1. FNV wil ‘inflatieachterstand inhalen’: looneis tot 14 procent
Vakbond FNV wil met een flinke sprint de ‘inflatieachterstand’ inhalen en zet in op loonstijgingen van 5 tot 14 procent. Bij nieuwe cao-onderhandelingen wordt dit het uitgangspunt voor de grootste vakbond. CNV noemde eerder een looneis tussen de 4 en 10 procent. Volgens FNV is de eis nodig om de opgelopen kosten voor werknemers voor boodschappen, energie en wonen te compenseren.
2. ‘Leg Chemours per direct stil’
De provincie Zuid-Holland moet Chemours in Dordrecht stilleggen totdat duidelijk is dat die geen pfas meer uitstoot. Dat adviseert de zogenoemde Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) in een brief aan het provinciebestuur.
De PAL wil dat de provincie daarmee tegemoetkomt aan de grote zorgen bij de omwonenden van de fabriek. De PAL geeft vrijblijvend gevraagd en ongevraagd advies aan de provincie. Provinciale Staten vergaderen woensdag over Chemours, vroeger onderdeel van DuPont.
3. Faillissementsfraude moeilijk te voorkomen
Wetten die fraude met faillissementen moeten voorkomen, werken niet of nauwelijks. Jaarlijks gaan er duizenden bedrijven en instellingen op de fles, waarbij een kwart tot een derde fraude pleegt. Dat concluderen onderzoeksbureau Regioplan en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, meldt NOS.
Zo kan een bestuurder vlak voor het faillissement geld wegsluizen naar eigen rekeningen, of een bedrijfsauto ergens anders neerzetten. Schuldeisers kunnen daardoor minder geld opeisen.
4. ‘Amsterdam en Brainport lopen voorop in transitie’
Duurzaam ondernemen staat niet in iedere Nederlandse regio bovenaan het prioriteitenlijstje. Dit blijkt uit onderzoek van Rabobank, meldt FD. Koplopers zijn de regio’s Amsterdam, Eindhoven, maar ook Friesland, Groningen en Zuid-Limburg scoren hoog. Zeeland, Noord-Limburg en een deel van Zuid-Holland vormen de achterhoede. Groot zijn die verschillen echter niet, constateert de bank.
Begin dit jaar constateerde Rabobank dat de verduurzaming in Nederland vaart verliest. Het bedrijfsleven kreeg in 2022 met een rapportcijfer van 5,6 nog maar net een voldoende.
5. Bestbetaalde Nederlandse topman Bob van Dijk stapt op bij Prosus
Bob van Dijk, de best betaalde topman van Nederland, stopt als ceo van techinvesteerder Prosus en het moederbedrijf Naspers. Als bestuursvoorzitter was Van Dijk meerdere jaren de best betaalde topman van Nederland. Volgens onderzoek van de Volkskrant was hij vorig jaar goed voor een beloning van in totaal 57,5 miljoen euro. Een reden voor zijn vertrek wordt niet gegeven. Wel blijft hij nog aan als adviseur.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must listen: ‘We hadden al veel eerder moeten stoppen met fossiele subsidies’
Nederland moet stoppen met fossiele subsidies, concluderen ruim 20 economen en klimaatdeskundigen in economenvakblad ESB. Zij stellen: subsidies aan de fossiele industrie vormen de ‘meest extreme inconsistentie in overheidsbeleid ooit’.
Temeer omdat we een klimaatfonds van 35 miljard euro hebben opgetuigd voor de komende jaren, terwijl de belastingvoordelen voor fossiele brandstoffen tegelijkertijd oplopen tot 40 à 46 miljard euro. ‘We hadden dit probleem al veel eerder aan moeten pakken’, duidt hoogleraar Arnoud Boot op BNR.
7. Bij de koffieautomaat: Californië sleept olieconcerns voor rechter om rol klimaatverandering
De Amerikaanse staat Californië heeft oliemaatschappijen Shell, ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips en BP voor de rechter gesleept. Gouverneur Gavin Newsom stelt dat de beschuldigde partijen consumenten ‘al meer dan 50 jaar voorliegen’, schrijft RTL Nieuws.
Volgens hem verdoezelen de concerns het feit ‘dat ze al lang weten hoe gevaarlijk de fossiele brandstoffen zijn die ze produceren zijn voor onze planeet’. Het zou ondertussen een schade van tientallen miljarden dollars hebben veroorzaakt.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates