1. Jack Ma doet grote stap terug bij Ant Group
Alibaba-oprichter Jack Ma heeft het niet langer voor het zeggen bij Ant Group, het moederbedrijf van betalingsbedrijf Alibaba. Ma heeft nu nog 6,2 procent van de stemrechten in handen, daarvoor ging het nog om 50,2 procent, meldt persbureau Bloomberg.
De stap van de techmiljardair maakt mogelijk een einde aan de pogingen van de Chinese regering om de macht van de Chinese techindustrie in te perken, schrijft RTL Z. Ma kwam onder strenge overheidsregulering te staan. Zo moest een beursgang van Ant afgeblazen worden. Mogelijk maakt de stap terug van Ma nu dan toch de weg vrij voor een beursgang.
2.ProRail: ook dit jaar problemen op het spoor
De problemen op het spoor zijn in 2023 nog niet opgelost. ProRail verwacht ook dit jaar verstoringen en treinuitval. ‘We werken met vervoerders aan het oplossen van de problemen, maar dat zal dit jaar nog niet lukken. Er is nog heel veel te doen’, zegt financieel bestuurder Mirjam van Velthuizen van ProRail tegen het FD.
In 2022 waren er 450 grote treinstoringen. Om de problemen tegen te gaan moeten personeelstekorten worden weggewerkt, moet het mes in de bureaucratie en zullen NS en ProRail nog beter moeten samenwerken, vindt Van Velthuizen.
3. Aantal vrouwen in de bestuurskamer financiële sector neemt verder toe
Het aantal vrouwen in bestuursfuncties bij bedrijven in de financiële sector is in 2022 gestegen tot 42 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Boardroom Monitor, waarvoor accountants- en advieskantoor EY de besturen van bedrijven uit de MSCI European Financials Index onderzocht.
Bedrijven in de financiële sector benoemden vorig jaar evenveel vrouwen als mannen in hun besturen. Ook bestuurders met een achtergrond in duurzaamheid worden steeds vaker benoemd. Bijna een derde van de onderzochte bedrijven had bestuursleden met professionele ervaring op dat gebied. In juni vorig jaar ging het nog om 19 procent.
4. Boskalis dreigt met vertrek uit Nederland
Topman Peter Berdowski van baggeraar Boskalis dreigt opnieuw uit Nederland te vertrekken. In het radioprogramma Sven op 1 noemt Berdowski de kans dat Boskalis vertrekt reëel, maar concrete plannen zijn er nog niet. Aanleiding is de nieuwe wet Internationaal Verantwoord Ondernemen.
‘Wij zijn niet tegen verantwoord ondernemen. Ook niet tegen duurzaamheid. Maar wij krijgen als bedrijf een zorgplicht waaraan we niet kunnen voldoen. Het wordt voor Boskalis lastig om in die wet onze internationale activiteiten nog uit te voeren’, zegt Boskalis. Op 18 januari wordt er over de wet gesproken in de Tweede Kamer.
5. Shell verwacht 2 miljard dollar aan extra belasting af te moeten dragen
Shell verwacht 2 miljard dollar aan extra belasting te moeten afdragen aan het Verenigd Koninkrijk en als ‘solidariteitsbijdrage’ aan de Europese Commissie. Dat schrijft De Volkskrant.
Bedrijven als Shell boeken recordwinsten door de gestegen energieprijzen, terwijl veel mensen het juist financieel zwaar hebben. De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk voerden daarom een tijdelijke mazzeltaks of solidariteitsbijdrage in, die overwinsten moet verminderen. Shell denkt in totaal 2 miljard dollar aan deze mazzeltaks kwijt te zijn. In totaal hoopt Europa door de regeling 25 miljard euro van energieconcerns te ontvangen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Hoofdeconoom CBS: ‘Voor echt lage inflatie is meer nodig dan prijsplafond’
Het prijsplafond voor energie moet er dit jaar voor zorgen dat hoge inflatie gaat dalen. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat niet genoeg. ‘Voor een echt laag niveau is meer nodig’, zegt de hoofdeconoom in gesprek met het FD.
‘Het energieprijsplafond geldt niet voor producenten. Het is goed mogelijk dat, net als bij consumenten, veel contracten met vaste prijzen verlopen en de energierekening nu pas omhooggaat. Het kabinet kan vervolgens geen prijsplafond opleggen aan bakkers of supermarkten.’
7. Bij de koffieautomaat: Miljoenen uit STAP-budget komen terecht bij kleine groep aanbieders
Ruim de helft van het opleidingsbudget uit de STAP-regeling, ruim 104 miljoen euro, is het afgelopen jaar besteed bij een groep van twintig opleiders. Dat meldt Follow the Money. De grootste bedragen gaan naar grote opleidingsinstituten als NHA en LOI. Zij ontvingen respectievelijk bijna 28 en ruim 20 miljoen euro, zo bleek uit de opgevraagde data van het ministerie van Sociale Zaken.
Vooral opleidingen in digitale marketing en sales, persoonlijke effectiviteit en opleidingen tot coach waren populair. Ook voor een online cursus beleggen was veel animo.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates