1. Twee miljard beurswaarde ABN verdampt door witwas-onderzoek
Het Openbaar Ministerie is gestart met een onderzoek bij ABN Amro. De bank wordt er door het OM van verdacht dat zij gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd heeft gemeld. Volgens het OM heeft de bank ook te weinig onderzoek gedaan naar klanten en niet of niet op tijd afscheid hebben genomen van klanten. Vorige maand werd bekend dat ABN Amro de klantdossiers niet op orde heeft. De bank moet daarom van De Nederlandsche Bank alle vijf miljoen particuliere klanten doorlichten. De aandelenkoers van ABN Amro is op de Amsterdamse beurs met meer dan 12 procent gekelderd. Daarmee is ruim twee miljard euro aan beurswaarde verdampt.
2. McDonald’s start test met vegaburgers Beyond Meat
McDonald’s heeft voor een test in bijna dertig Canadese vestigingen gekozen voor een vegaburger van Beyond Meat. De burger gaat P.L.T. (plant, lettuce, tomato) heten, als verwijzing naar de klassieke B.L.T.-sandwich (bacon, lettuce, tomato). Het is nog niet duidelijk of de test met de vegaburgers ook in andere landen wordt uitgerold door McDonald’s. De fastfoodketen biedt al wel andere vegetarische opties aan, waaronder in Nederland een vegakipburger. Daarvoor gebruikt McDonald’s in Nederland een burger van Valess, de vegetarische burger van FrieslandCampina.
3. KPN wees bod op XS4All af
De soap tussen KPN en XS4All krijgt weer een nieuw hoofdstuk: KPN heeft overwogen om dochter XS4All niet op te heffen, maar te verkopen. Er werden zelfs gesprekken gevoerd met een investeerder die door het actiecomité ‘XS4All Moet Blijven’ was aangedragen. Er werd ook een bod uitgebracht, maar KPN stopte de gesprekken. Dat blijkt uit een brief die het actiecomité heeft gestuurd aan de Ondernemingsraad van XS4All, die in handen is van RTL Z. De gesprekken met de twee geïnteresseerde partijen zijn echter nooit concreet geweest, zegt woordvoerder Hans van Zon. KPN wil het merk opheffen en onder de KPN-vlag brengen.
4. Deutsche Bank binnengevallen vanwege witwaszaak Danske Bank
Nog meer witwas-nieuws, ditmaal bij onze oosterburen. De Duitse autoriteiten hebben een inval gedaan bij het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Frankfurt. Ze zijn op zoek naar informatie met betrekking tot de witwaszaak bij de Deense branchegenoot Danske Bank. Het ministerie onderzoekt of de grootste bank van Duitsland het witwassen van de Estse tak van Danske Bank faciliteerde door als een ‘tussenpersoon’ te fungeren. Ook wordt gekeken of Deutsche Bank verdachte transacties niet te laat bij de autoriteiten meldde. Danske Bank wordt inmiddels in meerdere landen onderzocht vanwege de witwaszaak, waaronder in de Verenigde Staten, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Estland.
5. Nederlandse drankgigant Lucas Bols ziet cfo vertrekken
Na bijna vijftien jaar werkzaam te zijn geweest als cfo van Lucas Bols heeft Joost de Vries laten weten dat hij in de loop van 2020 de Amsterdamse onderneming zal verlaten. De Vries heeft besloten zijn carrière in toezichthoudende en adviserende rollen te willen voortzetten. Hij zal in ieder geval tot en met het einde van het huidige boekjaar (31 maart 2020) als financieel directeur werkzaam zijn. ‘Het is een moeilijke beslissing geweest, maar voor mij is dit het juiste moment om een volgende stap in mijn carrière te zetten’, aldus De Vries. Een zoekproces om de juiste opvolger te vinden is gestart.
6. Must read: werk aan werkgeluk van werknemers
Nederlanders geven hun eigen werkgeluk gemiddeld een 7,2, blijkt uit onderzoek van Monitorgroep en Happy Office, in het kader van de Week van het Werkgeluk 2019. Maar liefst 74 procent van alle werknemers beoordelen hun werkgeluk als goed tot uitstekend. Ongeveer tien procent van het totaal is minder gelukkig tot ongelukkig. De middengroep van zestien procent is neutraal. De resultaten zijn niet gebaseerd op een eenmalige meting, maar is het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden gemeten op dagelijkse basis. Ook de werkgever vaart wel bij meer werkgeluk. Het aantal burn-outs daalt namelijk met dertig procent, het ongewenste verloop met maar liefst 51 procent en de productiviteit stijgt met 45 procent.
7. Koffieautomaat: ook (te) weinig vrouwen in adviescommissies
Belangrijke adviescolleges zoals de Gezondheidsraad en de Onderwijsraad voldoen niet aan de wettelijke eis dat vrouwen en minderheden evenredig moeten zijn vertegenwoordigd, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Het aandeel vrouwen blijft al tien jaar steken rond 38 procent. Het aantal leden met een migratieachtergrond is sinds 2010 gedaald van 10 naar 4 procent. De adviescolleges moeten wettelijk een evenredige afspiegeling zijn, maar zulke quota werken niet, zegt de rekenkamer. Dat komt doordat zittende leden nieuwe kandidaten zelf benaderen en daarvoor hun eigen netwerk gebruiken.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.