1. Certificaathouders ruziën met Triodos voor de Ondernemingskamer
Certificaathouders van Triodos stonden donderdag bij de Ondernemingskamer tegenover de bank. De certificaathouders zijn boos dat de bank de handel in de certificaten in coronatijd heeft stilgelegd en niet heropend. Zij willen dat de Ondernemingskamer onderzoek doet naar het stilleggen van de handel.
In een urenlange zitting, waarvan Het Financieele Dagblad een liveblog bijhield, kwamen de partijen niet bij elkaar. De certificaathouders stellen onder meer dat Triodos heeft verzuimd om het platform goed te onderhouden door de jaren heen. ‘Er zijn er die niet bij hun pensioen kunnen en nu in armoede leven. Anderen verhuren kamers aan studenten om rond te komen. Sommigen zitten met een half afgebouwde badkamer en een noodkeuken en kamperen in hun eigen huis’, zo citeert Quote een certificaathouder.
2. Fastned haalt 13 miljoen op met obligaties
Fastned heeft 10,8 miljoen euro opgehaald met een obligatie-uitgifte. De lening heeft een looptijd van 4,5 jaar en een coupon van 5 procent. Daarnaast is er nog 2,3 miljoen opgehaald doordat beleggers uit eerdere emissies hun obligatie doorrollen. Deze obligaties lopen nu tot juni 2027. Met het kapitaal wil Fastned de bouw van het aantal stations verder opvoeren. In 2030 wil het snellaadbedrijf duizend stations hebben.
3. Krapte op arbeidsmarkt neemt af
In het derde kwartaal is de krapte op de arbeidsmarkt afgenomen, meldt het UWV. Het aantal openstaande vacatures daalde met 5,8 procent op kwartaalbasis naar 451.900. Het is voor het eerst sinds eind 2020 dat het aantal openstaande vacatures daalde. Het aantal mensen dat korter dan zes maanden een ww-uitkering heeft daalde met 4,2 procent. Dit betekent dus dat er minder mensen zijn die werk zoeken.
De cijfers zijn volgens Frank Verduijn, adviseur arbeidsmarkt bij het UWV goed nieuws. ‘Het betekent dat de groeiende en steeds acuter wordende problemen met personeelstekort, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en de kinderopvang, in ieder geval niet verder toenemen.’
4. Biotechbedrijf ProQR ontvangt 75 miljoen van farmareus
Het Leidse biotechbedrijf ProQR krijgt een kapitaalinjectie van 75 miljoen van farmaceut Eli Lily. Een deel van dit geld wordt verkregen tegen een aandelenbelang en het andere deel is een vooruitbetaling voor een langlopende samenwerking. Eli Lilly gebruikt de RNA-technologie van ProQR in medicijnen tegen aandoeningen aan de lever en het zenuwstelsel. De koers veerde na het nieuws op met 65 procent naar 2,07 dollar. Aan het begin van 2022 stond het aandeel rond de 8 dollar.
5. Cryptobeleggers stappen voor kleine bedragen in
Cryptobeleggers steken over het algemeen kleine bedragen in de digitale munten. Onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten onder 873 beleggers wijst uit dat ruim de helft minder dan 1000 euro heeft ingelegd. Een kwart tussen de 1.000 en 5.000 euro, terwijl investeringen boven de 10.000 euro nauwelijks voorkomen. Vier op de tien beleggers beschouwt het ‘investeren’ in crypto als een gokje. Van de jongeren zegt één op de vijf weleens met geleend geld te beleggen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Kerstman ziet WOZ-waarde 12 procent stijgen
De Kerstman ziet de waarde van zijn woning snel toenemen. Het zogeheten huis van Kerstman, dat ligt op de Noordpool, staat ‘te koop’ op huizenplatform Zillow voor 1,15 miljoen dollar. Hiermee is de waarde afgelopen jaar met 12 procent toegenomen. Tien jaar geleden was het huis dat stamt uit 1800 nog 340.000 dollar waard.
Wat we ook lazen:
- Detacheerder YER verkoopt een minderheidsbelang aan Inflexion en wordt gewaardeerd op 500 miljoen euro. (Het Financieele Dagblad)
- FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is weer op vrije voeten tegen een borgsom van 250 miljoen dollar. (The Wall Street Journal)
- Twitter rolt een feature uit waarbij je kunt zien hoe vaak je tweets worden getoond. (Techcrunch)
- Met deze technologieën ging het in 2022 helemaal mis. Van het FTX-debacle tot een transplantatie van een varkenshart met een virus. (Technology Review)