1. Beursgang techbedrijf CM.com uitgesteld
CM.com stelt de beursgang voor minimaal één dag uit, zegt ceo Jeroen van Glabbeek tegen Het Financieele Dagblad. Oorspronkelijk zou de initial public offering deze ochtend zijn. Het Bredase technologiebedrijf wilde 100 miljoen euro ophalen met de beursgang. Reden voor het uitstel was om ‘ruimte te bieden voor meer betrokkenheid van beleggers’, wat lijkt op een gebrek aan interesse. Maar Van Glabbeek verzekert dat het ‘een markt die op het moment superhot is’ en ‘grote partijen’ interesse tonen. Een anonieme bron zegt tegen Sprout dat dit in ieder geval bij deze persoon het geval is. CM.com is het bedrijf achter onder meer TAN-codes en DigiD-inlogcodes die via sms aan consumenten worden gestuurd.
2. ‘Flinke tik ‘FrieslandCampina door protesten Hongkong
De omzet en de winst van FrieslandCampina in Hongkong vallen dit jaar fors lager uit vanwege de aanhoudende protesten tegen China, schrijft de Leeuwarder Courant. ‘We krijgen er een flinke tik’, zegt topman Hein Schumacher tegen de Friese krant. Het Nederlandse zuivelconcern maakt geen afzonderlijke resultaten van landen bekend, maar Schumacher wilde wel kwijt dat ‘Hongkong voor ons echt substantieel is’. De sores in de miljoenenstad leidt niet direct tot een winstdaling voor FrieslandCampina. ‘Maar we hadden dit jaar gerekend op een flinke stijging van de resultaten en dat moeten we helaas bijstellen’, aldus Schumacher.
3. EU haalt Zwitserland en VAE van belastingparadijs-lijst; NL blijft
De Europese Unie schrapt Zwitserland, Mauritius, de Verenigde Arabische Emiraten, Albanië, Servië en Costa Rica van de zwarte en grijze lijsten met belastingparadijzen. Critici uiten felle kritiek, want volgens hen blijven deze landen belastingdeals sluiten met grote bedrijven. Landen kunnen promoveren en degraderen naar de grijze en zwarte lijst als ze verbetering laten zien ten opzichte van belastingontduiking-regelgeving. Nederland blijft op een lijst met EU-landen staan die eigenschappen vertonen van belastingparadijzen’. Ons land zou een tax haven zijn dat andere EU-landen zo’n 11,2 miljard euro aan belastinginkomsten ontzegt.
4. Stofzuigerfabrikant Dyson staakt elektrische auto-project
Dyson trekt de stekker uit de ontwikkeling van een eigen elektrische auto, waar het al 2,5 miljard pond in had gestopt. Het project van de Britse stofzuigerfabrikant zou commercieel niet levensvatbaar zijn, schrijft oprichter James Dyson in een e-mail die naar alle medewerkers is gestuurd. Dyson heeft geprobeerd om het project te verkopen, maar dat is niet gelukt. ‘Dit gaat niet om een gefaald product of een gefaald team, voor wie dit nieuws moeilijk om te horen en te verwerken is’, stelt Dyson in de e-mail. ‘Hun prestaties zijn enorm, gezien de schaal en complexiteit van het project.’
5. ‘Amazon-werknemers kijken mee met beveiligingscamera’
Medewerkers van Amazon in India en Roemenië kijken naar fragmenten van beelden die de Amazon Cloud Cam opneemt, meldt persbureau Bloomberg. Om de beveiligingscamera beter te ‘trainen’ om te zien of er daadwerkelijk een indringer in huis is, analyseert Amazon de beelden, laat een Amazon-woordvoerder weten. De techgigant van Jeff Bezos benadrukt dat dit alleen wordt gedaan bij beelden die vrijwillig door gebruikers gedeeld worden. Maar de medewerkers waar Bloomberg mee heeft gesproken betwijfelen dit. Zij moesten soms beelden bekijken waarvan het onwaarschijnlijk is dat de gebruiker ze wilde delen, zoals van mensen die seks hadden.
6. Must read: Heineken populairst onder Nederlandse business-profs
Heineken is de meest favoriete werkgever onder business-professionals, volgens het jaarlijkse onderzoek van Universum. Ruim 11.500 professionals met een bachelor-, master of PhD-diploma stemden voor het tweede jaar op rij voor de Nederlandse biergigant. Net als vorig jaar staat KLM op plek twee. Het podium wordt afgemaakt door de Rijksoverheid, die een plekje ten faveure van Coolblue klimt. Grootste stijger op de lijst is NN Group (+25 naar plek 69), grootste daler is GKN Aerospace (-29 naar plek 107).
7. Koffieautomaat: ook salariskloof bij ‘salarisbepalers’
Een mannelijke personeelsfunctionaris verdient elf procent meer dan hun vrouwelijke collega’s in ruwweg vergelijkbare functies. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2019-2020’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, uitgevoerd onder bijna 2.000 HR-professionals. Een reden voor de discrepantie zou kunnen zijn dat de mannen een iets hogere gemiddelde leeftijd hebben en een meer jaren werkervaring. Volgens de onderzoekers is het niet vast te stellen of het verschil voortkomt uit seksediscriminatie, maar ‘het is op zijn minst een zorgelijk signaal dat nog steeds volop aandacht verdient’.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.