1. Antwerp FC verliest sponsors met komst directeur Overmars
De Belgische voetbalclub Royal Antwerp FC rekent zich rijk met de komst van technisch directeur Marc Overmars, maar de transfer heeft ervoor gezorgd dat de eerste sponsors hun biezen pakken. Het bedrijf Select Groep, gespecialiseerd in personeelsmanagement, stopt na dit seizoen als partner van Antwerp. Ook ongediertebestrijder Decroes levert zijn sponsorschap in.
Antwerp presenteerde Overmars deze week, zes weken nadat hij was opgestapt bij Ajax na grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwelijke werknemers van de club. Eerder sprak een bestuurder van Heylen Vastgoed, een van de belangrijkste sponsoren van Antwerp, openlijk zijn twijfels uit over de komst van de Nederlander.
2. Nieuwe winkels bezorgen Action fors hogere omzet
Action heeft vorig jaar een omzet van 6,8 miljard euro euro gerealiseerd. Dat was 23 procent meer dan een jaar eerder. De flinke toename was te danken aan de 267 nieuwe winkels die werden geopend, meldt De Telegraaf. Zonder die winkels bedroeg de omzetstijging 11 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 38 procent naar 828 miljoen euro.
De discountketen, die sinds 1 januari wordt geleid door Hajir Hajji, behoort al jaren tot de snelstgroeiende retailers ter wereld. Zo noteerde de keten begin deze maand een twaalfde plaats op de Fastest 50 van Deloitte. Die ranglijst is onderdeel van het jaarlijkse rapport Global Powers of Retailing, waarbij de 250 grootste retailers ter wereld in kaart worden gebracht. Action behaalde in de periode 2015-2020 een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 22,6 procent.
3. Ongekende krapte op de arbeidsmarkt
Banen in overvloed, maar waar blijven de mensen? Werkgevers hadden het in het laatste kwartaal van 2021 moeilijker dan ooit om nieuwe medewerkers te vinden, laat UWV weten. De graadmeter voor krapte op de arbeidsmarkt van de uitkeringsinstantie bereikte in het slotkwartaal van dat jaar een nieuwe recordhoogte. Nooit waren er zo veel vacatures per werkzoekende: vier openstaande vacatures op 1 persoon. Maar er lijken hulptroepen onderweg. Naar verwachting verlichten faillissementen als gevolg van het einde van de coronasteun de druk op de arbeidsmarkt een beetje, schrijven economen van ABN Amro in een eigen analyse.
4. Shell reserveert 22,5 miljard voor Britse duurzame energie
Gas- en olieconcern Shell wil de komende tien jaar ruim 25 miljard pond (30 miljard euro) investeren in de Britse energiesector. Driekwart daarvan gaat volgens het bedrijf naar duurzame producten en services, meldt Reuters. Het geld zou onder meer gaan naar offshore wind, elektrische mobiliteit en waterstof. De aangekondigde investeringen komen enkele weken nadat Shell zich terugtrok uit al zijn operaties in Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.
5. PostNL gaat weer pakketten vervoeren via het spoor
Voor het eerst in 25 jaar gaat er weer een posttrein rijden van PostNL. Binnenkort wordt wekelijks een trailer van Coevorden naar Oslo vervoerd over het spoor. Op deze route zou dat 70 procent CO2-uitstoot schelen. In 1997 werd de posttrein de remise in gedirigeerd, omdat vrachtwagens goedkoper waren en je er makkelijker mee bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad kon komen. Vervoer per spoor is nog steeds duurder en ingewikkeld, maar het past in de verduurzaming van het transport van PostNL. Zo wil het bedrijf in 2030 voor 90 procent gebruikmaken van alternatieve brandstoffen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Blackrock-baas: drastische hervorming wereldeconomie door Russische invasie
De Russische invasie van Oekraïne heeft een einde gemaakt aan de globalisering die we de afgelopen drie decennia hebben beleefd. Dat constateerde BlackRocks Larry Fink eerder deze maand in zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief, schrijft Financial Times. De topman van ‘s werelds grootste vermogensbeheerder voorziet een reset voor de wereldeconomie. Het directe resultaat van de huidige sancties zal leiden tot Ruslands totale isolement van de kapitaalmarkten.
Maar Fink voorziet verstrekkende gevolgen: ‘bedrijven en regeringen zullen breder kijken naar hun afhankelijkheid van andere landen. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven meer van hun activiteiten onshore of nearshore gaan uitvoeren, wat resulteert in een snellere terugtrekking uit sommige landen.’
7. Zoom-topic: Winderige FrieslandCampina-koeien aan de methaanremmers van DSM
Koeien laten er nogal eens een vliegen en boeren er flink op los. Al dat ontluchten klinkt onschuldig, maar heeft impact op het klimaat. De koeien stoten er namelijk het broeikasgas methaan mee uit. DSM werkte het afgelopen decennium aan een middel dat dit probleem moet oplossen: veevoersupplement Bovaer, meldt Change.inc Dat moet het enzym dat zorgt voor de vorming van methaan onschadelijk maken. De koeien van 200 melkveebedrijven van FrieslandCampina eten mee in de pilot.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates