Plus: ‘Fugro zet stap richting verkoop Subsea-divisie’, BAM boekt kwartaalverlies
Elke dag presenteert MT de business uit het nieuws van de dag in 10 punten. Vandaag:
1. Hoofdredacteur Sjuul Paradijs weg bij De Telegraaf
Sjuul Paradijs stapt per direct op als hoofdredacteur van De Telegraaf. Dat meldt de krant in een verklaring. Paradijs’ werk wordt overgenomen door andere leden van de hoofdredactie, met adjunct Jan-Kees Emmer als eerste aanspreekpunt. Paradijs lag in de clinch met de directie van TMG, sinds die plannen beraamt om de redacties van De Telegraaf intern op te delen en te verzelfstandigen. Lees hier een reconstructie van de reorganisatieplannen.
2. Van Lede: 'Imtech was niets meer dan een verhaal'
Vertrekkend Imtech-topman Kees van Lede deed afgelopen weekend in NRC Handelsblad een boekje open over hoe hij het installatiebedrijf twee jaar geleden aantrof. Zo dacht hij bij zijn aantreden als president-commissaris dat het bedrijf er beter voor zou staan. 'De werkelijkheid was onwaarschijnlijk veel slechter. Het is werkelijk schan-da-lig! Ik had verwacht dat Imtech slachtoffer was van één zere plek in Duitsland. (…) maar dat was niet waar.’ Over de organisatie van destijds heeft hij ook geen goed woord over: ‘(…) Er zat núl achter. Het was onthutsend. Imtech was niets meer dan een verháál.’ Het rommelt al langer bij Imtech, dat tevens vorige week voortijdig afscheid moest nemen van zijn cfo en ceo.
3. ‘Fugro zet stap richting verkoop Subsea-divisie’
Bodemonderzoeker Fugro zit in de laatste fase van de verkoop van de belangrijke divisie Subsea. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van bronnen dichtbij Fugro. Volgens analisten die de krant aanhaalt zou de verkoop van Subsea te maken hebben met de angst voor een vijandige overname door Boskalis, dat in korte tijd een belang van 25 procent opbouwde in Fugro. Als mogelijke kopers worden Bibby Offshore, DeepOcean, Harkand, en Oceaneering genoemd. Ook de privateequitybedrijven KKR en Carlyle zijn mogelijke kopers.
4. BAM boekt kwartaalverlies
Bouwbedrijf BAM is in het eerste kwartaal van 2015 in de rode cijfers gedoken. Dat maakte het grootste bouwbedrijf van Nederland bekend in een tussentijds handelsbericht. Het resultaat voor belasting was 21,1 miljoen euro in het rood, terwijl in dezelfde periode vorig jaar nog een winst van 4,6 miljoen werd geboekt. De grootste oorzaak van de daling is volgens het bouwbedrijf het ontbreken van boekwinsten in de investeringssectoren vastgoed en publiek-private samenwerking.
5. Kledingwinkels doen slechte zaken
Het gaat slecht in de kledingretail. Het bedrijfsresultaat ging tussen 2010 en 2013 flink onderuit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling is fors; van 500 miljoen in 2010 naar 150 miljoen in 2013 – een daling van 70 procent. In de detailhandel als geheel daalde het bedrijfsresultaat in diezelfde periode met 16 procent. Volgens het CBS komt de daling doordat de afname van de kosten geen gelijke tred hield met de sterke daling van de omzet.
6. Moederbedrijf Gucci klaagt webwinkel Alibaba aan
Kering, het moederbedrijf van modemerken als Gucci en Yves Saint Laurent, klaagt de Chinese online retaiiler Alibaba aan. Dat meldt The Financial Times. De Britse zakenkrant baseert zich op basis van documenten die zijn ingediend bij een Amerikaanse rechtbank. Kering spant de zaak aan omdat het vindt dat Alibaba meedoet aan de verspreiding van namaakartikelen van de chique merken. Er zou te weinig worden opgetreden tegen de verkoop van nepartikelen via de handelsplatformen van Alibaba. Het Chinese bedrijf spreekt de beschuldigingen tegen, het zou wel degelijk met veel merken samenwerken om merkpiraterij te voorkomen.
7. ‘Balans werkgever / werknemer uit het lood’
De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers zijn niet meer in balans, en dat is een zorgelijke ontwikkeling. Dat stelt afzwaaiend CDA-senator en oud-vakbondsleider Gerrit Terpstra vandaag in Trouw (€). ‘De werkgevers blijven voor 100 procent georganiseerd. Bij de werknemers is de organisatiegraad net iets hoger dan 20 procent. Daar hebben beide partijen op een gegeven moment last van.’ Volgens Terpstra is dit het gevolg van de individualisering in de samenleving. Ook zouden vakbonden niet snel genoeg reageren op ontwikkelingen en zich te lang vasthouden aan ‘dingen die niet meer te redden zijn’.
8. Biedingsstrijd op Britse gokmarkt
Op de Britse gokspelenmarkt is een biedingsstrijd gaande rond het onlinegokbedrijf Bwin.party. Zowel het kleinere GVC als 888 Holdings azen op een overname. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt, de beurswaarde van Bwin is ongeveer 1,1 miljard euro. Bwin, dat gevestigd is op Gibraltar, zette zich vorig jaar te koop. Het bedrijf verdient zijn geld door online gokspelen als PartyPoker. De omzet kwam vorig jaar uit op ongeveer 612 miljoen euro. Het bedrijf heeft ruim 2.300 medewerkers in Europa, India en de Verenigde Staten.
9. Getal van de dag: 43,4 dagen
Bedrijven worden steeds beter in het op tijd betalen van hun rekeningen. Gemiddeld duurt het 43,3 dagen voordat een rekening betaald is, dat is het snelste in de afgelopen 13 jaar. Dat meldt RTL Nieuws op basis van de Barometer Betaalgedrag van kredietbeoordelaar Graydon. De aantrekkende economie en het gegroeid ondernemersvertrouwen zorgen er volgens Graydon voor dat ondernemers stipter worden met betalen. De snelste betalers vinden we in de financiële sector en in de land- en tuinbouw, de overheid betaalt het traagst.
10. Koffieautomaat: Poetin's nieuwste PR-stunt: IJshockey
De Russische president Vladimir Poetin laat zich graag van zijn mannelijke machokant zien. Paardrijden, vissen met ontbloot bovenlijf, schietoefeningen; de Russen kennen hun president als een ondernemend man. In die reeks kwam Poetin dit weekend met een nieuwe stunt. Hij scoorde in een ijshockeywedstrijd acht goals tegen voormalige profhockeyers. IJshockey is een van de populairste sporten in Rusland.
Lees ook dit achtergrondverhaal over de macht van Poetin.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.