1. Strafrechtelijk onderzoek naar Heineken vanwege getreuzel met statiegeldblikjes
Het functioneel parket in Amsterdam, een onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM), is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Heineken. Dat meldt het AD. Het strafrechtelijk onderzoek volgt op een aangifte van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. De organisatie beschuldigt de bierbrouwer van het bewust overtreden van de statiegeldwet die dit voorjaar inging. Heineken ging na het ingaan van die wet door met het vullen van blikjes zonder statiegeldlogo.
Heineken heeft vertrouwen in het onderzoek. ‘We zien het als een mogelijkheid om duidelijkheid te scheppen over de verwarring die is ontstaan’, reageert de bierbrouwer. Het onderzoek kan volgens een woordvoerder van justitie zeker enkele maanden duren.
2. Brent Wissink vertrekt als cfo Just Eat Takeaway
Just Eat Takeaway moet op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Brent Wissink stopt in mei volgend jaar na meer dan tien jaar als cfo bij de maaltijdbezorger. Hij heeft zelf aangegeven iets anders te willen doen. Just Eat Takeaway zoekt nog naar een opvolger.
Het bedrijf van ceo Jitse Groen presenteerde woensdag de resultaten over het eerste halfjaar. De omzet kwam uit op 3,6 miljard euro, tegen 3,8 miljard euro een jaar eerder. Groen zei in een toelichting dat het nog niet makkelijk is om van Grubhub af te komen. De Amerikaanse dochter staat al meer dan een jaar in de etalage, maar een koper is nog niet gevonden. ‘De marktsituatie is een stuk lastiger dan anderhalf jaar geleden’, aldus Groen.
3. Duurzame bank Triodos keldert nog verder in waarde, al 75 procent eraf
De koers van Triodos-certificaten is bij het wekelijkse handelsmoment opnieuw gekelderd. De waarde komt nu uit op 22,50 euro. Dat is ruim 73 procent lager ten opzichte van de waarde eind 2020 toen de handel werd stilgelegd. De certificaten waren toen nog 84 euro waard.
Nadat de handel jarenlang heeft stilgelegen, opende de duurzame bank enkele weken terug een nieuwe marktplaats voor de certificaten. De bank gaf aan dat de eerste handelsweken onrustig zouden kunnen verlopen en ging uit van maximaal 45 procent koersverlies. Niet meer dan 0,1 procent van de in totaal ruim 12 miljoen certificaten worden iedere week aangeboden.
4. Uitsluiten van ‘xenofobe’, ‘racistische’, ‘sluwe oplichter’ Farage kost topvrouw Britse bank NatWest de kop
Topvrouw Alison Rose van de Britse bankengroep NatWest stapt toch op nadat de rekening van oud-politicus Nigel Farage is gesloten. De rekening van Farage werd eind juni gesloten bij de Britse bank Coutts, dat valt onder NatWest, omdat de rechtse oud-politicus te weinig geld zou hebben om bij de bank te bankieren. Politieke opvattingen speelden geen rol, meldde de BBC. De informatie kwam van Rose die de informatie tijdens een galadiner lekte aan een verslaggever van de nieuwsorganisatie.
Dat politieke opvattingen geen rol speelden, bleek onjuist. Bankmedewerkers schreven in documenten dat Farage ‘wordt gezien als xenofoob en racistisch. Hij wordt door velen beschouwd als een sluwe oplichter.’ De top van NatWest besloot, na druk van de premier en ministers, dat de positie van Rose niet langer houdbaar is. De topvrouw gaf toe ‘een ernstige beoordelingsfout’ te hebben gemaakt. Rose werkte 31 jaar bij de bank en had zich ontwikkeld tot rolmodel voor vrouwen in de Britse bancaire wereld, schrijft NRC.
5. Topman Sunweb weg na onenigheid over de koers
Ceo Mattijs ten Brink vertrekt per direct bij reisorganisatie Sunweb. Reden is een ‘verschil van inzicht’ over de koers van de onderneming, zo meldt het bedrijf. De topman was sinds 2019 ceo van het bedrijf, daarvoor werkte hij decennialang bij de KLM-groep. De afgelopen dagen leek niets te duiden op een vertrek van de Sunweb-topman, schrijft De Telegraaf. Ten Brink wilde niet reageren op de vragen van het dagblad. De topman wordt tijdelijk vervangen door Lars Löfgren, die toezichthouder is bij Sunweb.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: De kunst van het winnen volgens Jumbo’s Ton van Veen
Wielerploeg Jumbo-Visma transformeerde van ‘lelijk eendje naar beste ploeg van het peloton’. Ton van Veen, sinds maart ceo van Jumbo, wordt samen met collega-commissaris Robert van der Wallen genoemd als cruciaal voor het succes van de wielerploeg. Al vier jaar lang is Van Veen president-commissaris van Jumbo-Visma. In het FD spreekt de Jumbo-topman over het wielersucces en zijn nieuwe rol als ceo bij de supermarktketen.
Focus, dat is wat Van Veen leert van het sportsucces voor de supermarktketen. ‘We zijn na al die jaren van succes onze scherpte wat verloren. Jumbo moet weer echt Jumbo worden. Dat is een optelsom van details’, zegt Van Veen. ‘We zijn het te veel in de verbreding gaan zoeken in plaats van te focussen op steeds betere winkels maken.’
Lees ook: Jumbo-ceo Ton van Veen: de briljante onderhandelaar die mensen ‘ziet’
7. Bij de koffieautomaat: BBB-leider Caroline van der Plas wil na verkiezingen geen premier worden
Caroline van der Plas wil geen premier worden als haar partij BBB de grootste wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat laat ze weten in een interview met De Telegraaf. Haar vliegangst, aversie tegen het internationale politieke toneel en haar liefde voor het Kamerwerk geven daarbij de doorslag, schrijft het dagblad. Van der Plas wil wel lijsttrekker blijven.
Van der Plas wil deze week nog iemand anders naar voren te schuiven voor het premierschap. Het zou gaan om iemand met ‘internationale ervaring’. ‘Als hij of zij ‘ja’ zegt, is de keuze voor mij makkelijk: dan word ik geen premier.’ Als deze premierskandidaat nee zegt, heroverweegt de BBB-voorvrouw haar keuze.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates