1. Randstad-topman: ‘Zzp-minimumtarief van 16 euro veel te laag’
Het minimumtarief van zestien euro per uur voor zzp’ers is veel te laag en moet minstens twintig euro zijn, zegt Randstad-ceo Jacques van den Broek tegen BNR Nieuwsradio. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil vanaf 2021 dat minimumtarief invoeren. Van den Broek vindt het minimumtarief niet alleen te laag, maar ook te algemeen. “Onze tarieven in de bouw liggen tussen de 25 en 35 euro, een serveerster krijgt tussen 20 en 22 euro. Baseer je het zzp-tarief op het loon van iemand met dezelfde functie in vaste dienst, tel daar de sociale premies bij op, dan heb je een tarief. Zo moeilijk is het niet.”
2. Frankrijk voert techbelasting in, VS boos
De Franse senaat is akkoord met een speciale belasting voor buitenlandse techbedrijven. Het gaat om een belasting van drie procent over digitale producten die in Frankrijk worden verkocht. Vooral Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook krijgen ermee te maken, maar ook Britse, Chinese en Duitse bedrijven worden belast. Het is volgens de Franse regering oneerlijk dat techreuzen uit het buitenland niet of nauwelijks belasting betalen in Frankrijk. De VS is boos over de techtaks en gaat onderzoeken of de maatregel onredelijk of discriminerend is. Mogelijk volgen er tegenmaatregelen, zoals importtarieven.
3. Doorgestarte Intertoys verkoopt acht winkels
Intertoys staat op het punt om acht grote speelgoedwinkels te verkopen aan het Belgische Toychamp, meldt De Telegraaf. Het gaat om voormalige Toys ‘R’ Us-winkels die zich aan de randen van steden bevinden. Het is een van de eerste maatregelen van de nieuwe eigenaar Green Swan, die de winkelketen na zijn faillissement eerder dit jaar overnam. De Nederlandse speelgoedketen ging begin dit jaar failliet. De keten was toen pas veertien maanden in handen van de Britse investeerder Alteri, die het speelgoedbedrijf van winkelketen Blokker had overgenomen. Na het faillissement kocht de Portugese investeerder Green Swan de speelgoedzaak.
4. Bestuurder ING pakt koffers naar Commerzbank
Bestuurslid Roland Boekhout verlaat ING om bij de Duitse branchegenoot Commerzbank aan de slag te gaan. Hij treedt met onmiddellijke ingang terug uit het bestuur en blijft nog tot 15 september aan om te zorgen voor een goede overdracht. Boekhout was de afgelopen twee jaar lid van raad van bestuur van ING. Daarvoor was hij zeven jaar werkzaam in Frankfurt als ceo van de Duitse dochter van ING. “Wij betreuren het, maar begrijpen de stap”, zegt ING-topman Ralph Hamers. De overstap is opmerkelijk, aangezien ING probeerde om Commerzbank in te lijven.
5. FloraHolland-werknemer aangehouden voor miljoenenverduistering
Een medewerker van de financiële afdeling van Royal FloraHolland heeft 4,3 miljoen euro verduisterd in een periode van negen maanden. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er geen andere medewerkers betrokken zijn bij de diefstal. In mei werd al bekend dat er sprake was van verduistering van gelden, maar nu is ook de omvang duidelijk. Nadat de diefstal aan het licht kwam, schakelde FloraHolland externe experts in om forensisch onderzoek uit te voeren. Hieruit blijkt dat de medewerker misbruik maakte van de handelingsruimte die die persoon had bij de functie. Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld, heeft een jaaromzet van 4,65 miljard euro.
6. Must read: van 9 tot 5 op kantoor is al honderd jaar de norm…
…maar hoe lang nog? Hoewel in vacatures steeds vaker wordt gevraagd om personeel zonder ‘9 tot 5-mentaliteit’, is acht uur werken per dag in Nederland nog altijd de norm. En dat is het al honderd jaar: gisteren was het precies een eeuw geleden dat de Tweede Kamer akkoord ging met werkdagen van acht uur. Maar hoogleraren pleiten op NOS.nl om te kijken naar die ‘norm’ van een 40-urige werkweek. “Nergens is het verschil in gewerkte uren tussen mannen en vrouwen zo groot als in Nederland. Prima wanneer mannen minder gaan werken, maar vrouwen werken massaal in deeltijd. Die zouden juist méér uren kunnen werken.”
7. Koffieautomaat: opgestapte NVM-baas trok conclusies na weerstand
Ger Jaarsma kreeg zoveel kritiek als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat hij nu zijn eerste termijn erop zit vertrekt. “Ik ging voor twee of drie termijnen maar als de weerstand zo groot is, moet je je conclusies trekken”, zegt hij tegen RTL Z. Jaarsma kreeg van de leden veel kritiek als voorzitter van de NVM. Hij zou een onbetrouwbare gesprekspartner zijn, zijn eigen belang dienen en informatie niet delen. Volgens Jaarsma hebben sommige leden geen vertrouwen meer in hem omdat hij veel dingen heeft veranderd bij de NVM. “Een groot deel van de leden was het daarmee eens. Een klein deel niet. Ik heb veel veranderd met weerstand. En trek nu mijn conclusies.”
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.