1. Banken verbolgen over extra bankenbelasting
Nederlandse banken lijkt er niet aan te ontkomen: een extra belasting om de schatkist van de overheid te spekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer is ervoor om vanaf 2025 de bankenbelasting te verhogen met 150 miljoen euro. Da’s minder dan de 350 miljoen euro waar aanvankelijk over werd gesproken. Maar toch: banken reageren verbolgen.
‘Je maakt meer winst en de overheid laat je dan meer belasting betalen. Bij welk bedrijf gebeurt dit?’, aldus Bas Brouwers, financieel directeur van Rabobank, volgens de NOS. VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen voor de gevolgen. De verhoging zou zowel voor consumenten als bedrijven slecht uitpakken.
De Tweede Kamer wil met de extra inkomsten koopkrachtmaatregelen financieren. Banken zijn de pineut, omdat hun winsten dit jaar door het dak gaan door de snel oplopende rente.
2. Oud-HEMA-topman Tjeerd Jegen nieuwe ceo Accell
Fietsenfabrikant Accell Group uit Heerenveen heeft per 1 november een nieuwe ceo. Tjeerd Jegen komt over van de Duitse modediscounter Takko. Jegen was tussen 2015 en 2021 de hoogste baas bij HEMA.
En Accell heeft nog een grote naam gestrikt. Kasper Rørsted, voormalig topman van Adidas, is sinds deze maand president-commissaris bij het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta.
3. Bedrijven mogen van ACM samenwerken voor vergroening
Kartelvorming is normaal gesproken uit den boze. Maar als het om groene plannen voor samenwerking gaat, staat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat toe. De toezichthouder wil niet dat concurrentieregels verduurzaming in de weg staan.
Dat blijkt uit een beoordeling van de plannen van afvalinzamelaars, die de ACM woensdag bekendmaakte. Inzamelaars van bedrijfsafval willen afspreken dat grotere nieuwe klanten altijd een contract aangeboden krijgen voor minimaal twee gescheiden afvalstromen, bijvoorbeeld restafval en gft-afval. De ACM is daarmee akkoord.
4. Lonen stegen nog nooit zo hard als nu
De forse eisen van de vakbonden hebben effect gehad. De cao-lonen zijn in het derde kwartaal met 6,1 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gecorrigeerd voor de inflatie (2,6 procent over juli, augustus en september) komt de reële loonstijging uit op 3,4 procent. Dat is de grootste toename deze eeuw.
NRC plaatst de cijfers meteen in perspectief. De lonen stijgen nu dan wel rap, in 2022 gingen ze gecorrigeerd voor inflatie nog veel harder achteruit. De huidige toename van de reële lonen compenseert de daling van vorig jaar maar ten dele.
5. SAS: geen fusie met KLM
Nee, KLM gaat niet fuseren met de Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS. Dat zegt SAS-topman Anko van der Werff tegen De Telegraaf. Hij reageert op het nieuws dat Air France-KLM zich heeft ingekocht bij het noodlijdende SAS. Voor 138 miljoen euro krijgt de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie 19,9 procent van de SAS-aandelen in handen.
SAS kwam door de coronacrisis in financiële problemen en strijdt al enkele jaren om te overleven. Van der Werff, die zijn carrière begon bij KLM, staat sinds juli 2021 aan het roer bij de kwakkelende vliegmaatschappij.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: NPO-voorzitter voorkwam terugkeer Matthijs van Nieuwkerk
Frederieke Leeflang is sinds 1 januari 2022 voorzitter van de NPO. Ze maakte carrière als jurist en bestuurder op de Zuidas en was wel toe aan ‘wat complexiteit’. Wat dat betreft, zit ze op de juiste plek. De Volkskrant sprak haar meerdere keren en publiceerde woensdag een uitgebreid interview.
Leeflang moest dealen met Ongehoord Nederland, de omstreden omroep die desinformatie verspreidt. En er waren de zaken rond grensoverschrijdend gedrag bij NOS Studio Sport en De Wereld Draait Door. Saillant detail: Leeflang voorkwam de terugkeer van Matthijs van Nieuwkerk op tv. Opvallend, want de voorzitter hoort zich in principe niet met de inhoud te bemoeien.
Lees ook: De semi-biecht van Matthijs van Nieuwkerk: 8 inzichten voor leidinggevenden
7. Bij de koffieautomaat: Klimaatwetenschapper wil niet vliegen, werkgever dreigt met ontslag
De Duitse klimaatwetenschapper Gianluca Grimaldi dreigt ontslagen te worden omdat hij weigert te vliegen. De onderzoeker bij het Kiel Institute for the World Economy was het afgelopen halfjaar bezig met een veldexpeditie op de Salomonseilanden. Zijn werkgever verwachtte hem maandag terug op kantoor.
Maar Grimaldi kwam niet opdagen. Hij wil namelijk zijn CO2-uitstoot beperken en niet het vliegtuig pakken. Net als op de heenreis wil Grimaldi de ruim 13.000 kilometer afleggen over land en per schip. Dat duurt zo’n twee maanden.
‘Als ik in Kiel ben, zit ik meestal alleen op kantoor. Ik kan het werk dat ik daar doe ook op een schip of op de trein doen. Ze weten dat ik erg productief ben wanneer ik reis’, schrijft Grimaldi in een open brief.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates