1. ‘Shell komt terug op groene beloftes om olieproductie te verminderen’
Shell komt terug op eerdere beloftes om de olieproductie te verminderen. Dat gaat ceo Wael Sawan op 14 juni bekendmaken op een bijeenkomst voor aandeelhouders in New York, meldt persbureau Reuters. Shell had eerder aangekondigd de olieproductie jaarlijks met 1 tot 2 procent te verlagen.
Het bedrijf komt daar nu op terug om aandeelhouders tevreden te houden. Shell zou de olieproductie de komende jaren op peil willen houden of zelfs iets willen verhogen. Concurrenten Exxon Mobil en Chevron pompen op dit moment wel extra olie op en worden daardoor hoger gewaardeerd op de beurs.
2. CNV pleit voor belastingvrije werknemersaandelen
Het kabinet moet het fiscaal aantrekkelijk maken voor werknemers om aandelen te bezitten in het bedrijf van hun werkgever. Daarvoor pleit CNV, schrijft het FD. Werkgevers zouden jaarlijks 2.000 euro per werknemer aan aandelen belastingvrij moeten kunnen schenken.
‘Het kabinet moet niet boven op de schatkist blijven zitten, maar ook denken aan het werknemersbelang’, zegt bondsvoorzitter Piet Fortuin. Ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het een ‘interessant voorstel, waarover we graag verder praten.’
3. Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen
Grote voedingsconcerns in Frankrijk, waaronder Unilever, moeten de prijzen van honderden producten verlagen. Bedrijven die dat niet doen, kunnen te maken krijgen met financiële sancties. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.
‘Op een aantal producten waar de groothandelsprijzen zijn gedaald, zullen de prijzen in de detailhandel ook moeten dalen. Met 2, 3, 5, misschien zelfs 10 procent’, zegt Le Maire. Om welke bedrijven het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Unilever heeft aan persbureau Reuters laten weten onder de bedrijven te vallen.
4. Filantroop George Soros (92) draagt imperium over aan zoon
Multimiljardair en filantroop George Soros draagt de controle over de Soros Fund Management, waar ook Soros’ Open Society Foundations (OSF) deel van uitmaakt, over aan zijn zoon Alex Soros. Die ‘heeft het verdiend’, zegt de 92-jarige investeerder in een interview met The Wall Street Journal.
Het fonds beheert een vermogen van 25 miljard dollar. Alex zegt ‘politieker’ te zijn dan zijn vader. Hij wil zich onder meer inzetten voor abortusrechten, kwesties rondom stemrecht en gendergelijkheid. Ook wil hij linkse politici in de VS steunen.
5. Luchtvaartautoriteit: ‘Personeelstekort zet veiligheid in luchtvaart onder druk’
Te weinig geschikt personeel kan de veiligheid in de luchtvaart deze zomer onder druk zetten. Daarvoor waarschuwt de Europese luchtvaartautoriteit EASA, schrijft NU.nl. Op dit moment zijn er geen acute veiligheidszorgen. Wel zag de toezichthouder in april en mei al voortekenen van grote verstoringen.
EASA wil dat bedrijven zorgen voor een ‘positieve veiligheidscultuur’. Iedereen moet zich zeker genoeg voelen om potentieel gevaarlijke situaties aan te kaarten.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Topadvocaat Ficq: ‘De ceo van Tata Steel moet de gevangenis in’
Topadvocaat Bénédicte Ficq deed begin dit jaar aangifte tegen Tata-ceo Hans van den Berg namens 1.200 omwonenden van Tata Steel. Ze vindt dat de topman achter de tralies moet belanden. ‘’Er zit iets niet lekker in je geweten als je het dividend van aandeelhouders belangrijker vindt dan de gezondheid van omwonenden. Celstraf is dan op zijn plaats’, zegt ze in een interview met het FD.
Ze wil met de aangifte een voorbeeld stellen. ‘Bestuurders van andere vervuilende bedrijven zullen moeten gaan beseffen dat ze in de gevangenis kunnen belanden als ze niet zuiver op de graat zijn.’
7. Bij de koffieautomaat: Komend jaar mogen nieuwe tabakszaken niet openen in Utrecht
Komend jaar mogen er geen nieuwe tabakszaken openen in de gemeente Utrecht. Vanaf 1 juli 2024 is het in het hele land verboden voor supermarkten om tabak te verkopen. Utrecht wil voorkomen dat de verkoop zich verplaatst naar tabakszaken.
‘Met het landelijke verbod op verkoop in supermarkten in aantocht, voorzien we dat de markt zich verplaatst: dat ondernemers op zoek gaan naar oplossingen om na juli 2024 tóch tabak te kunnen verkopen’, zegt de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg. Utrecht wil dat kinderen in 2035 rookvrij opgroeien en dat minder dan 5 procent van de inwoners dan nog rookt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates