Trump houdt al weer enige maanden koest in Mar-o-Lago en we leven in tijden van Bidenomics. De Amerikanen vaccineren niet alleen in topsnelheid, ook de belastingplannen van president Biden en dienst minister van financiën Yellen zijn behoorlijk ambitieus. Niet alleen in de VS wil Biden de bedrijfsbelastingen verhogen, ook in de rest van de wereld wil hij grote bedrijven meer laten bijdragen aan de collectieve geldvoorraden.
Hogere winstbelasting
Allereerst de plannen voor de Verenigde Staten zelf. Bracht Donald Trump de Amerikaanse winstbelasting van 35 procent terug naar 21 procent, Biden wil het grootbedrijf toch weer ietsje meer laten bijdragen aan de staatsfinanciën. Als het aan de Democraat ligt, dragen bedrijven voortaan 28 procent van hun winsten af in belastingen. Of de soep ook daadwerkelijk zo heet zal worden gegeten als hij wordt opgediend, valt te bezien. Biden heeft zelf al aangegeven niet ‘getrouwd’ te zijn met 28 procent. Grote bedrijven gaven al aan een verhoging naar 25 procent in ieder geval in orde te vinden. Het spel zal dus vermoedelijk gespeeld worden in de reikwijdte tussen de 25 en 28 procent.
Opvallend is dat Biden Amazon-baas Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, aan zijn zijde heeft. Bezos ziet de verhoging naar 28 procent winstbelasting wel ziet zitten. Volgens Bezos is er nu eenmaal kapitaal nodig om het 2.300 miljard dollar kostende infrastructuurplan van Biden te financieren. De wegen in de VS zijn sterk verouderd en de president wil dit probleem aanpakken. ‘We steunen een hogere belastingvoet’, schrijft Bezos in een online brief.
Het wordt voor Biden wel een uitdaging zijn belastingplan door de Senaat te krijgen. Hij heeft iedere Democratische stem nodig, terwijl de gematigde senator Joe Manchin dwars ligt. Die ziet liever een belastingtarief van 25 procent, omdat dat wereldwijd het gemiddelde is.
Internationaal minimumtarief
Was Trump vooral bezig met de VS, Biden kijkt ook over de landsgrenzen heen. Zo bepleit zijn minister Yellen nu een internationaal minimumtarief voor de winst- en vennootschapsbelasting. Op die manier wil de Biden-administratie een halt toeroepen aan de mondiale race to the bottom, waarbij landen hun bedrijfsbelastingen telkens maar verder laten afdalen in de hoop bedrijven te trekken.
Het plan voor minimumtarief voor bedrijfsbelastingen, hoe hoog die ook maar mag worden, komt uit de koker van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Als deze raad van 37 – voornamelijk westerse – landen het plan ziet zitten, zullen de individuele landen het implementeren. Met het machtige de VS als plotselinge pleitbezorger neemt de kans toe dat het plan erdoor komt. Het is echter maar de vraag of belastingparadijzen die niet in de Oeso zitten, zoals Panama, zich ook bij dit idee aan zullen sluiten.
Geen digitaks
De digitaks voor grote – veelal Amerikaanse – techbedrijven, waar landen als Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk mee kwamen, daar heeft Biden dan weer weinig mee. Sterker nog, de Democraat is een offensief tegen deze landen gestart. Bepaalde productgroepen uit deze landen, zoals cosmetica uit het VK, krijgen in de VS voortaan een heffing van maximaal 25 procent van de invoerwaarde.
Biden staat net als Trump als een blok achter Amerikaanse bedrijven. Trump noemde dat ‘America First’, Biden doopt het om tot het vriendelijker klinkende ‘Made in America’.
Wel taks multinationals
Het lijkt erop dat Biden wel een andere manier voorstelt om belastingontwijking van grote multinationals, zoals big tech-bedrijven, aan te pakken. De honderd grootste multinationals, waaronder Facebook en Apple, moeten als het aan Biden ligt een taks betalen aan nationale overheden. Hoe hoog die taks zal worden, hangt af van hoe hoog hun omzet in een specifiek land is.
Althans, dat zou blijken uit gelekte documenten, die in handen zijn van de Financial Times. Dit plan zou tevens onderdeel zijn van de aanstaande Oeso-besprekingen over de eerder aangehaalde mondiale belastingherzieningen.