1. Nieuw funding én nieuwe naam voor 0.0-slijter Nix & Nix
Wim Boekema en Frederike de Groot hebben een nieuwe investeerder aan boord om door te groeien met Nix & Nix, hun 0.0-slijterij. Voor de gelegenheid verandert de naam in World of Nix. Impactinvesteerder Goeie Grutten stapt in voor een onbekend bedrag, eerder haalde het alcoholvrije mini-imprium al geld op bij 033 Ventures en angels. Die lappen bij.
World of Nix heeft naast de webshop zaken in Haarlem, Amsterdam en Tilburg, maar sloot onlangs in Amersfoort nog wel een filiaal.
Lees ook: Alcoholvrije slijterijformule Nix & Nix wil deel groeimarkt opslurpen
2. Fastned haalt 30 miljoen op met obligaties
Laadpalenexploitant Fastned heeft nog eens 30,4 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties. Ook hebben investeerders die samen goed zijn voor 3,5 miljoen euro de looptijd van hun leningen verlengd. Het is alweer de dertiende ronde in Fastneds obligatieprogramma: particuliere beleggers hebben al meer dan 163 miljoen euro geleend aan de laadpalenplanter.
In ruil daarvoor heeft de scaleup van Michiel Langezaal en Bart Lubbers 280 stations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zwitserland. Eind 2023 opent het zijn eerste station in Denemarken en eind 2024 zijn eerste stations in Italië. In 2030 moeten er in totaal duizend komen.
3. Convious regelt 8,5 miljoen voor pretparksoftware
Camiel Kraan heeft met Convious 8,5 miljoen euro vers groeigeld opgehaald voor het platform waarmee hij uitbaters van recreatieparken, musea en andere leisure-ondernemers helpt met hun online klantcontact, conversie, betalingen en marketing.
Convious, in 2021 nog opgenomen in de MT/Sprout Challenger50, beschouwt het kapitaal van Wille Finance, Orbit Capital en bestaande investeerders als een uitbreiding van de geldronde die het vorig jaar regelde. De teller staat inmiddels op 19 miljoen voor Convious, dat onder meer Ouwehands Dierenpark en Snowworld als klant heeft.
Lees ook: Het Challengerprofiel van Convious
4. BCC sluit webshop en start uitverkoop
Het failliete BCC heeft maandag zijn webshops gesloten en houdt in zijn fysieke winkels faillissementsuitverkoop. Dat meldden curatoren Joris Lensink en Thijs Hekman in een verklaring. Meteen grote drukte bij de winkels maandag, maar de koopjesjagers kunnen hun buit niet meer terugbrengen of ruilen. Vorige week leek er nog een gedeeltelijke doorstart van de elektronicaketen in het vat te zitten. Wat de uitverkoop daarvoor betekent, is niet duidelijk.
5. Belastingdienst stuurt deurwaarders af op coronaschulden
De Belastingdienst is begonnen met aanmaningen te sturen naar 27.000 ondernemers die hun hele coronabelastingschuld in één keer moeten afbetalen omdat ze te ver achterlopen met terugbetalen. Ook is aan deurwaarders opdracht gegeven om bij een paar honderd ondernemers beslag te leggen. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij aan de Kamer.
In totaal hebben 400.000 ondernemers belastinguitstel aangevraagd wegens corona. Het ging om zo’n 47,7 miljard euro aan onder meer loonheffingen, inkomstenbelastingen, vennootschapsbelasting en btw. Tegen de 200.000 hebben een regeling getroffen om in maximaal vijf jaar hun schuld in termijnen te voldoen. Er valt overigens nog steeds met de fiscus te praten over een regeling, benadrukt Van Rij.
6. Meer ondernemers stoppen om faillissement te voorkomen
Zo’n 29.000 bedrijven hebben in de afgelopen drie maanden besloten te stoppen en dat is 7 procent meer dan een jaar eerder, meldt de Kamer van Koophandel. Ook het aantal faillissementen is bijna verdubbeld, maar valt nog steeds mee: 832 bedrijven gingen op de fles.
Verder blijkt dat het aantal starters is gedaald. Het gaat om een afname van 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. KVK spreekt van een trendbreuk en wijst de coronaschulden aan als een mogelijke oorzaak.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: deze ondernemer had al in 1905 zonnepanelen
Het had maar weinig gescheeld of we hadden de afgelopen eeuw nauwelijks fossiele troep hoeven te verstoken: de Canadese uitvinder George Cove had al in 1905 zonnepanelen die bedrieglijk veel lijken op het spul dat nu overal wordt geïnstalleerd. Zijn Sun Electric Generator Corporation haalde ook flink wat geld op, tot het noodlot toesloeg, meldt The Conversation. Cove werd ontvoerd en zijn kidnappers wilden hem laten beloven dat hij zou kappen met zijn business. Dat weigerde hij, maar desondanks werden zijn zonnepanelen nooit het commerciële succes dat ze hadden moeten worden.
Wat we ook lazen:
- Extended reality-bedrijf DXRS krijgt funding van de BOM en angels voor zijn indoor routeplanner (Silicon Canals)
- Ook de kleintjes moeten van bezit naar gebruik: Decathlon lanceert een kinderfietsabonnement (RetailTrends)
- Minecraft is 300 miljoen keer verkocht, meldt huisbaas Microsoft (Tweakers.net)
- Stella Terra, de zonne-auto van TU/e-studenten, rijdt nog wel: tot aan de Sahara (Eindhovens Dagblad)
- Eerste autonoom vliegende taxicopter krijgt een vergunning, in China (CNBC)