1. Pieter Lakeman start schadeprocedure tegen voormalige Triodos-top
Pieter Lakeman is gestart met een schadeprocedure tegen vier oud-bestuurders van Triodos Bank, onder wie oud-bestuursvoorzitter Peter Blom (foto, red.). Dat meldt De Telegraaf. Via zijn Stichting Red Triodos treedt hij op namens ruim 450 certificaathouders. Zij zijn gedupeerd doordat de bank sinds 2020 weigert hun certificaten op basis van de overeengekomen waarderingsgrondslagen terug te kopen.
Een schadeclaim is volgens Lakeman ‘zeer kansrijk’, omdat het gerechtshof Amsterdam zich in maart openlijk afvroeg of de voormalige Triodos-bestuurders wel voldoende met de belangen van certificaathouders rekening hebben gehouden.
2. Intertoys is te koop, Blokker en BCC volgen
Speelgoedketen Intertoys staat in de etalage. Moederbedrijf Mirage Retail Group wilde eerder naar de beurs, maar daar kwam niets van terecht. ‘Nu gaan we het op een andere manier doen’, zegt eigenaar Michiel Witteveen tegen het Financieele Dagblad. ‘Ik ben nu 70 jaar. Je moet dan gewoon zorgen dat er continuïteit is in de aandeelhoudersstructuur.’
Zijn Mirage Retail Group is ook eigenaar de winkelketens Blokker en BCC, die later ook in de verkoop gaan. Marktkenners schatten dat Intertoys zo’n 70 miljoen euro kan opleveren.
3. Miljoenen adressen op straat door fout Kadaster
Miljoenen namen en woonadressen in het afgeschermde deel van het openbare register van Kadaster waren lange tijd ‘kinderlijk eenvoudig’ in te zien, meldt RTL Nieuws. Het medium spreekt van een lek maar volgens het Kadaster gaat het om een ‘kwetsbaarheid in de aanmeldprocedure voor het afgeschermde deel van het openbare register’.
Het Kadaster bewaart data over panden en percelen van mensen met een koopwoning, normaal alleen toegankelijk voor bijvoorbeeld notarissen en gerechtsdeurwaarders. Door de fout lagen gegevens van onder andere rechters, advocaten, politici en bijvoorbeeld ex-partners op straat.
4. Shell-topman over veto universiteiten: ‘Jammer, maar begrijpelijk’
Shell besteedde in 2022 ruim 15 miljoen euro aan academische samenwerkingen. Het gaat om 137 samenwerkingen, waarvan ruim vijftig met de TU Delft. Shell doet voor het eerst uit de doeken met hoeveel universiteiten en kennisinstituten het samenwerkt.
Critici vragen zich af of Shell als geldschieter niet een te grote vinger in de pap heeft. Zowel de VU als de UvA gaan daarom in principe geen nieuwe samenwerkingsverbanden meer aan met fossiele bedrijven. ‘Heel jammer’, zegt Yuri Sebregts, technisch directeur bij Shell, tegen RTL Z. ‘We deden samen belangrijke en interessante onderzoeken, maar tot op zekere hoogte begrijpen wij ook hun besluit. Ze krijgen veel kritiek, dan kan het voor de universiteiten lastig zijn om door te zetten.’
5. ACM start campagne rond bewustwording greenwashing
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil consumenten bewust maken van greenwashing en start hiertoe met de campagne Groene Praatjes. ACM-directeur Edwin van Houten ziet twee gevaren van valse duurzaamheidsclaims. Enerzijds is er sprake van concurrentievervalsing, stelt hij. Duurzame bedrijven worden overschaduwd door malafide spelers. Anderzijds laat de consument zich te makkelijk misleiden, ook al denkt de consument ongevoelig te zijn voor dergelijke marketingtrucs. Dat is gevaarlijk voor de ambitie die we als samenleving hebben.’
Lees ook: Greenwashing: ook groene bedrijven maken zich er in reclames schuldig aan
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Miniporties drugs veroveren de werkvloer
Je zou er creatiever, energieker en geconcentreerder van worden op de werkvloer: microdoses drugs. Bij microdosing – de trend is over komen waaien uit Silicon Valley – nemen gebruikers een klein deel van een ‘normale’ portie drugs. Hoewel veel mensen positief zijn over de effecten blijkt het placebo-effect ook sterk, schrijft het FD.
Over de langetermijneffecten is weinig bekend. Dat brengt Jakobien van der Weijden, oprichter van Microdosing Institute, niet van haar geloof: ‘Het kan je bij een diepere psychologische laag brengen, zorgen voor meer bewustwording, vooral als het gaat om emoties en relaties. Er is bijna geen medicijn dat dat doet.’
Lees ook: Een klein beetje truffels of lsd om er productiever door te worden: hoe zinvol is dat?
7. Bij de koffieautomaat: Big Bazar-topman zegt ‘sorry’ in advertentie
Big Bazar-topman Heerke Kooistra gaat maandag op zijn knieën in een paginagrote advertentie in het FD. Kooistra schrijft: ‘Onze excuses voor de afgelopen periode, we weten dat we veel leveranciers en anderen hebben teleurgesteld.’ De koopjesketen kampt met faillissementsaanvragen van schuldeisers en huurachterstanden. Schuldeisers en verhuurders werden terecht ontevreden en ongeduldig. Hij belooft hen binnen twee maanden met een voorstel te komen.
Ondertussen groeit de onrust onder de medewerkers van de winkelketen. Het personeel wacht sinds vrijdag op uitbetaling van hun salaris. De advocaat van het bedrijf beloofde dat het personeel afgelopen maandag alsnog betaald zou krijgen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates