1. Economie veert terug, banken lenen weer uit
Het ziet ernaar uit dat de economie van de eurozone het dal bereikt heeft en zich weer voorzichtig probeert op te richten. Banken in de regio verwachten dat de vraag naar bedrijfsleningen en hypotheken ietsje zal aantrekken in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is voor het eerst sinds begin 2022.
Dit blijkt uit de dinsdag gepresenteerde Bank Lending Survey van de Europese Centrale Bank, de neerslag van een peiling onder 157 banken in de regio. Uit de driemaandelijkse enquête blijkt dat de daling in de vraag naar bedrijfs- en consumentenleningen in de laatste drie maanden van vorig jaar nog altijd substantieel was, maar al wel wat beperkter dan in het kwartaal daarvoor.
2. Explosieve stijging medicijntekorten
De tekorten aan geneesmiddelen die twee weken of langer niet leverbaar zijn, zijn vorig jaar met 51,4 procent toegenomen tot 2.292 verschillende medicijnen. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de KNMP, de organisatie van apothekers.
De schaarste doet zich voor bij een breed scala aan geneesmiddelen, onder meer tegen hartaandoeningen, epilepsie, infecties, kanker, Parkinson en jicht. Circa vijf miljoen van de 13 miljoen Nederlanders die medicijnen gebruiken, krijgen met de tekorten te maken, aldus de KNMP.
3. Uitzendkracht minder in trek
Werkgevers hebben uitzendkrachten vorig jaar 14 procent minder ingezet dan in 2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie ABU. Ook in 2022 daalde het aantal uitzenduren al. De grootste afname kwam voor rekening van de administratieve sector. Daar werkten uitzendkrachten in 2023 bijna een kwart minder uren dan in 2022. Voor de industrie en de techniek was de daling respectievelijk 9 procent en 10 procent.
4. Meer geld voor uitkoop stikstofboeren
Het kabinet trekt meer geld en meer tijd uit voor het vrijwillig uitkopen van stikstofuitstotende veehouderijen. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) gaat 1,45 miljard euro toevoegen aan het daarvoor beschikbare bedrag. Iedere boer die zich aanmeldt, moet van haar mee kunnen doen.
De aanmeldtermijn voor de meest gunstige regeling, waarvoor nu iets minder dan anderhalf miljard was uitgetrokken, verlengt de bewindsvrouw van april dit jaar tot eind van het jaar. De provincies krijgen bovendien 1,3 miljard euro van het kabinet om de provinciale gebiedsplannen voor stikstofreductie en natuurverbetering uit te voeren.
5. Gemeenten koersen af op begrotingstekort van 1,1 miljard
Veel Nederlandse gemeenten verwachten dat ze in 2026 geld tekort komen. In dat jaar hebben ze samen een begrotingstekort van 1,1 miljard euro. Ook de jaren erna blijft het financieel lastig waardoor bezuinigingen dreigen, bijvoorbeeld op zwembaden en uitgaven voor zorg.
Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau BDO. 284 gemeenten verwachten dat ze over twee jaar rode cijfers zullen schrijven, 57 gemeenten denken tegen die tijd een positief saldo te kunnen hebben.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Verduurzaming loopt tegen beleidsgrenzen aan’
17,5 procent van het Nederlandse economie is duurzaam. Dat blijkt uit de vijfde editie van de Nieuwe Economie Index (NEx), het jaarlijkse onderzoek van duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland. De index stijgt daarmee 1,0 procentpunt ten opzichte van 2023, de kleinste stijging in vijf jaar.
‘De NEx laat zien dat de verduurzaming van de economie tegen beleidsgrenzen aanloopt’, zegt Wouter Scheepens, directeur-bestuurder van MVO Nederland. ‘Verduurzamen is niet toegankelijk, voordelig en begrijpelijk genoeg.’
De NEx van 17,5 procent geeft het gemiddelde weer van de scores op zeven thema’s, waaronder biodiversiteit, circulaire economie, groene energie en transparante ketens. Sinds 2020 – toen de NEx op 12,1 procent stond – neemt de score elk jaar toe, maar met een steeds kleiner percentage.
Lees ook: Dit zijn de voorlopers in duurzaam ondernemen.
7. Bij de koffieautomaat: Benzineprijzen stijgen snel maar dalen traag
Pomphouders profiteren van de schommelingen in de oliemarkt, ten koste van de consument. Als de olieprijs stijgt, stijgen de pompprijzen rap, maar als de olieprijs daalt gaat de prijsdaling van benzine langzamer. Dat blijkt uit onderzoek in economenvakblad ESB.
In de periode 2007 tot 2023 kostte dit de consument tussen de 2,2 en 4,8 cent per getankte liter. Oftewel: voor iemand die een keer per maand gemiddeld 40 liter tankt, gaat het al snel om een paar honderd euro over de hele periode.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates