1. Heineken zegt koper te hebben voor Russische tak
Heineken kan binnenkort een hoofdpijndossier sluiten. De bierbrouwer zegt een koper te hebben gevonden voor de divisie in Rusland. Bij plaatselijke autoriteiten is toestemming gevraagd voor de verkoop van het onderdeel, laat Heineken weten in een kwartaalupdate.
Wie de koper is en welke prijs er is beklonken, kan de brouwer nog niet bekendmaken. Volgens Follow the Money vloeit 10 procent van de verkoopprijs rechtstreeks naar de oorlogskas van president Vladimir Poetin.
2. Is er ‘graaiflatie’ bij grote bedrijven of niet?
FNV ziet ‘graaiflatie’ bij grote bedrijven. De vakbond presenteerde woensdag resultaten van een eigen onderzoek naar de 49 grootste Nederlandse beursbedrijven (exclusief Shell). Conclusie: corporates zoals Ahold Delhaize, Heineken en Unilever hebben de inflatie gebruikt om hun prijzen extra te verhogen. Daarvan profiteerden vooral aandeelhouders en bestuurders, terwijl de salarissen van het personeel achterbleven.
NRC plaatst kritische kanttekeningen bij het onderzoek. De woekerwinsten komen vooral uit het buitenland, bijvoorbeeld omdat de wisselkoers tussen de dollar en euro gunstig was. Of Nederlandse consumenten echt meer hebben betaald dan alleen de gestegen kosten is op basis van het FNV-onderzoek niet vast te stellen.
3. Inclusive30: deze 30 leiders maken het bedrijfsleven inclusiever
De derde editie van de Inclusive30 van MT/Sprout is donderdag gepresenteerd. Deze 30 leiders maken zich in 2023 sterk voor inclusiviteit en diversiteit in Nederlandse bedrijven. Als leider, expert, dienstverlener of rolmodel.
Om tot de lijst te komen, heeft de redactie van MT/Sprout zelf research verricht en begin dit jaar een oproep gedaan aan het publiek om kandidaten te nomineren. Daarnaast gaven recruiters, belangenbehartigers, deskundigen van kennisinstellingen, de overheid, consultancybureaus en kandidaten van de eerdere edities (2021, 2022) van de Inclusive30 desgevraagd input.
Bekijk de Inclusive30 van 2023
4. Advocaten werken structureel meer dan is toegestaan
De Arbeidstijdenwet? Nooit van gehoord, lijkt het motto bij veel advocatenkantoren. BNR hield een enquête onder 140 advocaten. Daarvan zegt 73 procent meer uren te werken dan wettelijk is toegestaan (60 uur).
‘Een advocaat kan je precies vertellen hoe de Arbeidstijdenwet in elkaar steekt, maar ondertussen werken op zijn eigen kantoor medewerkers tien of elf uur per dag’, zegt arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek tegen de radiozender. ‘Daarmee worden in feite de regels waarover hij zelf adviseert overtreden.’
5. Kantorenmarkt loopt vast
Niet alleen de huizenmarkt heeft last van de gestegen rente, ook de markt voor kantoren kampt met de gevolgen. Dat meldt NVM Business in een kwartaalbericht. In de eerste drie maanden van dit jaar is 26 procent minder vierkante meter aan kantoren verhuurd of verkocht vergeleken met een jaar eerder.
Bedrijven willen wel verkassen, maar er is simpelweg te weinig aanbod aan nieuwe, energiezuinige kantoorruimte. De krimp van de Nederlandse techsector en de aanhoudende populariteit van thuiswerken zorgen er verder voor dat de kantorenmarkt in het slop raakt.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Een dagje ramadan zou wel goed zijn voor leiders
Vanavond na zonsondergang zit de ramadan erop. Tijd voor het Suikerfeest! Publicist Yesim Candan vastte de afgelopen weken af en toe mee. In het FD tekent ze haar ervaringen op. ‘Of je nu een groot bedrijf moet besturen of een land, de basisregels van goed leiderschap zijn hetzelfde. En een van die regels is: leef je in een ander in.’
7. Bij de koffieautomaat: Stiekem drie banen? Dan 90.000 euro terugbetalen
De meeste mensen hebben hun handen vol aan één fulltimebaan. Maar een Nederlandse man combineerde er doodleuk drie tegelijk. Althans, stiekem. Hij werkte een tijdlang voltijds voor twee woningcorporaties, tot hij in de ziektewet belandde. Daarna ging hij aan de slag bij een derde woningcorporatie zonder zijn eerste twee werkgevers op de hoogte te stellen. Die betaalden zijn loon door.
Dat kan niet door de beugel, vond de rechter in Den Haag. RTL Nieuws schrijft over de uitspraak die woensdag openbaar is geworden. De man is zijn drie banen kwijt en moet de eerste twee werkgevers samen 90.000 euro terugbetalen.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates