1. Philips roept weer apparaten terug
De gifbeker bij Philips moet helemaal leeg. Het gezondheidsbedrijf roept wereldwijd 1.700 beademingsapparaten voor COPD-patiënten terug, omdat er vervuild plastic is aangetroffen in bepaalde onderdelen. Dat maakte de Amerikaanse zorgwaakhond FDA bekend. Als die in de motor terechtkomen, kunnen schadelijke chemicaliën vrijkomen.
Vorig jaar moest Philips 5 miljoen slaapapneu-apparaten terughalen vanwege afbrokkelend schuim. De slepende affaire kostte topman Frans van Houten de kop. Hij stapt in oktober vervroegd op. Roy Jakobs volgt hem op en mag puinruimen.
2. Workation blijvertje onder zzp’ers
Werken op het vakantieadres is populair onder zelfstandigen. Een op de drie zzp’ers is dit jaar al op zogeheten workation geweest of heeft er eentje gepland. Dat blijkt uit een enquête van Knab onder 1.100 ondernemers. Volgens Casper Zwart van de bank is de werkvakantie een blijvertje. ‘We lezen in de reacties dat opdrachtgevers vóór de crisis vaak nog verlangden dat de zzp’er bij hen op kantoor kwam werken. Dat is nu helemaal verdwenen’, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.
Lees ook: Je personeel tijdelijk vanuit het buitenland laten werken? ‘Het verhoogt hun welzijn’
3. Rituals discrimineerde vrouwelijk personeel
Rituals mag niet alleen vrouwelijke werknemers verplichten om make-up te dragen tijdens werk. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Bedrijven mogen dit soort eisen alleen stellen als het noodzakelijk en functioneel is. Omdat het assortiment van Rituals maar voor een klein deel bestaat uit cosmetica vindt het College dat een verkoopmedewerkster ook zonder make-up haar werk goed kan doen.
De zaak was aangespannen door een oud-werknemer van de keten die het onterecht vond dat zij wel make-up moest dragen en haar mannelijke collega’s niet. Overigens had de winkelketen het make-upbeleid al aangepast voor de uitspraak, laat een woordvoerder weten aan NU.nl.
4. HAL heeft omstreden truc achter de hand voor Boskalis
Investeringsfonds HAL heeft maandag zijn bod op Boskalis alsnog verhoogd met 1 euro per aandeel. Daarmee kan fonds het de baggeraar en maritiem dienstverlener in handen krijgen voor 4,3 miljard euro – als de meeste aandeelhouders hun aandelen besluiten te verkopen.
Doen ze dat niet, dan heeft HAL een omstreden route in gedachten, schrijft NRC. Het investeringsfonds wil de aandelen Boskalis dan onderbrengen in een nieuwe onderneming. Beleggers die niet verkopen, blijven dan achter met aandelen in een lege huls.
5. Werknemers laat vakantiedagen vaker uitbetalen
De dalende koopkracht bezorgt werknemers in loondienst kopzorgen. Bijna 40 procent verwacht volgend jaar in financiële problemen te komen, blijkt uit een peiling van hr-dienstverlener Visma Raet. Twee op de vijf ondervraagden wil in 2023 een salarisverhoging vragen.
Om snel aan geld te komen, is het laten uitbetalen van bovenwettelijke vakantiedagen ook populair. ‘Werkgevers zijn er ook blij mee. Daardoor worden ze verlost van het stuwmeer aan vakantiedagen dat mensen soms hebben’, zegt Joke van der Velpen, manager wet- en regelgeving bij Visma Raet, tegen De Telegraaf.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Quiet quitting’ populair onder jonge werknemers in de VS
Het is een trend op TikTok: ‘quiet quitting‘. Jonge werknemers die uitgekeken zijn op een baan en alleen nog het strikt noodzakelijke doen. Geen gratis overuren meer, geen extra taken en geen ambitie om door te groeien.
Tegen de Belgische krant De Morgen zeggen arbeidsmarktexperts dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in de coronacrisis. Door het vele thuiswerken is de verbinding met het werk verminderd. Werknemers ontdekten dat het weinig verschil maakt of je alles geeft of de kantjes ervan afloopt.
Lees ook: Hoe je werknemers motiveert hun grenzen te verleggen
7. Bij de koffieautomaat: Miljoenensubsidie moet sherry weer hip maken
Wanneer heb jij voor het laatst een glas sherry gedronken? RTL Nieuws dook in de neerval van de ooit zo populaire Spaanse wijn. Eind jaren ’70 dronk Nederland een kwart van de totale sherryproductie op. Maar in de jaren ’80 raakte het drankje in de vergetelheid. Een EU-subsidie van ruim 5 miljoen euro moet sherry weer op de kaart zetten. ‘Nu zien we dat de belangstelling voor sherry weer terug komt’, zegt wijnhandelaar Peter van Houtert.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates