1. IJstak Unilever naar beurs in Amsterdam, Londen en New York
De knoop is doorgehakt. Unilever brengt zijn ijsdivisie, met bekende merken als Ben & Jerry’s, Magnum en Cornetto, naar de beurzen in Amsterdam, Londen en New York. Voormalig Heineken-topman Jean-François van Boxmeer zal de voorzitter worden van deze afsplitsing. Het was- en levensmiddelenconcern maakte ook bekend dat de ijstak een Nederlands bedrijf wordt en dat het hoofdkantoor in Amsterdam zal blijven. Eind 2025 zal deze operatie afgerond zijn.
Lees ook: Hoe het rebelse Ben & Jerry’s wordt vermalen in de winstmachine van Unilever
2. Supermarkten in ‘keiharde onderhandelingen’ over koffieprijs
Klanten van Albert Heijn en Jumbo merken dat er steeds minder koffie van Douwe Egberts in de schappen te vinden is. Er zijn ‘keiharde onderhandelingen gaande tussen de grote jongens’, zegt koffiedeskundige Bregje Deben tegen RTL. Nederlanders zijn gewoon gewend aan ‘te goedkope’ koffie.
Beide supermarktketens laten weten nog in gesprek te zijn met JDE Peet’s over de prijzen. Door tegenvallende oogsten wereldwijd zijn verschillende koffiebonen duurder geworden. Dat maakt het verloop van de onderhandelingen moeizamer.
3. Topman: Heineken blijft Amerikaans bier in Nederland brouwen
Heineken-ceo Dolf van den Brink blijft vasthouden aan in Nederland gebrouwen bier voor de Amerikaanse markt, ondanks mogelijke importheffingen onder president Donald Trump. Dat zegt de topman tegen het FD. Ongeveer een derde van het bier dat in de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch gebrouwen wordt, gaat naar de Verenigde Staten. Maar daar een nieuwe brouwerij openen, is met een kostenplaatje van 500 miljoen euro een te grote investering.
Heineken lijkt zich ook weinig zorgen te hoeven maken, blijkt uit de jaarcijfers. De omzet kwam in 2024 uit op bijna 36 miljard euro, de operationele winst werd opgevoerd tot ruim 3,5 miljard euro. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar eerder.
4. Onderzoek regionale stroomprijzen: goedkope stroom aan de kust, duurder in de stad?
Netbeheerders en de overheid onderzoeken of stroomprijzen per regio kunnen verschillen om netcongestie tegen te gaan, meldt de Volkskrant. Dit zou betekenen dat elektriciteit goedkoper wordt op plekken met veel groene stroom, zoals de kust, en duurder in gebieden met minder aanbod. Dit kan bedrijven stimuleren om juist daar te investeren in energie-intensieve installaties zoals elektrolysers.
Critici vrezen echter oneerlijke kostenverschillen voor consumenten en bedrijven. Toch kan dit leiden tot een efficiënter energiesysteem en lagere maatschappelijke kosten. De uitkomsten van het onderzoek worden later dit jaar verwacht, waarna een besluit over invoering volgt.
Lees ook: Betalen Limburgers straks meer voor stroom dan Friezen? 7 vragen
5. Vleesvervangers winnen terrein, maar vleesconsumptie blijft gelijk
Nederlanders eten nog altijd zo’n 75 kilo vlees per jaar, ondanks de groeiende populariteit van vleesvervangers. Sinds 2017 is de verkoop van vleesvervangers verdubbeld, constateert ABN Amro. De algehele vleesconsumptie blijft echter gelijk.
Anna Peeters, die zich bij de TU Delft bezighoudt met onderzoek naar vervangers van dierlijke producten, stelt in het AD dat vleesvervangers vooral transitieproducten zijn, bedoeld om de overstap naar een plantaardig dieet te vergemakkelijken. Experts pleiten voor een kleiner stukje vlees op het bord, in plaats van het vervangen door ultrabewerkte alternatieven.
6. En dan dit: je hart luchten bij een AI-chatbot? Pas op, waarschuwt toezichthouder
Chatbots voor virtuele vriendschappen en therapie bij mentale problemen geven onbetrouwbare informatie en zijn soms schadelijk. Die conclusie trekt de Autoriteit Persoonsgegevens na een onderzoek onder negen populaire apps, meldt Nu.nl. Veel van dit soort AI-chatbots blijken niet in staat om nuances in gesprekken te herkennen, doordat onderliggende taalmodellen zijn getraind met de Engelse taal. Met het Nederlands kunnen ze minder goed overweg.
Dat leidt tot ‘ongenuanceerde, ongepaste en soms zelfs schadelijke reacties’ op gebruikers die mentale problemen ter sprake brengen. Zo verwijzen de chatbots in crisissituaties niet of nauwelijks door naar professionele hulpinstanties.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Het bedrijfsresultaat van het betalingenbedrijf Adyen is in 2024 net onder 1 miljard euro uitgekomen. De omzet is 1,9 miljard euro met een ebitda van 992,3 miljoen (+34 procent).
- CM.com heeft 2024 afgesloten met een omzet van 274,2 miljoen euro (+3 procent). De brutowinst is gegroeid naar 83,1 miljoen (+6 procent). Ceo Jeroen van Glabbeek is bezig met ‘AI-first’ te worden.
- Koninklijke BAM Groep is vorig jaar uitgekomen op een operationele winst van 333 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 82 miljoen. Het bouwbedrijf wil 50 miljoen teruggeven aan de aandeelhouders via aandeleninkoop.
- Het Nederlands-Zwitserse DSM-Firmenich heeft in het vierde kwartaal van 2024 een omzet geboekt van 3,3 miljard euro. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) staat op 601 miljoen (+37 procent). Het concern gaat voor 1 miljard aan aandelen inkopen.
Wat we ook lazen:
- Onze afhankelijkheid van big tech is gevaarlijk, waarschuwen techneuten. Ze willen een Nederlandse cloud bouwen. (NRC)
- Brussel trekt wetsvoorstel over aansprakelijkheid AI in (FD)
- Europa wil dat Nederland stopt met ‘bevoordelen’ van NS (NOS)