1. Woedende Sanderink verwijderd uit rechtszaal
Zakenman Gerard Sanderink en zijn echtgenote Rian van Rijbroek zijn donderdag uit de rechtszaal gezet nadat hij in woede uitbarstte. De rechtbank in Almelo behandelde een bodemzaak aangespannen door zijn ex Brigitte van Egten tegen meerdere vennootschappen van Sanderink, waaronder Centric en Strukton en verschillende voormalig topmannen.
Sanderink stormde onverwacht de zaal binnen en eiste dat de rechtbank de zitting onmiddellijk zou beëindigen, schrijft het FD. ‘U heeft smerige dingen gedaan!’, zie Sanderink tegen een rechter, die hij beschuldigde van corruptie.
2. Toch geen onderzoek naar wanbeleid bij Triodos Bank
Een mogelijk onderzoek naar wanbeleid bij Triodos Bank is van de baan. Een groep certificaathouders en beleggersvereniging VEB eisten zo’n onderzoek, omdat zij al drie jaar lang hun stukken niet kunnen verkopen. In het voorjaar van 2020 liep de handel in de certificaten vast. Die certificaten zijn een soort aandelen in Triodos Bank, maar dan zonder stemrecht.
De Ondernemingskamer stelt dat ‘op onderdelen kan worden getwijfeld aan het in het verleden gevoerde beleid van Triodos. Maar een onderzoek is nu niet in het belang van de bank en de certificaathouders.’
3. CDJA heeft twijfels over partijleider Hoekstra
Nu ook de stemmen in Utrecht geteld zijn, blijkt BBB in alle provincies de grootste te zijn. Ondertussen twijfelt de jongerenorganisatie van het CDA, CDJA, openlijk over leiderschapskwaliteiten van partijleider Wopke Hoekstra, nadat de partij opnieuw flink verloor bij de verkiezingen.
‘Als iemand tot drie keer toe niet in staat is om winst te boeken, gaat het dan de vierde keer wel lukken?’, vraagt vicevoorzitter van het CDJA, Derek Groot, zich af in gesprek met NRC. ‘Ik denk dat het bij Wopke niet per se aan debat-skills of wat dan ook ligt, daar is hij in verbeterd. Hij moet kijken hoe hij van dat consultantsimago afkomt.’
4. ECB verhoogt rente opnieuw, ondanks onrust op financiële markten
De Europese Centrale Bank verhoogt de rentetarieven opnieuw met 0,5 procentpunt naar 3 procent. Vanwege de onrust op de financiële markten hadden een aantal partijen gedacht dat de rente minder sterk zou stijgen. ECB-president Christine Lagarde zegt nu dat de inflatie daarvoor te hoog is en dat de financiële stabiliteit daar ook niet bij gebaat is.
De problemen bij de Silicon Valley Bank, onder meer veroorzaakt door de hoge rentes, leidde tot dalende beurskoersen van banken wereldwijd. Ook Credit Suisse kwam in de problemen. ‘De Raad van Bestuur volgt de huidige spanningen op de markt van nabij en staat klaar om zo nodig te reageren om de prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit in het eurogebied te handhaven’, schrijft de centrale bank.
5. Amerikaanse banken redden First Republic Bank met 30 miljard dollar steun
First Republic Bank (FRB) is gered door elf andere banken. De noodlijdende Amerikaanse bank krijgt ruim 30 miljard dollar financiële steun, zodat de bank niet failliet gaat. Volgens persbureau Bloomberg is de steunactie door de Amerikaanse overheid opgezet. De minister van Financiën zou hebben gesproken met de topman van een van de grootste geldschieters, JPMorgan.
FRB is niet de eerste bank die in de problemen komt. Eerder gingen al de Silicon Valley Bank en de Signature Bank over de kop. Door geruchten dat de FRB de volgende bank zou zijn die om zou vallen, kwam de bank in de problemen. Geruchten over een eventuele redding van de FRB lieten de koers direct stijgen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe Credit Suisse zijn prestige verloor
Na steun van de Zwitserse bank lijkt de rust, voor nu in ieder geval, teruggekeerd bij Credit Suisse. Het FD zet op een rij hoe deze ooit zo prestigieuze bank zo in de problemen kon komen. Zo staat de Zwitserse bank bekend als ‘schandaalbank’. Er liep onder meer een spionagezaak en een strafrechtelijk onderzoek wegens een verdenking van witwassen. Ook zouden bestuurders de uitstroom van kapitaal bij de bank gebagatelliseerd hebben, waarop de Zwitserse beurstoezichthouder Finma een onderzoek begon.
Een nieuwe klap kreeg de bank woensdag van Ammar Al Khudairy, baas van de Saoedische Nationale Bank, een belangrijke aandeelhouder van Credit Suisse. Het zei in geval van nood niet bereid te zijn om extra liquiditeit te verstrekken aan de Zwitserse bank.
7. Bij de koffieautomaat: Stap-budget kan nu écht aangevraagd worden
Vanaf 10.00 uur is het weer mogelijk om een tegemoetkoming van 1.000 euro in de studiekosten aan te vragen. De vorige aanvraagronde van het Stap-budget liep uit op een fiasco. Door een technische fout in combinatie met grote drukte ontstond een storing bij het subsidieportaal van het UWV.
Een paar weken geleden stonden er nog 300.000 mensen in de wachtrij, maar volgens het UWV is het niet nodig om uren van tevoren achter je laptop te zitten. Om 10.00 uur krijgt iedereen in de rij een willekeurige plek in de wachtrij.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates