1. Apneu-affaire kostte Philips al 4,2 miljard euro
De problemen met apneu-apparaten hebben Philips al zeker 4,2 miljard euro gekost. Dat blijkt uit onderzoek van het FD na drie jaar ‘apneu-affaire’. Al met al heeft het techbedrijf in medische technologie ruim 5,5 miljoen apparaten moeten terughalen. Van deze operatie alleen al bedroeg het prijskaartje 1,9 miljard, terwijl tot nu toe 0,9 miljard aan schikkingen is betaald en Philips 1,3 miljard euro aan winst misliep door de affaire.
Een deel van de financiële schade kan Philips verhalen op zijn verzekeraars voor productaansprakelijkheid. Maar hoe groot dat deel is, is onduidelijk.
2. Getir en Gorillas vertrekken definitief uit Nederland en Duitsland
Het zat al even in de pen, maar is nu definitief: de Turkse flitsbezorger Getir trekt zich terug uit Nederland, Duitsland en Engeland. Volgens WirtschaftsWoche is Turkije het enige land dat overblijft en gebeurt de aftocht op bevel van investeerders.
Die steken dubbelcijferige miljoenen in de scaleup, op voorwaarde dat Getir (en dochterbedrijf Gorillas) het geld gebruikt voor de afwikkeling van de drie markten. Bovendien moeten de bezorgactiviteiten verder worden uitgebreid op de thuismarkt Turkije. In Nederland heeft marktleider Flink nu het rijk alleen.
Lees ook: Wat heeft 4 jaar flitsbezorging opgeleverd? ‘Thuisbezorgd en Picnic plukken de vruchten’
3. Moeder Hans Anders verkocht aan Amerikanen
KKR, eigenaar van onder meer Accell Group, koopt Nexeye, het moederbedrijf van onder meer Hans Anders. De private equitypartij neemt de optiekketen over van collega 3i, dat bekend is van onder meer Action.
De afgelopen zeven jaar was Nexeye actief met merken als Hans Anders, eyes + more en Direkt Optik. Onder KKR wil het flink uitbreiden in zowel de huidige als in nieuwe markten. Het doel is om de Europese marktleider in optiek te worden. Ceo Bart van den Nieuwenhof wil eerst vooral in Duitsland stappen zetten met eyes + more, zegt hij tegen RetailTrends. ‘We zien nog ruimte voor circa 150 winkels, boven op de ruim 200 die we hebben.’
4. Bol slankt directie af van 9 naar 6 stoeltjes
Bol schrapt drie directiefuncties, waardoor zijn top krimpt van negen tot zes koppen. De functie van chief marketing & sustainability officer komt te vervallen, waardoor Boukje Taphoorn deze zomer het pand kan verlaten. Vincent Weijers vertrekt gelijk met haar, want ook zijn functie (coo) komt te vervallen.
Een nieuwe cto komt er ook niet meer na het vertrek van Adrian McPhee begin dit jaar. Zijn functie wordt samengevoegd met die van chief product officer (Maite Zubiaurre). ‘We moeten ons blijven aanpassen om competitief, wendbaar en succesvol te blijven’, aldus Bol.
Lees ook: Bestaat Bol over 25 jaar nog? ‘Ze zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden’
5. Opslagverhuurder Boxx alsnog failliet
Boxx is alsnog over de kop: donderdag heeft de rechtbank Amsterdam de opslagverhuurder failliet verklaard. Vorige maand vroeg het bedrijf zijn beleggers nog om 3,5 miljoen euro bij te storten, omdat het op de rand van de afgrond stond. ‘Niet bijstorten leidt onvermijdelijk tot een faillissement en daarmee vrijwel zeker tot het verlies van zomaar 90 procent van uw investering’, aldus Boxx, dat hoopte met de nieuwe geldronde tijd te kopen om het bedrijf aan een grote investeerder te verkopen.
6. En dan dit: Alex Kroes ‘titulair’ weer aan de slag bij Ajax
Snelle counter van Alex Kroes: hij keert per direct terug bij Ajax als ‘titulair’ technisch directeur, wat betekent dat hij geen directielid is. Zo denkt Ajax gedoe te voorkomen rond de man die begin deze maand werd geschorst wegens vermeende handel met voorkennis in aandelen Ajax.
Helemaal zeker van zijn stoel is Kroes overigens nog niet: ‘Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan zal de RvC ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur heroverwegen’, laat Ajax weten.
Rondje funding 💸
- TommyTomato haalt 1,9 miljoen euro op bij onder meer DOEN Participaties en Social Impact Fonds Rotterdam om dit jaar meer dan 50.000 kinderen aan de groentelunch te krijgen. Oprichters Bas Turk en Erik van der Plas katten hun onderneming om tot het steward ownership-model.
- Canopus, specialist in geothermisch boren, heeft 3 miljoen euro opgehaald bij Underground Ventures en bestaande aandeelhouders Shift en Energiq.
- Verkoper van kunstbloemen Bloom & Wolf haalt 1,4 miljoen euro op bij CapitalT, angelnetwerk Joanna Invests en individuele angels. Medeoprichter en ceo Gwen van de Pas steekt het geld in productaanbod, een upgrade van het platform en sales.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Mollie heeft zijn omzet in 2023 met 36 procent vergroot tot 99 miljoen euro. Het verlies daalde na een ingrijpende reorganisatie met ruim de helft, tot 25 miljoen euro. De afgelopen maand werd, voor het eerst in vier jaar, winstgevend afgesloten, zegt ceo Koen Köppen in het FD.
- De kwartaalomzet van Unilever is met 6,1 procent gegroeid tot 15 miljard euro, iets boven de gemiddelde verwachting van analisten. Uit de trading update blijkt dat de volumegroei slechts 2,2 procent was, de rest is te danken aan prijsstijgingen.
- HelloFresh zag zijn ebitda instorten met 75 procent tot 16,8 miljoen euro, bij een kwartaalomzet die na 3 procent groei net boven de 2 miljard uitkwam.
Wat we ook lazen:
- Aanklagers willen Binance-ceo Changpeng Zhao drie jaar zien brommen (Reuters)
- Koers van Faceboek-moeder Meta klapt in met 190 miljard dollar om AI-uitgaven (The Guardian)
- Alphabet, de holding boven Google, keert voor het eerst in zijn bestaan dividend uit (CNBC)
- Klussers kunnen straks binnenstad niet meer in door strenge eisen bestelbusjes (Nu.nl)