1. Ticketswap haalt 8,2 miljoen binnen
Ticketplatform Ticketswap haalt 8,2 miljoen euro aan groeifinanciering binnen. Het groeigeld is afkomstig van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Million Monkeys van ondernemer Maarten Beucker. Ticketswap is een platform waarop particulieren hun concertkaartjes door kunnen verkopen tegen een maximale verkoopprijs. Het bedrijf beleefde moeilijke tijden, omdat er door corona geen concerten en festivals georganiseerd konden worden. Ongeveer een derde van alle grofweg honderd medewerkers kwam op straat te staan. Nu festivals en concerten deze zomer weer van start gaan, kan Ticketswap weer vooruit denken. Ceo en mede-oprichter Hans Ober zegt in Het Parool dat hij verder wil internationaliseren: ‘In Frankrijk, België, Hongarije, Engeland en Spanje zitten we al. Daar willen we misschien lokale kantoren op gaan zetten en dan uitbreiden naar de rest van Europa.’
2. ‘Versoepelingen al op 26 juni van start’
Goed nieuws voor ondernemers: het kabinet wil nieuwe versoepelingen eerder laten ingaan. Niet op 30 juni, zoals voorgenomen, maar al op 26 juni. Dat meldt de NOS op basis van bronnen. Er mogen dan meer gasten in restaurants (maximaal honderd) en sportwedstrijden kunnen weer doorgaan. De horeca mag openblijven tot middernacht en theaters, musea en bioscopen mogen meer gasten ontvangen. Ook discotheken en nachtclubs mogen weer bezoekers ontvangen, al moeten die zich voor binnenkomst wel laten testen. Vrijdag geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge waarschijnlijk weer een persconferentie, waarin ze deze vervroeging aan zullen kondigen.
3. Werkgelegenheid krimpt minder hard, denkt DNB
De werkgelegenheid in ons land zal minder afnemen dan gedacht, voorspelt De Nederlandse Bank (DNB) in een nieuw rapport. Dit komt met name door de coronasteun van de overheid. Voorspelde DNB in december nog een krimp van de werkgelegenheid van 0,9 procent in 2021, nu gaat de bank uit van een krimp van 0,2 procent. Die krimp zal ontstaan wanneer de coronasteun wordt afgebouwd, waarbij faillissementen onvermijdelijk lijken. Het openen van de economie daarentegen zal een impuls geven aan de werkgelegenheid. In 2022 zal de werkgelegenheid volgens DNB groeien met 0,6 procent en in 2023 met 1,4 procent.
4. Adyen krijgt bankvergunning in VS
De in Amsterdam gevestigde online betaaldienst Adyen krijgt in de Verenigde Staten een bankvergunning. De aanvraag is goedgekeurd door een orgaan van het Amerikaanse ministerie van financiën, nadat de Fed er eerder al zijn fiat aan gaf. Dat meldt het Financieele Dagblad. Adyen verwacht zijn groei in de VS door de bankvergunning te kunnen versnellen. In Europa heeft het bedrijf al meerdere jaren zo’n vergunning, wat handig is omdat Adyen er onder meer sneller betalingen door kan uitvoeren. Tot dusver maakte Adyen in de VS gebruik van partnerbanken, maar nu kan het bedrijf er een ‘alles-in-eenbetaalplatform’ worden, net als in Europa.
5. Familiebedrijf haalt 2 ton op voor internationalisering
De Kaatsheuvelse producent van ecologische leren tassen Mutsaers haalt een kleine 185.000 euro op via crowdfundplatform CrowdAboutNow. Het bedrijf zal het kapitaal inzetten om zijn waren ook over de grens te kunnen vermarkten. Mutsaers zegt in toenemende mate orders te ontvangen vanuit het buitenland. Het 55 jaar oude familiebedrijf wordt momenteel gerund door Debbie Mutsaers, zij is van de derde generatie binnen het bedrijf. In totaal staken 135 mensen geld in de crowdfundingsactie. Het gaat om een lening, waarover investeerders een gemiddeld jaarrendement van 3,5 procent ontvangen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Musk tweet koers bitcoin (alweer) omhoog
Tesla-baas Elon Musk heeft de koers van de bitcoin weer omhoog getweet. Musk tweette: ‘Vanaf het moment dat er bij het mijnen van bitcoins voor 50 procent schone energie wordt gebruikt, zal Tesla de munt weer aanvaarden’. De koers van bitcoin schoot daarop maandag met liefst 12 procent omhoog, tot net niet 40.000 dollar. Musk is een liefhebber van cryptovaluta en kondigde al in februari aan bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Nadat hij erachter kwam dat er voor het produceren (minen) van bitcoins veel fossiele brandstoffen worden gebruikt, zette hij die plannen weer in de ijskast. De koers van bitcoin stond op zijn hoogtepunt op 60.000 dollar.
Wat we ook lazen:
- Ondernemers die tijdens corona failliet gingen, leerden: stop nooit je hele privévermogen in je zaak (Trouw)
- Minimumbelasting voor bedrijven levert wereldwijd 150 miljard dollar op (NU.nl)
- Waarom internationale e-commercegiganten op de Vietnameze middenklasse azen (het FD)
- Waarom we SPEC’s nog niet mogen afschrijven (The New York Times, nieuwsbrief)
- Delftse startup Momo Medical geselecteerd door prestigieuze accelerator Y Combinator (MT/Sprout)