1. Nationale coalitie investeert 1 miljard in AI
Een coalitie van ruim 60 organisaties, waaronder grote bedrijven als Philips, KLM, Booking en Ahold Delhaize, maakt maandag bekend onder leiding van werkgeversorganisatie VNO-NCW over de komende zeven jaar 1 miljard euro te investeren in kunstmatige intelligentie. De overheid zou die inleg moeten matchen. Alleen op die manier kan Nederland de achterstand met landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland inhalen, stelt de coalitie. Hoeveel geld en wanneer precies wordt geinvesteerd, ligt aan welke projecten de coalitie precies krijgt aangeboden. Er worden projecten gezocht in onder meer agrifood, zorg, energie, veiligheid en industrie.
2. Paypal stapt uit cryptomunt Libra
Paypal is de eerste partner die zich terugtrekt uit het Libra-project, de cryptomunt die Facebook wil lanceren in samenwerking met tientallen andere spelers. ‘Paypal wil zich focussen op onze eigen missie en zakelijke prioriteiten’, zegt het bedrijf in een reactie tegen Techcrunch. Paypal zegt erbij wel te blijven geloven in het Libra-project. Facebook heeft niet gereageerd op het nieuws, maar de Libra Verening die het heeft opgericht wel: ‘Het zal een lange en uitdagende reis worden. Het opschudden van het wereldwijde financiële systeem, om het te richten op de mensen en niet op de instituties, zal moeilijk zijn. Toewijding aan die missie is voor ons het belangrijkst. Het is beter dat we nu te weten komen dat er zo’n gebrek aan toewijding is (door Paypal, ES), dan later.’
3. IT-directeuren slaan alarm
Nederlandse CIO’s slaan dit weekend in het Financieel Dagblad alarm om de wurgcontracten met software-leveranciers als Oracle en SAP. Die staan erom bekend de regels rondom licentieovereenkomsten te herschrijven en hun meerjarige klanten vervolgens met enorme naheffingen om de oren te slaan. Als een bedrijf dat Oracle-diensten gebruikt bijvoorbeeld in snellere computers en servers investeert, vindt Oracle dat ze meer geld voor hun licentie verdienen, omdat de Oracle-software beter draait en daarmee meer waard zou worden. Raimond Voermans, CIO van slachtmachinebouwer Marel zegt tegen de krant: ‘Ik wil een eerlijke en voorspelbare prijs betalen. En voorspelbaar is het nu bijna nooit. IT-bedrijven misbruiken hun positie.’
4. Microsoft-baas: terugtrekken uit China zou ‘pijn’ doen
Met de handelsoorlog tussen China en Amerika komt er steeds meer druk te staan op Amerikaanse bedrijven om hun activiteiten in China te staken. Maar Microsoft is dat niet van plan, zegt CEO Satya Nadella tegen BBC. De afdeling in China is essentieel voor het bedrijf voor onderzoek op het gebied van AI en machine learning. Terugtrekken uit China zou meer problemen veroorzaken dan het oplost, zei hij. Nadella zegt bovendien dat het bedrijf controle heeft over hoe en door wie de technologische oplossingen die het biedt gebruikt worden.
5. BP-topman kan op flinke vertrekbonus rekenen
BP-topman Bob Dudley neemt in februari 2020 na negen jaar afscheid. De afgelopen jaren heeft 8,3 miljoen aandelen verzameld, die op dit moment zo’n 40 miljoen pond (45 miljoen euro) waard zijn. Maar, zegt een woordvoerder tegen BBC: ‘Bob Dudley kan alleen het maximum aantal aandelen krijgen als BP precies zo presteert als uiteengezet in het jaarplan’. In de afgelopen tien jaar heeft Dudley, die aantrad als CEO na de Deepwater Horizon-ramp, 80 procent van de aandelen gehaald die hij had kunnen krijgen. Beloning van het bestuur is een gevoelig punt bij het bedrijf: in 2016 stemden aandeelhouders nog tegen een loonsverhoging van 20 procent voor het bedrijf.
6. Must read: Waarom meer Amerikaanse CEO’s dan ooit hun baan verlaten
In de eerste acht maanden van 2019 verlieten 1009 Amerikaanse CEO’s hun positie, blijkt uit een nieuw rapport van consultancybureau Challenger, Gray & Christmas, Inc. Dat is 15 procent meer dan de 879 directeuren die in de eerste acht maanden van 2018 afscheid namen. CEO’s gaan dit jaar zelfs in grotere getalen weg dan in crisisjaar 2008. Waarom? De onzekerheden rondom de economie en het handelsklimaat kunnen reden zijn nieuw leiderschap te installeren, zegt Andrew Challenger, vice-president van het onderzoeksbureau. ‘Tegelijkertijd zijn de vele vaardigheden die CEO’s hebben op dit moment zeer gewild, en de krappe arbeidsmarkt waar deze vaardigheden schaars zijn, leidt ertoe dat bedrijven ook vaker proberen CEO’s bij andere bedrijven weg te lokken’, zegt hij.
7. Koffieautomaat: Disney weert Netflix-advertenties
De streaming wars are on. Over ruim een maand lanceert Disney zijn streamingkanaal Disney+ in onder andere de VS en Nederland. In de VS bezit Disney ook grote tv-kanalen ABC en Freeform, en in aanloop naar de lancering van Disney+ laat het moederbedrijf op die kanalen nu geen reclamespotjes van Netflix meer toe. Op sportzender ESPN, ook van Disney, mag Netflix nog wel adverteren, omdat het bedrijf niet met Disney concurreert op sportgebied. Netflix besteedde vorig jaar 100 miljoen dollar (92 miljoen euro) aan tv-spotjes, 13 procent daarvan ging naar zenders waar Disney eigenaar van is.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.