1. Kritiek op Shell na recordwinst
Shell maakte vorig jaar maar liefst 38,5 miljard euro winst. En ook andere olie- en gasconcerns zagen hun winst stijgen. Gezamenlijk steeg de winst van de bedrijven met meer dan 100 miljard euro.
‘Je slaat steil achterover als je die bedragen leest. En het eerste wat er in je opkomt is: hadden ze hun prijzen voor consumenten en bedrijven dan niet wat kunnen verlagen?’, reageert minister Jetten (Klimaat en Energie). Partijen als GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en Volt willen olieconcerns achteraf extra belasting opleggen, maar dat is volgens Jetten niet mogelijk. De bedrijven zijn namelijk niet in Nederland gevestigd.
Wael Sawan, de topman van Shell, zei bij de presentatie van de jaarcijfers dat de gascrisis afgelopen jaar nog veel groter had kunnen zijn en dat Europa geluk heeft gehad door het milde weer en doordat China minder gas importeerde door de strenge lockdown daar. Volgens Sawan is de energiecrisis dit jaar nog niet voorbij. ‘Op geluk moeten we dit jaar niet opnieuw rekenen.’
2. Curatoren starten rechtszaak tegen Imtech-bestuurders
De curatoren van Imtech slepen het voormalige bestuur en de commissarissen van het bedrijf voor de rechter. De directie die tot 2013 actief was, onder leiding van toenmalig topman René van de Bruggen, zou de administratie niet op orde hebben gehad, waardoor het bedrijf in 2015 failliet is gegaan. Dat schrijft het FD.
Er ligt een claim van 1,2 miljard euro. Verzekeraars hebben de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ingetrokken. De assuradeurs stellen onder meer dat ze ‘zijn misleid door de bestuurders ten tijde van het aangaan van de bestuurdersaansprakelijkheidspolis’, schrijven de curatoren. Dat betekent dat het oud-bestuur en voormalig commissarissen zelf opdraaien voor de kosten en schade.
3. ECB verhoogt rente opnieuw
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de rente verhoogd met 0,5 procentpunt. De rente staat nu op 2,5 procent. De ECB verhoogt de rente, omdat de inflatie nog steeds hoog is. In maart zal de rente weer met 0,5 procentpunt stijgen.
Ook andere centrale banken krikken de rente op. De Bank of England verhoogde het rentetarief donderdag met 0,5 procentpunt. De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, koos voor een stijging van 0,25 procent.
4. Nederlander krijgt leiding bij Lucid Europe
Lucid, de Amerikaanse maker van elektrische auto’s, heeft Michael van der Sande aangesteld om de Europese tak van het bedrijf te leiden. Van der Sande werkte eerder in hoge functies bij merken als Bentley, Aston Martin, Tesla en Jaguar Land Rover. Lucid leverde in december de eerste auto’s in Nederland, Zwitserland, Noorwegen en Duitsland.
5. Hoe Neelie Kroes ondanks verbod lobbyde voor Uber
Ondanks een lobbyverbod heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes een gesprek geregeld tussen Uber-topman Travis Kalanick en premier Mark Rutte. Dat blijkt uit openbaar gemaakte documenten na vragen van Kamerleden, meldt het AD.
Kroes schrijft in een sms naar Rutte dat ze in San Francisco een ‘fascinerende ontmoeting’ heeft gehad met Kalanick. ‘Je moet hem ontmoeten. Ned heeft kansen. (…) Travis zou volgende week kunnen invliegen.’ Rutte en de ambtelijke top houden de boot af, maar een paar maanden later volgt er alsnog een ontmoeting tijdens een werkbezoek aan San Francisco en Silicon Valley.
‘Wat adviseer je me te doen om het beleid in Nederland aan te passen’, vraagt Kalanick een Rutte. De premier antwoordt: ‘Spreek even met mevrouw Dijksma, een heel goede staatssecretaris.’ Kroes ontkende eerder de integriteitsregels te hebben overtreden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoe de nieuwe baas steeds begint met elimineren
Veel nieuwe ceo’s beginnen met het herschikken van het bedrijf: decentraliseren, centraliseren en een groter of juist kleiner team. Het FD vraagt zich af of dat ondersteboven halen van een organisatie wel nodig is of dat een nieuwe baas nu eenmaal graag zijn stempel drukt. Onder meer oud-cfo van Heineken René Hooft Graafland en voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer geven hun mening. Zo schreef Van der Veer in zijn leiderschapsboek Van A naar B dat als leiders van een groot bedrijf niets doen, dat de organisatie zichzelf steeds complexer maakt.
Hoogleraar managementstudies Ard-Pieter de Man van de VU zegt dat het herschikken van de structuur soms een trucje kan zijn om snel greep te krijgen op de organisatie. ‘Door managers te herplaatsen haal je ze uit hun comfortzone en hebben ze niet langer een kennisvoorsprong op jou.’
7. Bij de koffieautomaat: ‘Zo slecht is het Nederlandse vestigingsklimaat niet’
De top van het Nederlandse bedrijfsleven sprak donderdag in het Catshuis met premier Rutte en zeven bewindslieden over het Nederlandse vestigingsklimaat. Dat zou slecht zijn volgens onder meer VNO-NCW. Maar hoogleraar strategie en innovatie Henk Volberda aan de UvA en hoogleraar economie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen denken daar anders over, schrijft BNR.
‘Als je grosso modo naar het Nederlandse vestigingsklimaat kijkt, is het eigenlijk heel goed. De verbindingen met het achterland zijn goed, de beroepsbevolking is goed opgeleid, en wat ook belangrijk is dat we een goed rechtssysteem hebben. Al die factoren dragen daaraan bij, en de problemen die we hebben zitten hem vooral in huisvesting et cetera.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates