1. Justitie-minister Dilan Yesilgöz wil Rutte opvolgen
Minister van Justitie Dilan Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen en de nieuwe leider worden van de VVD. Ze heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker, laat de partij weten na een bericht van De Telegraaf. Volgens de krant schuift het partijbestuur haar naar voren als voorkeurskandidaat voor het lijsttrekkerschap, maar de VVD geeft aan dat de voorkeurskandidaat pas later deze week wordt gekozen.
‘Wat Mark Rutte voor de VVD en voor Nederland heeft gedaan, is nauwelijks in woorden uit te drukken. Het zijn zijn schouders waarop ik mag staan als ik hem op mag volgen als lijsttrekker’, aldus Yesilgöz in De Telegraaf. Ze zegt klaar te staan om Nederland sterker en weerbaarder te maken.
2. Overheid, ASML, NXP en VDL steken 100 miljoen in Smart Photonics
De Nederlandse overheid steekt samen met onder meer chipgiganten ASML en NXP en VDL Groep 100 miljoen euro in de Eindhovense chipfabriek Smart Photonics. Nederland wil een wereldmacht worden op het gebied van de fotonische chips die het bedrijf ontwikkelt, en tastte drie jaar geleden al diep in de buidel om Smart uit handen van een Chinese partij te houden. Met het geld moet het bedrijf verder kunnen groeien.
Fotonische chips dragen informatie over via lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van elektronen, waar de traditionele chipindustrie op is gebouwd. Fotonische halfgeleiders zijn zuiniger en sneller.
3. Duurzaamheid nauwelijks een topic in de boardroom
In de boardroom is duurzaamheid een lastig en nauwelijks besproken topic, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van BCG en Insead. Het is een agendapunt dat vaak wordt ingehaald door concrete punten in het hier en nu. En als het al wordt besproken is het van vanwege druk van overheden, aandeelhouders of activistische bewegingen. Niet of nauwelijks omdat het noodzakelijk is, omdat het bedrijf grote risico’s loopt door klimaatverandering. Of als een kans om nieuwe markten te veroveren.
Terwijl bestuurders individueel beter weten. 66 procent van de bestuurders antwoordt in de enquête dat ‘duurzaamheidsoverwegingen volledig in de strategie zouden moeten worden geïntegreerd’.
Lees ook: Mooi die duurzame doelen, zo zet je ze om in de praktijk
4. VanMoof mist rentebetalingen en pauzeert verkopen
VanMoof heeft de verkoop van zijn elektrische fietsen al twee weken gestaakt, naar eigen zeggen om de productie en levering van bestaande bestellingen te kunnen inhalen. Volgens het FD zit het anders. De krant meldt dat de fietsenproducent rentebetalingen op leningen heeft gemist. Oneplanetcrowd, het Amsterdamse platform waarop VanMoof geld heeft opgehaald bij particuliere investeerders, heeft juridische stappen genomen.
VanMoof heeft het al langer moeilijk. Klanten klagen over rijwielen die vaak kapot gaan, en het bedrijf moest begin dit jaar geld ophalen bij zijn bestaande investeerders. Zonder kapitaalinjectie was het bedrijf binnen twee maanden in de gevarenzone gekomen.
Lees ook: VanMoof neemt al 2 weken geen nieuwe bestellingen aan: wat is er aan de hand?
5. Inspectie: Supermarkt te weinig aandacht voor bezorger
Supermarktbezorgers hebben in hun werk te veel te maken met ongezonde en onveilige omstandigheden. Boodschappenkratten zijn vaak zwaar en moeten vaak boven de schouders getild worden. Bij gekoelde producten is er in de bestelwagens risico op contact met het koelmiddel droogijs. En bij de bezorging aan huis ontstaan ook onveilige verkeerssituaties op straat, met name in de avonduren.
Dat constateert de Nederlandse Arbeidsinspectie na controles bij vijf grote supermarktbezorgers. De supermarktbedrijven hebben volgens de Arbeidsinspectie te weinig aandacht voor de onveiligheid en gevaren en hebben een waarschuwing gekregen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: AI blijkt toch een banen-killer
Drie op de vijf werknemers in de financiële sector en industrie zullen hun baan verliezen aan kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan een kwart van de banen heeft een zeer hoog risico geheel te worden overgenomen door AI. Dat blijkt uit onderzoek van de OESO onder 2.000 werkgevers en 5.300 werknemers. De studie heeft nog geen rekening gehouden met de effecten van eind vorig jaar geïntroduceerde large language models als ChatGPT.
De OESO beschouwt AI als een maatschappijveranderende technologische revolutie, zoals elektriciteit, de verbrandingsmotor of internet. De gevolgen voor de arbeidsmarkt kunnen enorm zijn, schrijft de organisatie in haar jaarlijkse Jobs Report.
7. Bij de koffieautomaat: Vrouw brengt nog steeds minste geld in het laatje
Werkende vrouwen die een relatie hebben met een andere werkende zorgen gemiddeld voor 37 procent van het gezamenlijke inkomen. Ongeacht de levensfase met of zonder kinderen verdienen mannen gemiddeld meer dan de helft, ziet statistiekbureau CBS.
In Nederland zijn zo’n 2,4 miljoen tweeverdieners. Dat zijn stellen die bestaan uit twee mensen die inkomen hebben uit werk en jonger zijn dan de AOW-leeftijd.
De Nederlandse man verdient doorgaans het meeste van de twee in een relatie. Hij scharrelt 62 procent van het inkomen bij elkaar. De vrouw verdient gemiddeld 37 procent van het totaalinkomen. Meestal werkt de man voltijd en de vrouw deeltijd, dus minder dan 35 uur per week.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates