1. Goed presterende bedrijven betalen CEO’s minder
Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die beter presteren dan gemiddeld, betalen hun CEO’s relatief minder salaris. De loonkloof tussen topmannen en -vrouwen en de werknemers is ook kleiner, blijkt uit onderzoek van de Belgische Vlerick Business School. Niet alleen het salaris is lager, dit geldt ook voor de bonussen. Nederlanders krijgen minder betaald dan onze oosterburen. Duitse CEO’s verdienen gemiddeld 5,5 miljoen euro (DAX-bedrijven), waar Nederlanders zo’n 2,9 miljoen op hun rekening kunnen bijschrijven (AEX-bedrijven).
2. Rechter geeft AFM tik op de vingers en trekt boetes in
Toezichthouder AFM heeft een tik op de vingers gehad van de rechtbank Rotterdam. De boetes die de AFM vorig jaar uitschreef aan het adres van EY en PwC worden teruggetrokken. Die boetes kregen de accountantskantoren omdat er fouten waren gemaakt door individuele accountants. Maar, zegt de rechtbank, de AFM mag er dan niet vanuit gaan dat de kwaliteit van de hele organisatie niet in orde is. Niet alleen EY en PwC kregen boetes, ook de andere leden van de Big Four moesten betalen: KPMG en Deloitte. Die laatsten betaalden de boetes, waar EY en PwC een rechtszaak aanspanden en gisteravond wonnen.
3. Shell wordt aangeklaagd voor illegale oliedeal Nigeria
Olieconcerns Shell en Eni worden aangeklaagd in Italië voor corruptie, schrijft het FD. Het wordt de ontknoping van een zaak die al veel media-aandacht gehad heeft in de afgelopen maanden. Shell en het Italiaanse Eni hebben 1,3 miljard dollar betaald voor de overname van de olieconcessie OPL245 in Nigeria in 2011. Dat geld zou -met hun weten- doorgesluisd zijn naar het bedrijf van de voormalige olieminister, die al eens eerder was veroordeeld voor witwassen. Naast Shell worden ook vier voormalig medewerkers aangeklaagd, die het brein zouden vormen achter de illegale oliedeal.
Lees ook het profiel van Shell-CEO Ben van Beurden.
4. AH en Jumbo bezwijken onder aantal bestellingen voor feestdagen
Stoofpeertjes en eendenborst bestellen bij de Albert Heijn of de Jumbo? Jammer, te laat. De bezorgdiensten zitten helemaal vol. Bestel je nu nog iets, dan krijg je het ergens na Kerstmis. Dit jaar is de online vraag van de consument weer enorm, waardoor er logistieke knelpunten ontstaan bij het bezorgen van alle feestmaaltijden. Albert Heijn lijkt meer dan 100.000 bestellingen te hebben volgende week, waardoor elk tijdslot voor de bezorging vol zit. Economen van ABN Amro vrezen dat bezorgdiensten de vraag binnenkort helemaal niet meer aankunnen, schrijft RTL Z.
5. Manager van de dag: André Haardt
De oprichter en CEO van educatieplatform voor kinderen Squla legt zijn functie neer en draagt het stokje over aan COO Serge Bueters. André Haardt stopt per 1 januari, het is nog niet bekend wat hij hierna gaat doen. Haardt blijft wel aandeelhouder en treedt toe tot de raad van commissarissen. Haardt: ‘Dit team is er nu helemaal klaar voor om het stokje van mij over te nemen.’
6. Tweet van de dag: Brexit-gevolgen
The industries most at risk from Brexit are some of the UK's most productive.
About 2.5 million jobs are exposed to Brexit, or 8.2% of all employment in the UK. https://t.co/MzRwcYQCVv pic.twitter.com/kVWxESNuAJ— Faculty of Economics and Business – UG (@UniGroningenFEB) December 19, 2017
7. Koffieautomaat: ongetrouwde hartpatiënten meer kans op sterfte
Onderzoek naar hartpatiënten in Amerika heeft tot een opvallend resultaat geleid: ongehuwde hartpatiënten hebben 24 procent meer kans op sterfte, ongeacht de oorzaak. Onderzoekers van het Journal of the American Heart Association deden bijna vier jaar lang onderzoek naar ruim 6.000 patiënten. Ook concludeerden zij dat iemand zonder huwelijk 45 procent meer kans hebben op doodgaan aan hartziekte en zelfs 52 procent kans hebben op sterven na een hartaanval.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.