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De overname versterkt Skytrees positie in Direct Air Capture (DAC), een technologie om CO₂ uit de lucht te filteren.
De drie oprichters van ReCarbn, een spin-off van de Universiteit Twente, treden toe tot het Skytree-team. Zo wordt ceo Guus Dubbink hoofd R&D. Hun innovaties op het gebied van filtratie en sorbentcirculatie moeten helpen bij Skytrees doel om in 2030 jaarlijks 10 miljoen ton CO₂ af te vangen.
Lees ook: Nederlandse CO2-stofzuigers bundelen krachten: Skytree neemt ReCarbn over
4. eLstar Dynamics haalt 10 miljoen euro op voor zelfdimmend glas
Opmerkelijk: het Eindhovense eLstar Dynamics heeft 10 miljoen euro opgehaald om zijn energiezuinige glas verder te ontwikkelen, maar maakt niet bekend van wie het geld komt. Een innovatief bedrijf uit de Nederlandse top 100, daar moeten we het mee doen.
De tint van het slimme glas is aan te passen aan de lichtomstandigheden en dat maakt het geschikt voor toepassingen in gebouwen of auto’s. Doordat het zonwerend werkt, houdt het de warmte buiten en bespaart energie die anders door airco’s wordt gebruikt. Eerder ontving eLstar al in totaal 13 miljoen van Wafloma en Panthea, twee family offices.
5. Worsten van Unox naar Almelose vleesproductenmaker
De worsten van Unox hebben onderdak gevonden bij Zwanenberg Food Group. De verkoop wordt volgend jaar afgerond, meldt De Telegraaf. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. De vleesproductenmaker uit Almelo nam eerder al een Unox-fabriek in Oss over, en zou ook de productielijnen voor soepen in stazakken willen overnemen.
Unox is ook het merk achter Cup-a-Soup. Die lijn blijft wel onderdeel van Unilever, dat al langer bezig is het merkportfolio in te krimpen. Eerder deze week werd al bekend dat Conimex naar voedings- en drankbedrijf Paulig gaat. De multinational wil zich richten op zijn dertig belangrijkste merken, waaronder Knorr, Hellmann’s en Dove.
6. En dan dit: ‘Shein-slippers 325 keer giftiger dan wettelijk toegestaan’
Kleding van de Chinese webshop Shein overschrijdt de wettelijke gezondheidsnorm voor toxische stoffen soms met honderden keren. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Het onderzoeksprogramma liet vijf risicoproducten testen; twee voldeden niet aan de normen.
Zo bevatten slippers en een regenjas respectievelijk 32,5 en 17 procent van de schadelijke weekmaker DEHP, dat op de lijst staat van zeer zorgwekkende stoffen, vanwege de schadelijke effecten op vruchtbaarheid en ongeboren kinderen. In een reactie laat het online modebedrijf weten de ‘veiligheid van producten serieus te nemen’; de slippers en regenjas zijn inmiddels offline gehaald.
Wat we ook lazen:
- Na drie jaar is het gelukt: overheid sluit eerste klimaatdeal met bedrijf (FD)
- Hoe er in Den Haag toch geen besluit werd genomen over de aanpak van de fatbike (RTL)
- Cryptobeurs Bitvavo uit de problemen na gat van 280 miljoen euro (FD)