1. AkzoNobel werft volop klanten in Rusland ondanks eerdere beloftes
Ondanks beloftes om dat niet te doen, investeert de Nederlandse verfgigant AkzoNobel nog steeds in Rusland. Ook worden er nog altijd marketingactiviteiten uitgevoerd. Dat schrijft NRC. Dat terwijl het bedrijf eerder nog een verklaring opstelde waarin het aangaf niet te investeren in Rusland.
AkzoNobel heeft het oorspronkelijke statement over de activiteiten in Rusland in de zomer van 2022 aangepast, blijkt uit onderzoek van de krant. AkzoNobel zegt in een reactie: ‘Wij bedrijven geen marketing in Rusland en geven hier ook geen ondersteuning aan. Als gevolg van de sancties opereert het Russische onderdeel op zichzelf en ondernemen ze zelf marketingactiviteiten.’
2. Rabobank maakt bezwaar tegen miljoenenboete AFM om hoge hypotheken
Rabobank maakt bezwaar tegen de boete van 12 miljoen euro die vorige maand door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werd opgelegd. Dat meldt de toezichthouder en wordt bevestigd door de Rabobank. Volgens de toezichthouder overtrad de bank de regels bij het verstrekken van maatwerkhypotheken. Klanten konden daardoor een te hoge lening afsluiten.
Rabobank is het oneens met de conclusie van de AFM dat de ‘normen structureel zijn geschonden’ en vindt het boetebedrag ‘niet proportioneel’.
3. 40 procent van de ceo’s en commissarissen negatief over halen strategische doelen
Zo’n 40 procent van ceo’s en commissarissen wereldwijd verwacht zijn strategische doelen niet te halen dit jaar. Dat concludeert Imke Lampe, managing partner van firma Heidrick & Struggles, die er onderzoek naar deed, schrijft BNR. 2.320 ceo’s en 836 commissarissen zijn ondervraagd voor het onderzoek.
De leiders maken zich vooral zorgen over het onvermogen om dringende uitdagingen het hoofd te bieden. Het gaat dan om economische onzekerheid, geopolitieke spanningen, het aantrekken en behouden van personeel en klimaatverandering.
4. DeSantis geen presidentskandidaat meer, steunt Trump
Gouverneur Ron DeSantis van Florida is niet langer presidentskandidaat voor de Verenigde Staten, zo maakt hij bekend in een videoboodschap op X. ‘Er is voor mij geen realistische route naar de winst, en het is duidelijk dat de meerderheid van de Republikeinen Donald Trump nog een termijn gunt’, zegt DeSantis.
De 45-jarige DeSantis werd vorige week, op grote afstand van Trump, tweede bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa. Nikki Haley, fel criticaster van de oud-president, werd toen derde.
5. OpenAI-topman Sam Altman wil netwerk van chipfabrieken financieren
Sam Altman, topman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI, zou gesprekken voeren met investeerders in onder meer het Midden-Oosten over de financiering van een netwerk van chipfabrieken. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg en Financial Times wil Altman miljarden dollars ophalen om zelf chips te kunnen maken voor kunstmatige intelligentie.
Altman kan door een eigen netwerk van chipfabrieken op te zetten, zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en daardoor de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia verminderen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Milieudefensie spant zaak aan tegen ING: ‘Dé bankier van de klimaatcrisis’
Milieudefensie sleept ING voor de rechter. De organisatie wil dat de bank haar uitstoot vermindert en vervuilende bedrijven weert als klant. Milieudefensie richt zich op ING omdat het de grootste bank van Nederland is en de bank volgens de organisatie bovenmatig veel samenwerkt met vervuilende bedrijven. ‘Door financiering van bijvoorbeeld olie- en gasbedrijven is ING de bankier van de klimaatcrisis’, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Het is voor het eerst dat in Nederland een klimaatrechtszaak tegen een financiële instelling wordt gestart.
7. Bij de koffieautomaat: Pakketdienst haalt AI-chatbot offline na gedicht over slechte service
De AI-functie van de chatbot op de website van de Britse tak van bezorgdienst DPD is offline gehaald nadat het negatief over het bedrijf schreef. De chatbot maakte een gedicht over de slechte service van het bedrijf nadat een klant daarom vroeg. ‘Er was eens een chatbot genaamd DPD, die waardeloos was in het bieden van hulp’, schreef de bot onder meer. DPD heeft het AI-element inmiddels uit de chatbot verwijderd. Volgens de pakketdienst was er sprake van een fout in een systeemupdate. Het bedrijf ging niet in op het gedicht.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates